sâmbătă, 27 iulie 2013

Transa

Inducerea transei si adincirea ei
 Introducere 
 Astfel, desi foarte greu acceptata, hipnoza devine stiinta in 1884, cind Bernheim a publicat cartea ’’ Sugestia in starea hipnotica si starea de veghe’’. Hipnoza isi capata locul binemeritat printre stiinte, fiind insusita ulterior de multi  savanti printre care Pavlov, Broca, Babinski, Prince etc.
            In contradictie cu Freud, Prince din SUA demonstreaza ca hipnoza poate sa fie utilizata pentru intensiva explorare a personalitatii.
            Hipnoza practicata astazi este departe de hipnoza primitiva aplicata in perioada lui Freud. Nevoia de tratamente rapide in perioda celor doua razboaie mondiale si a razboiului din Corea a dus la marirea colosala a interesului in hipnoza.  Asociatia Medicala Britanica, in anul 1955  isi da aprobarea in utilizarea hipnozei  ca tratament in neuroze si hipnoanalgesiei.  Se admite si se introduce studiul hipnozei ca materie de curs in facultatile de medicina atit in Statele Unite cit si Marea Britanie. Societatea Internationala pentru Hipnoza Clinica a infiintat sucursale in multe tari din  lume pentru a mentine o inalta  etica in utilizarea hipnozei precum si a unui standard in pregatirea hipnotistilor in scopuri clinice.
          Razboiul rece dintre Uniunea Sovietica si Statele Unite ale Americi, au dus la alocarea unor sume enorme de bani in experiente pentru obtinerea armei psihologice, care au avut ca rezultat la nasterea’’copilului’’hipnozei si anume a programarii neuro-lingvistice. In jurul anului 1970, in SUA, un computerist si un lingvist John Grinder si Richard Bandler sint pusi sa studieze pe cei mai mari hipnotisti ai perioadei actuale, ca sa descopere de ce si cum se obtin schimbari in comportament si vindecari. Prin contributia lor s-a nascut noua stiinta care prin implicatiile extraordinari de mari asupra sistemului de comunicare umana, a ajuns sa fie introdusa experimental ca obiect de studiu in citeva din scolile primare din  Australia.
        Actual, utilizarea hipnozei este dezvoltata in special in SUA. Este usor de explicat de ce: inchipuiti-va ca vine la dumneavoastra un hipnotist si va intreaba daca ati vrea sa va dublati veniturile in urmatorii doi ani, ce ati raspunde? Un american, pentru care esential este volumul contului din banca, ar raspunde:’’ Sigur ca da, cit ma costa, cind incepem sedintele de hipnoza si cind isi incepe efectul’’. Un englez, pentru care tot ce nu este conventional nu exista, ar suride si ar spune ca nu-l intereseaza, gindindu-se la cit de mult a decazut societatea. Dumneavoastra, sincer si direct ce ati raspunde?
           Pentru ca foarte multe lucruri se pot obtine sau imbunatatii prin hipnoza, aceasta este extensiv utilizata in USA. Europa este sceptica desi ea a’’ nascut copilul’’. De exemplu,  Alma Thomas, una din profesoarele Colegilui Britanic in Hipnoza Clinica (LCCH) lucreaza cu elita sportiva si artistica din Statele Unite. Ea este Consultant al Operei Metropolitane din New York, avind printre clienti pe Pavarotti. Dar nu are clienti in Anglia.
         Sportivi, artisti, businessmen, studenti, vinzatori, casnice, toti pot beneficia de efectele hipnozei. Vrei sa iti schimbi ceva din comportament? Vrei sa iti imbunatatesti relatiile de familie? Vrei sa te lasi de fumat? Vrei sa obtii ceva si nu sti cum sa procedezi? Vrei sa iti vindeci fobia de paianjeni? Vrei sa iti imbunatatesti sanatatea? Vrei sa nu mai ai emotii in examene? Vrei sa memorezi mai usor si mai repede? Vrei sa iti aduci aminte de nasterea ta? Vrei sa revezi ce s-a intimplat cind aveai doi ani? Vrei sa vezi ce eveniment din vietile precedente iti influenteza comportamentul de astazi? Vrei sa iti schimbi cariera si nu sti ce altceva ai putea face sau ce resurse ai pentru schimbare? Vrei sa iti dezvalui adevarata ta personalitate, nu cea la care ai acces prin mintea ta constienta?  Vrei sa iti vindeci ceva  care  are o motivatie psihologica ? Vrei sa fi fericit?  Una din miile de solutii valabile de utilizat  pentru  obtinerea acestora este transa si  hipnoza.

           Foarte sumar hipnoza clinica inseamna sa pui subiectul in transa (sa induci transa) dupa care ii sugerezi subiectului ceva care ajunge direct in mintea lui inconstienta (care printre altele este sediul controlului automat al corpului) si care il ajuta direct sau indirect sa isi rezolve o problema de sanatate, de comportament etc.
          Exista foarte multe tehnici pentru inducerea transei si de adincire a ei. Este bine sa se inteleaga de la inceput ca transa nu este o stare de somn - este o stare asemanatoare cu cea premergatoare starii naturale de a adormi, cu diferenta ca capacitatea de a percepe mental fenomenele este mult mai ascutita, mai dezvoltata decit este in stare constienta. Persoana aude zgomotele fizice inconjuratoare dar sub indicatia hipnotistului ele pot fi anulate, subiectul concentrindu-se asupra comunicarii verbale a hipnotizatorului.
           In timpul transei pot aparea fenomenele de abreactie, in care   
subiectul incepe sa plinga sau sa rida,   deschide ochii, vorbeste necontrolat, isi convulsioneaza corpul, etc. Este necesar ca hipnotistul sa ramina calm si sa conduca sedinta corect. Sub nici un motiv sa nu se asume ca subiectul a iesit din transa (vezi capitol 3).
            Incepatorului in studiul hipnozei ii este sever indicat sa utilizeze una din metodele standard de inducere a transei, urmind sa-si dezvolte proprile texte, scripte, dupa ce acumuleaza un volum de cunostinte suficient de mare si siguranta in sine.
           Putem grupa metodele de inducere standard in metode permisive, intermediare si autoritate.

Metode pemisive:
Relaxarea progresiva a corpului prin sugestie verbala
Relaxarea progresiva cu fixarea ochilor
Relaxarea progresiva cu fixarea miinii


 Metode intermediare:
Inductia cu miinile strinse
Inductia cu levitarea mini
Inductia cu fixarea ochiului si distragerea atentiei
Metode autoritare:
Metoda numararii
Metoda confuziei
Metoda privirii directe

    Metode permisive

  Relaxarea progresiva a corpului prin sugestie verbala

         Este preferabil ca subiectul sa stea intr-un fotoliu confortabil, daca este posibil unul cu spatarul suficient de inalt. Acesta este nevoie pentru a-i sprijini capul in timpul transei. Daca nu aveti unul disponibil, sedinta se poate desfasura si pe un scaun normal. Ea se poate desfasura si cu subiectul intins in pat, intr-o pozitie confortabila. Este de preferat sa se evite pozitia culcat in pat, in special cind hipnotistul si clientul sint de sexe diferite (fac exceptie situatiile cind clientul este asa de bolnav incit nu poate sa stea in picioare). Deseori clientii in stare de transa pot halucina despre dorinte sexuale ale hipnotistului.  DECI EVITATI ACEST LUCRU!
         Se indica sa ia o pozitie cit mai relaxata dupa care se focuseaza atentia clientului in diferite parti ale corpului cu indicatia sa se relaxeze muschii. Vorbirea monotona, cu urmarirea indeaproape a reactiei clientului care trebuie incorporata in scripte,  pauzele necesare, increderea totala a hipnotistului in cea ce face ( nu poti sa fi hipnotist daca nu crezi in ceea ce faci, in ceea ce spui - pur si simplu de cele mai multe ori nu lucreaza ), vor duce la diminuarea miscarilor fizice, a tensiunuii musculare a corpului subiectului.
Exemplu:
Alex, te rog sa asezi picioarele amindoua cu talpa pe podea… si cauta sa gasesti o pozitie cit mai confortabila…este bine… poti sa inchizi ochii acum…..sau mai tirziu…dupa cum iti este mai usor sa te relaxezi …( in general clientii se misca in fotoliu cautind sa stea cit mai comod si inchid ochii)……si asi vrea acum sa te concentrezi…. toata atentia ta sa fie concentrata in zona plaminilor…. si sa-ti urmaresti respiratia… inspira…. expira … (pronuntarea inspira - expira se face simultan pe respiratia inspira expira a subiectului, repetindu-se de citeva ori simultan cu el cu reducerea tempoului in vorbirea noastra. Se produce o marire a volumului de aer inspirat si expirat, de calmare a respiratiei, care vor duce inevitabil la relaxarea corpului) ….. inspira ….. expira…. perfect… ispira….  expira…( se repeta de 5,6 ori pina se ‘’simte’’ inceputul relaxarii corpului)….foarte bine Alex… eu nu stiu  daca cunosti cuvintul a scana….deriva din computere … si asa cum stai  incercind sa te relaxezi …cu atentia focusata …in respiratie ….asi vrea sa-ti spun …ca prin scanare …inteleg sa te uiti…in interiorul tau…cu mintea…. probabil ca auzi ceasul din perete cum ticaie…sau zgomotele din exteriorul camerei…dar asta nu te deranjeaza in concentrarea ta….dimpotriva… cu fiecare zgomot pe care il auzi…in interiorul sau exteriorul camerei ( nu este necesar sa fie o incapere fara zgomote) ....te vei relaxa si mai mult… cu fiecare zgomot… corpul tau …. fiecare fibra …fiecare nerv…se relaxeaza….asi vrea acum ….sa-ti scanezi picioarele…de la virful degetelor pina la sold…. priveste.…simte picioarele tale …si lasa orice tensiune nervoasa sa plece … ai pentru sarcina asta doua minute …. (lasi subiectul doua minute sa efectueze relaxarea muschilor de la picioare - in conditia ca nu poate sa o faca, vei aplica o alta metoda - il pui sa-si contracteze muschii si sa-i relaxeze; daca incepe sa bufneasca in ris (sau in plins) spune-i ca este normal sa rida, o reactie perfect normala…si lasa-l sa rida cit vrea, dupa care reiei inductia. Hipnoza trebuie sa fie perfect naturala, in concordanta cu ce face clientul in momentul respectiv. Daca ride incorporeaza asta in inductie … nu te apuca sa spui: te-as ruga sa fii serios si sa nu mai rizi - asta il va scoate imediat din raportul cu hipnotistul)…acum asi vrea Alex sa-ti concentrezi atentia  in zona stomacului…scaneaza zona stomacului si lasa toti muschii sa se relaxeze…lasa toate tensiunile care nu sint necesare sa plece … .ai pentru asta alte doua minute … foarte bine …(daca nu a inchis ochii pina in faza asta vei spune: pleoapele devin tot mai grele…si ochii tai tot mai obositi ... lasa-i sa se odihneasca … sa se inchida … sa se relaxeze si ei)  …si s-ar putea sa te intrebi ce urmeaza acum … s-ar putea sa simti ca te scufunzi in scaun …. adinc tot mai adinc…s-ar putea sa-ti simti corpul greu … greu ca plumbul …. nu are importanta ce simti … este natural … este starea de transa usoara … in care incepi sa te aflii acum … si acum Alex asi vrea sa te concentrezi in zona gitului si a umerilor … lasa toate tensiunile sa plece …(urmarind subiectul se observa ca isi lasa muschii umarului in jos si isi apleaca capul intr-o parte - este un semn ca incepe sa fie in transa si iti urmareste comenzile) ….asa, foarte bine relaxat, cit mai relaxat …(daca de exemplu se aude o usa trintita) …si asa cum auzi zgomotul usii …. adinc …tot mai adinc relaxat … toti nervii … toate celulele din organism se relaxeaza …. adinc …. tot mai adinc … si asa cum corpul tau se relaxeaza … vom relaxa si mintea ta … asi vrea sa te gindesti la o imagine placuta, relaxanta … care inseamna pentru tine …calm …. incredere … asi vrea sa te imaginezi ….. la malul marii … pe o plaja …. poate simti caldura nisipului …. cerul albastru …. poate simti caldura soarelui … nu prea fierbinte … tocmai potrivita pentru tine ... corpul care se relaxeaza …este asa de placut sa stai la soare ….. (bineinteles ca nu veti utiliza imaginile cu marea unui subiect care a suferit arsuri, unuia pentru care marea implica  un episod traumatic sau caruia i se face rau stind cu capul in soare) … (urmareste foarte atent raspunsul dat de corpul subiectului, daca se misca usor, daca zimbeste…)……asi vrea acum, sa indeplinesti un lucru mai dificil ….. sa mergi sa pui mina in mare ca sa simti ce temperatura are apa … . si cind ai realizat sarcina asi vrea sa-mi semnalizezi asta cu o usoara miscare a unui deget de la mina … pe care il alegi tu … si eu voi intelege ca ai simtit temperatura apei….(dupa ce se misca un deget - miscarea trebuie sa fie ca o usoara zvicnitura, ca o contractie musculara, iar daca este mai lunga din frinturi de miscari. Acest tip de miscare indica ca miscarea este facuta de mintea inconstienta si nu de cea constienta. Daca mintea constienta controleaza miscarea miscarea este cursiva si inseamna ca subiectul nu a intrat in transa usoara) …foarte bine … asi vrea sa incerci ceva mai dificil…sa auzi zgomotele din imaginea in care est i… .eu nu stiu unde esti, dar trebie sa fie ceva zgomate acolo … ca miscarea valurilor, tipete de pescarusi …si cind auzi bine sunetele, semnalizeaza-mi cu un deget … foarte bine … si asi vrea acum sa faci ceva si mai dificil … daca poti … asi vrea acum … sa simti mirosul locului respectiv … tu sti fiecare loc are mirosul lui specific …. miroase, simte si cind ai mirosul in nari, te rog sa-mi semnalizezi cu miscarea unui deget … foarte bine Alex … foarte bine …..
            In acest moment subiectul este in general rigid, nu se misca, are temperatura corpului usor scazuta, prezinta citeodata miscari involuntare, spasmodice a corpului sau a unor parti din corp, are o paloare a fetei, globul ocular la anumite comenzi are o miscare precipitata. Subiectul aude tot ce se intimpla cu el, are o acuitate mult mai mare decit in stare constienta si este gata pentru faza urmatoare, faza clinica. In conditia cind care nu se efectueaza altceva, se scoate din transa prin numarare (vezi capitolul 3) cu sugestii pozitive.


    Relaxarea progresiva cu fixarea ochilor
              
            Aceasta metoda era una din metodele favorite de inducere a transei in anii 1970. Ea depinde  de concentrarea atentiei subiectului la ceea ce spune hipnotistul . Metoda se recomanda subiectilor care sunt nervosi.  Subiectului, stind intr-un scaun confortabil, i se spune sa priveasca un punct in tavan. El fixeaza spotul indicat si nu are voie sa-l paraseasca cu privirea nici un moment. Daca subiectul paraseste punctul cu privirea  i se atraga atentia imediat. Se indica apoi sa isi relaxeze corpul complect; ii se sugereaza ca simte o  stare de greutate in picioare (genunchi, talpi etc);  picioarele sunt complet relaxate; sentimentul de relaxare se imprastie in tot corpul, la miini, brate, umeri, toti muschii gitului, mergind la obraji si muschii fetei, pina la ochi, pleoape; pleoapele devin obosite, grele; asa de grele si obosite ca vor sa se inchida; sugestiile sunt date monoton pina cind subiectul intra in usoara transa hipnotica.
            Transa este adincita prin inductia cu ridicarea bratului. Aceasta inductie, a levitarii bratului poate sa fie utilizata fie ca  inductie primara sau ca adincitor al nivelului transei. Este una din scriptele utilizate poate cel mai mult in anii 90 de catre hipnotisti. In aceasta scripta i se cere subiectului sa se concentreze asupra unei senzatii pe care o va dezvolta in una din miini, la alegerea lui.  Senzatia este ca bratul nu are greutate de loc, ca si cum ar vrea sa se ridice in aer.  Se simte bratul tot mai usor si o data cu ridicarea bratului, cu fiecare centimetru in sus relaxarea corpului sau devine tot mai adinca, tot mai profunda iar corpul greu ca plumbul. Pentru a ii usura miscarea miinii in sus subiectului i se sugereaza faptul ca are legate de incheietura niste baloane, care fac sa i se ridice mina in aer, bratul devenind usor ca si un fulg. Cind  miscarea minii devine vizibila, subiectul este incurajat sa continue. Este important sa se spuna, sa se repete ca cu fiecare centimetru in aer corpul devine tot mai relaxat.
             Acestea trebuie spuse cu delicatete, dar cu completa incredere in ceea ce se face. Daca subiectul percepe nesiguranta, indoiala, el va pierde conexiunea cu hipnotistul si va iesi din transa.
             Daca bratul subiectului nu se misca, se poate proceda  la atingerea incheieturii si se ridica putin mina in aer. Nu se atinge insa incheietura subiectlui fara sa i se ceara in prealabil permisiunea lui, sub nici un motiv. In stare de transa se intimpla un fenomen neelucidat pina acum in care subiectul nu vrea sa ii atingi corpul daca nu i-o ceri verbal inainte de a o face. (Intru-una din sedintele de hipnoza cu fetita mea, in starea de usoara transa , i-am atins bratul fara sa ii cer voie si desi ea cunoaste procedura, am auzit o scrisnitura de dinti si un suierat ‘’nu ma atinge’’ care mi-a creat fiori).
              Ridicarea bratului nu trebuie grabita, in general se obtine in primul minut. Se indica din nou sa se urmareasca foarte atent subiectul; daca observam ca in loc sa ridice mina o coboara, incorporati asta imediat in ceeea ce spuneti si continuati ca cu fiecare centimetru in jos el va fi tot mai relaxat. Se respecta de fiecare data hotarirea inconstientului mintii sale. Lucrul acesta este general valabil . Nimeni nu este mai presus decit inconstientul subiectului. Nimeni nu stie mai mult despre subiect ca si inconstientul lui.
             Dupa ce bratul a ajuns la nivelul pe care l-am cerut, se reverseaza procesul si se indica ca cu fiecare centimetru  in jos, pentru asezarea miini in poala, subiectul va fi tot mai relaxat.
              Miscarea miinii in sus este din miscari fragmentate, nu este continua. In conditia in care este continua, inseamna ca cea care coordoneaza ridicarea bratului este mintea constienta si nu cea inconstienta, deci clientul nu este in transa.
            In acest moment, in general,  subiectul este in transa de nivel mediu. La acest nivel nu se face nici un test pentru determinarea analgeziei  subiectului.

Exemplu:
…Sue, te rog sa stai cit mai confortabil in fotoliu ….si te rog sa privesti in sus…la punctul pe care ti-l indic eu (poate fi un punct marcat, un spot lipit pe tavan. Punctul este in asa fel ales incit subiectul sa poata sa stea relaxat cu capul , cu privirea usor sus, deasupra nivelului la care privim de obiciei, fara sa isi dea ochii peste cap.) …..priveste la el … .pastreaza ochii fixati pe tavan … si lasa corpul tau sa fie lejer… sa se relaxeze … moale …. Lejer …  si lasa toti muschii corpului tau sa se relaxeze complet ….  si respira linistit …. inspira expira … inspira …. expira … asa …  bine …. acum asi vrea sa-ti focusezi atentia in zona muschilor de la picioare … lasa-i sa se odihneasca …. moale … lejer …. moale .. si poate vei incepe sa simti o greutate in picioare … ca si cum picioarele tale devin tot mai grele ... priveste  punctul din tavan … si cum il privesti simti ….ca ochii devin tot mai obositi … tot mai obositi … pleoapele tale vor sa se inchida …. pleoapele sint asa de grele incit vor sa se inchida….si cind vei simtii acest lucru … lasa ochii … sa se inchida … sa se inchida … relaxeaza  muschii de la picioare Sue … lasa-i lejeri … liberi … grei ca plumbul … si cum faci acest lucru …. ochii tai se simt tot mai  obositi …. se simt asa de grei … pleoapele tale …. vor sa se inchida … priveste punctul din tavan ….. si cind simti nevoia sa se inchida … lasa-i singuri sa se inchida ….. lasa toata tensiunea sa plece …. abandoneaza-te acestei placeri … a relaxarii …. putin ametita  … confortabila senzatie …. pasiva … greu ca metalul … greu ca plumbul ….. lasa tensiunea sa paraseasaca corpul tau …. moale si greu …. acum muschii de la piept si de la spate …. lasa-i se se relaxeze complet …. si poate ai o senzatie de greutate … corpul tau devine greu …. greu ca plumbul …. ca si cum vrea sa curga in jos … tot mai adinc …. tot … mai adinc … lasa-l sa coboare Sue … tot mai adinc … adinc in fotoliu … si cum faci acest luncru …. ochii tai devin  tot mai grei (continuati cu aceasta numai daca ochii nu s-au inchis deja)…. si ei simt ca vor sa se inchida …. lasa-i sa se inchida … sentimentul de relaxare se imprastie in brate si miini …. umeri si git … lasa muschii gitului tau sa se relaxeze …. moale ... si liber … complet relaxat …. in jos tot mai jos … jos …. si cum faci acest lucru ….. tu vei simti o greutate in miinile tale …. ca si cum sint de metal …. greu ca plumbul … relaxat complet …. placerea relaxari … confortabil … in zona gitului …. muschilor faciali … ochii tai …. ploapele tale …. pleoapele tale … foarte foarte obositi … ca si cum vor sa se inchida … ei vor sa se inchida … strins tot mai strins … complet … complet relaxat ….. inchide ochii …. tot mai relaxat …
           In acest moment subiectul inchide ochii, daca nu  i-a inchis pina acum. Daca i-a inchis anterior vom continua cu relaxarea diferitelor parti ale corpului pentru a adinci transa hipnotica.

  Relaxarea progresiva cu fixarea miinii

            Aceasta metoda este similara relaxarii progresive cu fixarea ochilor. Deosebit este faptul ca subiectului ii se indica sa isi priveasca o mina, la alegere si i se indica sa-si concentreze atentia la senzatiile care ii se dezvolta in mina.

….Alan, aseaza-ti  amindoua picioarele pe podea ..si cauta-ti o pozitie confortabila in fotoliu. ( De multe ori clientii cind ai discutia de contact cu ei , stau picior peste picior. Aceasta pozitie nu este confortabila pentru transa pentru ca se stranguleaza circulatia singelui si este incomoda relaxarii. Propozitia de asezare a picioarelor pe podea nu va fi utilizata cind clientul este deja in aceasta pozitie). …acum priveste  la una din miinile tale … si eu asi vrea sa te concentrezi la acea mina … sa te concentrezi intens …. la ce senzatii iti apar in mina aceea … nu iti ridica ochii de pe mina … acum asi vrea sa-ti simti cu mina … materialul  fotoliului pe care il atingi cu palma … sa iti privesti bijuteria … asa … priveste si ceasul de la mina (bineinteles ca veti spune asta numai daca are bijuterii sau ceas pe mina )… .concentreaza-te si asculta numai …. .si numai vocea mea … gindeste-te numai sa te relaxezi … sa te simti calm si multumit … calm si linistit … si orice sunet vei auzi in camera …diminueaza-l …. nu ii da importanta … si orice gind … in afara relaxarii … lasa-l sa treaca … lasa-l sa se duca … sa se stearga …. sa ramina in fundal … pe planul doi … este neimportant ….. concentreza-te la mina si simte orice senzatie …. care apare … si in curind ochii tai obosesc … incep poate sa lacrimeze … nu-i inchide deliberat … nu fa nici un efort sa ramina deschisi … lasa-i sa se inchida cind vor …. sa se relaxeze ….. si tu vei aluneca in aceasta placuta relaxare … mergi mai departe … privirea poate sa devina ca in ceata … sa nu mai vezi … in acel moment lasa-i sa se inchida .... si continua sa te relaxezi … si cum  continui … lasa-i  cind vor sa se inchida … sa se inchida … … asi vrea ca tu sa fi constient de respiratia ta … si cu fiecare respiratie …. lasa umerii sa cada ….. relaxeaza-i .… eu am sa numar …. de la unu la trei …… daca nu ai inchis ochii pina atunci …. asi vrea sa ii inchizi cind auzi numarul 3.... stiu ca esti capabil sa-i ti deschisi ..…dar lasa-i inchisi pina iti voi cere eu sa-i deschizi … unu … doi … trei … inchide ochii …. ( nu vei spune inchide ochii daca ii are deja inchisi) … lasa gitul sa se relaxeze … lasa umerii sa cada … sa curga … si mintea ta … in acest moment poate sa alunece … in alte locuri … si de cite ori mintea ta va incepe sa alunece in alta parte … tu iti vei refocusa mintea la comanda vocii mele ..… si de fiecare data cind acest lucru se va intimpla …. tu vei fi … mai relaxat … mai adormit … mai relaxat …ca sa te ajut sa te relaxezi si mai mult … eu am sa-ti spun citiva muschi din corpul tau … si tu vei relaxa … fiecare grup de muschi …. atunci cind ii voi mentiona …concentreaza-te asupra fetei tale … asupra muschilor faciali …si lasa-i sa se relaxeze … relaxeaza fata ta … acum relaxeaza muschii din jurul ochilor tai … si precum muschii fetei .. si ochii tai acum … asa...  si gitul tau … lasa-l sa se relaxeze … umeri tai … asa bine .... lasa umerii tai sa cada … acum bratele … miinile … se vor simtii  asa de grele …. ca si cum ar avea greutati …care le trag in jos … si acum va urma piepul tau … si cum muschii din pieptul tau se relaxeaza  … va urma stomacul … si acum soldurile … soldurile tale … picioarele tale … pina la talpi … si la degetele picioarelor … .fiecare nerv … fiecare muschi … fiecare nerv … fiecare fibra … .este mai relaxata acum … asa cum nu a fost nici o data …. si tu vei continua sa te relaxezi … si mai mult … mai mult …. mai adinc … si eu voi numara pina la trei …. si cind ajung la trei …. vreau Alan sa respiri adinc ….. si sa pastrezi respiratia …1…. 2… 3 …. inspira … pastreaza respiratia … asa …. si acum expira incet … si cum tu expiri ... lasa muschii  sa se relaxeze … sa curga … sa se relaxe …. si ca sa fim siguri ca muschii sunt relaxati … vom mai repeta inca o data operatia … inspira … expira … si cu fiecare particula de aer respirata ….. toti muschii tai se relaxeaza si mai  mult …. si mai mult … in jos … in jos … si ca sa ma asigur ca esti complet relaxat …. o sa repetam procesul inca o data ……(se repeta incepind cu muschii de la fata si mai departe pina la picioare)
… si in acest moment … ai sa aflii…ca este foarte usor sa iti folosesti imaginatia … .este foarte usor sa-ti utilizezi imaginatia …. si eu asi vrea sa-ti imaginezi ca este o zi foarte placuta, zi de vara … .este o foarte placuta zi de vara …. soarele nu arde prea tare … temperatura este placuta … si tu stai culcat intr-un hamac …care este fixat intre doi copaci … vezi razele de soare care coboara … printre frunzele  copacului … si vezi ramurile copacului … frunzele cum se misca in briza usoara … si eu am sa numar de la 10 pina la unu … si hamacul va incepe sa se miste … usor ....inainte si inapoi … sa se legene … si cu fiecare miscare de leganare a hamacului …….. tu te vei relaxa si mai mult … aproape vei adormi … relaxat … placut … calm … tot mai relaxat …cu fiecare miscare …. mai relaxat decit ai fost inainte … confortabil asezat in hamac … si asi vrea ca mintea ta inconstienta … sa preia controlul unui deget al tau … si sa-l miste …. sa-mi semalizeze … cu o mica miscare a unui deget  de la mina … si  prin aceasta miscare … eu am sa inteleg … ca tu esti confortabil instalat in hamac… (asteptam sa se miste un deget. Daca miscarea degetului nu se produce si in schimb se produce o alta miscare a unei alte parti ale corpului, spunem … Daca mintea ta inconstienta alege alta parte a corpului sa comunice cu mine …este perfect …in regula …ca sa nu fie confuzie pentru mine …asi vrea sa mai repete  semnalul … si eu voi intelege cind voi primi acest semnal ca tu esti comod instalat in hamac ….) …. este bine … si acum hamacul incepe sa se miste … inainte … inapoi … inaint e… si  inapoi …. simti razele soarelui …. strecurindu-se printre frunzele copacului … usor pe fata ta …. este asa de relaxant … sa te misti incet …. inainte …. si inapoi …. 10 tot mai relaxat …. inainte inapoi … 9 … 8 … 7 … simti calm … siguranta … confortabil ….. 6 …. 5 … 4 … si cu miscarea hamacului ….. mergem tot mai in jos ..… ca si cum te-ai topi … te-ai scufunda
…3 ….2 ….1… tot mai jos …. si asi vrea sa-ti mai folosesti inca o data imaginatia … imagineaza-ti ca esti intr-o cladire …. cu  20 de etaje … si  cobori de la etajul 20 …. si ai sa cobori cu liftul … pina la parter … si cu fiecare etaj care trece … vei continua sa te relaxezi si mai mult … sa te scufunzi …. si cu fiecare etaj pe care il cobori … ai sa fi … mai relaxat … decit ai fost la etajul precedent … acum esti in lift … si liftul se pune in miscare … …20 …19 …. treci etajul 18…17…tot mai jos ,…. mai relaxat … esti relaxat … ca intr-un somn adinc … tot mai adinc … un somn tot mai adinc … relaxat … 16.. 15.. 14.. intreg corpul tau se simte tot mai greu …. 13 … 12 ….11 …10 …. 9… 8 …ca si cum ai magneti in podeaua liftului … si magnetii iti trag in jos corpul …in jos … in podea … du-te tot mai adinc … 7 … 6…5 …la sunetul vocii mele … vei cobori tot mai mult …adinc ….4 …3 ..2 .. si poate … cind tu vei atinge etalul 1 … .ceva neasteptat se va intimpla … corpul tau se va simti ciudat …ca si cum nu ai mai avea corp …ciudat …. parca nu mai exista …si tu poti sa mergi oriunde si sa faci ce vrei …. tu nu mai ai corp… copul tau nu mai exista …. etajul unu … lasa-l sa merga tot mai adinc … tot mai adinc …. adinc adinc adormit …
In acest moment subiectul in mod normal este  in transa de nivel mediu.


 Metode intermediare

Inductia cu minile strinse

          In metodele intermediare se mixeaza metode permisive in care subiectului ii se permite sa evolueze conform dorintei proprii cu metode autoritare in care i se indica clar ce are de facut, fara sa ii se ceara aprobarea.
Exemplu:
Philip …. priveste acum la mine … si in acest moment Philip … eu voi incepe sa te relaxez …. intinde minile drept … in fata ta …. si palmele tale sint cam la 30 centimetii una de alta … asa … bine … acum inchide ochii …. si in momentul in care tu vei inchide ochii … iti vei imagina ca ai magneti in palma … magneti de pol opus … si tu sti ce se intimpla cind magnetii sunt de pol opus … se atrag … minile tale vor incepe sa fie tot mai atrase tot mai atrase una de alta ….. ai magneti in plame … si degetele tale se vor intrepatrunde si vei stringe degetele tale  foarte strins … simte-ti minile in fata ta se atrag puternic .... tot mai puternic … minile tale se string tot mai strins ... tot mai stins … degetele strins impreuna .... si cum eu voi numara de la trei la unu … degete se string tot mai puternic … tot mai puternic … si cind ajung la cifra unu … degetele sint strinse puternic impreuna … tot mai strins tot mai puternic … ca si cum ar avea magneti … sunt lipite … trei … doi … unu … strinse … tot mai puternic strinse …. si tu vei incerca sa le desfaci ... dar nu vei putea … pentru ca sint atrase ca doi magneti puternici … tu nu poti sa spui nimic .… nu poti sa ginedesti nimic .… nu poti sa spui miinilor sa se separe …. si de cite ori vei incerca sa desfaci minile … minile tale vor si mai puternic lipite intre ele … si minile tale vor fi asa de strins lipite …lipite impreuna …parca ar fi din metal …din acelesi bloc de metal …. strins lipite impreuna … .ca si cum sint sculptate dintr-un singur bloc de metal ….dintr-un singur bloc ce metal … si cu cit  vei incerca  mai mult sa le deslipesti … cu atit vor fi mai strins lipite …. este in regula …. opreste-te sa incerci sa le defaci … si eu am sa ating bratele tale … si ele se vor desface usor .… foarte usor … dar numai cind eu am sa te ating bratele tale … de fapt in momentul cind iti ating bratele ... iti vei relaxa fiecare muschi din corpul tau … fiecare muschi va deveni … moale … relaxat … calm … si mai mult … deci … in momentul in care  iti ating bratele … si numai in acel moment …. bratele tale se vor desface … fiecare muschi a corpului tau devine si mai relaxat … si tu te vei relaxa tot mai mult … tot mai adinc ….
        Acest tip de inductie este utilizat in special de catre hipnotistii de scena, fiind unul din procedeele prin care se selecteaza subiectii cu cu grad mare de sugestibilitate. Ea se face la o masa mare de subiecti dintre care sunt selectionati acei care au raspuns la comenzi. Li se spune celorlalti ca nu sint hipnotizabili, fenomen incorect, pentru ca toate persoanele sint hipnotizabile, dar fiecarea are nevoie de un anumit timp si o anumita metoda de inducere a transei.
       Dupa ce subiectul a atins un nivel usor de transa de poate continua cu adincirea  transei. Se poate utiliza ridicarea miinii, locul favorit de relaxare, coborirea pe scari etc.

2.2.2.   Inductia prin levitarea bratului

         Inductia prin levitarea bratului este una din inductiile favorite ale hipnotistilor acestui sfirsit de mileniu. Este placuta inclusiv da catre subiecti pentru ca au  o imagine clara ca se intimpla ceva neobisnuit cu ei iar hipnotistii au feedback-ul de control a ceea ce simte subiectul.
          Metoda consta in usoara relaxare a corpului dupa care ii se cere mintii inconstiente sa preia controlul unui brat care se va simti tot mai usor ridicindu-se in aer. In momentul in care mina incepe sa se ridice se dau indicatiile de relaxare a corpului cu fiecare centimetru de ridicare al minii.
   Exemplu:    
    ….si cum tu respiri linistit … respiri linistit Sue …. inspiri si expiri …. inspiri si expiri … si cum faci asta tu te vei relaxa si mai mult …. si simti nevoia sa te scufunzi .... tot mai jos … sa cobori tot mai jos … in adinca relaxare … asi vrea sa te concentrezi in senzatia pe care o vei dezvolta in mina ta dreapta … sau care mina o alegi tu … alege … si tu vei simtii ca mina devine tot mai usoara … si mai usoara … si vei simti ca la incheietura ta este legat un balon … si mina ta se va ridica in aer ... tot mai usoara … tot mai sus … in aer … sa se ridice sus … catre fata ta … lasa se ridice … tot mai usoara … leaga mai multe baloane … inalt tot mai inalt … si asa cum pluteste in aer … cu fiecare centimetru inspre fata ta …. te vei simtii tot mai relaxat …. si tu incet … incet … vei merge tot mai jos … tot mai jos … cu fiecare centimetru de ridicare …. a miinii tale in aer … ca si cum ar fi impinsa in sus … tot mai usoara … usoara ca fulgul …. .respira calm …. si relaxeaza-te complet … si cum faci asta …. mina ta …. se simte tot mai usoara…in aer…tot mai usoara… (la un mic tremur, miscarea, a miinii se incurajeaza subiectul) … este bine … tot mai usoara … spre fata ta … tot mai usoara …. corpul tau devine tot mai greu … si tu aluneci in jos … tot mai in jos … si mina ta devine tot mai usoara … asa … bine … continua … tot mai usoara … tot mai usoara ... in sus … in aer ... tot mai sus …. cu fiecare miscare in sus … tu devi tot mai relaxat … tot mai adinc … mai relaxat …. (cind esti multumit de nivelul atins de mina, acesta depinzind de nivelul transei pe care vrei sa o realizezi, il opresti si faci reversul procesului, adica  sa coboare mina, care devine tot mai grea, si vrea sa se relaxeze si cu fiecare centimetru in jos tot corpul devine tot mai relaxat. In general timpul in care mina se intoarce inapoi este mai rapid, pentru ca mina este obosita , dar din nou miscarea este fragmentata. Se observa pe fata subiectului o grimasa de relaxare a fetei si o miscare de relaxare a corpului, cind mina ajunge de unde a plecat.)
…. asa ... bine … si acum asi vrea ca mina ta sa coboare de unde a plecat … incet … inapoi … si cu fiecare centimetru in jos … tu vei fi tot mai relaxat … si cind mina ta va ajunge inapoi ceva deosebit de va intimpla … tu vei fi asa de relaxat … cum nu ai fost niciodata … asa de relaxat cum nu ai fost nici o data … si mina ta nu va atinge locul de unde a plecat pina tu nu vei fi adinc … adinc … relaxat ….
           In acest moment subiectul este in cel putin transa medie daca nu foarte adinca. Aceasta depinde in primul rind de modul in care este condusa sedinta de hipnoza, de increderea subiectului in hipnotist, de cit de obisnuit este subiectul cu transa. In acest stadiu de transa se poate obtine un anumit nivel de analgezie. Nu se recomanda sub nici un motiv sa se incerce nivelul transei intepind cu un ac, fie steril, subiectul. Asta este o barbarie si un afront la libertatea individului. Poti sa procedezi cel mai usor si normal in felul urmator:

…. si asi vrea Sue sa te concentrezi in dosul miniii tale drepte … si sa simti ce senzatie vei dezvolta in mina ta dreapta … si  cum esti concentrata si focusata in mina ta dreapta …. tu vei simtii ca devine rece si teapana … ca si cum ai fi introdus mina  intr-un vas cu apa rece … si mina ta devine rece ... in apa sint cuburi de gheata … si mina ta este rece … tot mai rece … tot mai amortita … mai teapana …. ca piatra … impietrita … ca si cum sensibilitatea a disparut din mina ta … tot mai rece …. insensibila … teapana … insensibila … asa de rece ca devine complet insensibila … .ca de lemn … insensibila … ca de lemn … si tu nu vei mai simtii nimic in mina ta … nici un fel de durere in mina ta … mina ta dreapta este asa de rece …. insensibila … rigida … nu simti nici o durere … nici un fel de durere in mina ta ca si cum mina ta este de lemn … (dupa ce il avertizezi ca ii vei testa sensibilitatea la miini ii ciupesti dosul palmei stingi - in conditii normale mina stinga va reactiona la durere in momentul ciupirii. Cind ciupesti mina dreapta nu vei avea nici un fel de reactie, nici un fel de raspuns, ceea ce inseamna ca un anumit nivel de analgezie a foast realizat si cel putin transa de nivel mediu fost atinsa.
           In conditiile in care analgezia a fost atinsa este posibil sa intepi pielea cu ajutorul unui ac fara a avea cea mai mica reactie ca durerea este perceputa. Un anumit nivel destul de adinc a fost obtinut in acel moment. Sub nici un motiv nu veti incerca sa faceti acest lucru. V-am explicat acest tip de experiment, utilizat un vechime, pentru a intelege atunci cind vedeti in showurile TV, fachiri din India sau Asia, care intr-un anumit nivel de transa pot sa se intepe cu ace fara sa singereze, pot sa performeze foarte multe lucruri fara sa simta durerea. Nu incercati sa experimentati pentru a nu produce injurii periculose. Dar in cazurile de urgenta, cind cineva a fost accidentat, incepe sa singereze si nu puteti sa-i acordati primul ajiutor, il puteti pune in transa si sa-i opriti reactia de singerare si inhibati durerea, pina la sosirea ajutorului medical calificat. Acest lucru este bine de invatat pentru nevoi urgente.
            Fenomenele pe care le invatati nu sint pentru a ne amuza pe socotela cuiva, asa cum poate vedem in showurile TV si care cite o data ne amuza copios. Asta insa nu face decit sa dauneze hipnozei clinice. Daca asi putea folosi o comparatie este ca si cum ai un bulgare de aur in mina pe care il arunci intr-un furnal ca sa produci fonta din el.
          Sa sti cum poti sa ajuti oameni atunci cind sunt bolnavi, numai folosind cuvintele este o arta nobila pentru care trebuie sa ai chemare si respect. A utiliza hipnoza pentru a te amuza pe socotela cuiva este in primul rind o injosire a personalitatii si nu putine au fost cazurile in care hipnotistii de scena au traumatizat personele care s-au oferit voluntar ca subiecti. Oricine poate sa faca rau. Mai greu este sa faci  bine. E o calitate rara.
             Inainte de a ridica transa este obligatorie sa ridicati tot ce nu este o reactie normala (exceptind cazurile clinice in care urmarim acest lucru).

…si mina ta devine tot mai calda…intepenirea a trecut… toate senzatiile normale revin inapoi in mina ta…. bratul tau …si tu vei fi capabil sa simti aceleasi reactii normale din nou. …mina ta dreapta este din nou normala si se simte perfect confortabila.

    Fixarea ochilului cu distragerea atentiei


           In general, prin acesta tehnica se obtine inchiderea ochilor in primele doua trei minute. Principiul este distragerea atentiei subiectlui de la inductia care se realizeaza. I se da mintii constiente o sarcina relativ simpla de realizat , lasind astfel ca mintea lui inconstienta sa fie mult mai usor accesibila. In timp ce el este ocupat cu sarcina trasata se vor da sugestii verbale mintii inconstiente, de greutate si oboseala a pleoapelor, in acelasi timp subiectul fiind instruit sa incerce sa nu asculte la ceea ce spune hipnotistul, el urmind sa realizeze sarcina ceruta. El va auzi cea ce se spune dar va ignora aceasta.
           Una din sarcinile uzuale care se cer este numararea inapoi, sa spunem de la trei sute, incet si ritmic. El va precede inceperea numararii cu o fixare a ochilor. Nu este important daca va face o greseala, nu trebuie sa o corecteze, dar el trebuie sa continue sa numere regulat si monoton. Daca punem persoana sa numere de la trei sute inapoi, este un efort mai mare de concentrare decit daca l-am pune sa numere de la unu la o suta. In general de la unu la o suta sint pusi copii sa numere.
            Daca doriti sa experimentati ce modificari simtiti dumneavoastra cind numarati de la trei sute inapoi, asezati-va intr-o pozitie confortabila, inchideti ochii (daca vreti) si incepeti sa numarati, pentru un minut sau doua minute. Dupa citeva minute incep sa va treaca prin minte ginduri. Numarati-le. Nu sint asa de multe, pentru ca va-ti concentrat asupra sarcini date. Daca doriti sa ‘’fiti mai ocupat’’, veti scadea secvential, din cifra 300, cifra 7 .Daca incepeti sa efectuati acest tip de sarcina,  veti fi cu totul o exceptie, daca veti fi capabil sa dati atentie, la alte lucruri, decit sarcina pe care ati primit-o.
              In timp ce minte constienta este distrasa ,  mintea inconstienta, va deveni mult mai accesibila, si sugestia data va actiona mai repede si mai efectiv.
         Subiectului i se cere sa se aseze intr-o pozitie cit mai confortabila si ii spunem sa inceapa sa se relaxeze. Terapistul va tine un creion la aproximativ la 20 cm in fata liniei lui de vedere, fortindu-l usor sa se uite sus la el.  Aceasta este suficient sa ii dea o usoara oboseala a ochilor. Subiectul este instruit sa inceapa sa numere inapoi. In timp ce este ocupat cu numaratul, i se sugereaza ca ochii, pleoapele devin tot mai grele …. sint asa de obositi, incit vor sa clipeasca. Si cum ei fac asta ei vor deveni tot mai obositi si ii spui sa mearga sa adoarma, atunci cind va inchide ochii. Sugestia trebuie sa fie data cu voce sigura atunci cind se vorbeste despre obosirea ochilor. O data cu inchiderea lor, subiectul este in transa usoara. Se poate continua cu adincirea transei prin ridicarea bratului sau daca dorim putina variatie, imaginatie, vom folosi tehnica cu coborirea bratului. Se sugereaza cresterea greutatii bratului, care devine tot mai greu si mai greu, ca senzatia de greutate creste cu fiecare moment care trece, cu fiecare moment in care se spune cuvintul greu in asa incit mina se va simti asa de grea incit daca va incerca sa o ridice, mina va cadea in poala sa ca si o greutate. Si in momentul in care mina va atinge poala el va cadea intr-un somn foarte adinc.  Senzatia de greutate va trebui ridicata la sfirsitul sedintei, mina va deveni normala.

Exemplu:

…te rog Erick  sa te asezi confortabil pe scaun si sa privesti la acest creion … poti sa-l vezi bine?… nu lasa privirea de la acest creion … nu lasa ochii sa-I paraseasca nici un moment … si acum am sa te rog ... sa incepi sa numeri ... incet ... in mintea ta …de la trei sute inapoi … nu vei numara cu voce tare … si continua sa o faci incet si ritmic … si o sa continui sa numeri … pina iti spun eu sa te opresti …. si tu continui sa numeri … si eu am sa vorbesc … dar tu sa nu dai atentie la ce spun eu …. tu vei continua sa te concentrezi la numararea inapoi … este sarcina ta sa numeri in continuare … si relaxeaza-te ….. corpul tau relaxat … moale … lejer … sa leneveasca … moale ... si inspira incet … expira si inspira … si in timpul acesta ... poti sa simti …ca ochii tai devin foarte obositi … poate incep sa lacrimeze ... poate creionul  iti apare putin incetosat … si pleoapele tale sint grele si obosite … si cit de curind incep sa clipeasca ... lasa-i sa clipeasca …. cit de mult vor … ei incep sa clipeasca acum … lasa-i sa faca ce vor … nu incerca sa-i inchizi intentionat … si nu incerca sa-i opresti sa se inchida …. lasa-i sa se inchida cind vor ei … si in acest moment privirea ta devine tot mai inceata … si ochii tai tot mai obositi … ca si cum ei vor sa se inchida … lasa-i sa se inchida … lasa-i sa se inchida la dorinta lor ….. (cind subiectul aproape a inchis ochii, vei continua si mai autoritar) … ochii tai devin tot mai obositi … vor sa se inchida … tot mai obositi … adormi … acum adormi ….. abandoneaza-te relaxarii … placutei relaxari … acum poti sa opresti numararea … tu dormi … adinc dormi …
           Citeodata, la anumiti subiecti este dificil sa li se inchida ochii, ei clipesc dar nu ii inchid. In aceste cazuri se continua cu sugestia citeva minute, dupa care se astepta un moment in care ei clipesc, moment in care mina ta este in fata ochilor lui si coborind mina ii obligi sa ti-o urmareasca si sa inchida ochii. Ochii vor ramine inchisi pina cind se va da o alta indicatie.
            Adincirea transei se poate face cu relaxarea progresiva.
…. acum vei relaxa si mai mult corpul … incepe cu muschii de la picioare … lasa-i sa fie moi … relaxati…ca si cum ar curge …. fara nici un fel de tensiune … totii muschii de la picioare …. moi si relaxati … si poate o senzatie usoara de amorteala te cuprinde … incet vei simtii ca picioarele tale devin  grele … grele ca plumbul … ca si cum ar fi de metal …. lasa-le sa se relaxeze …lasa-le sa fie grele ca plumbul …. si cum faci asta somnul tau devine tot mai adinc … transa ta tot mai adinca … tot mai adinca …. senzatia de relaxare se imprastie in sus … in muschii pieptului, stomacului … lasa muschiii pieptului sa se relaxeze … lasa-i sa fie moi … sa fie lejeri … moale si relaxat … acum muschii pieptului si muschii spatelui ….. lasa-i sa mearga … moale ... liber ... lejer ... lasa-i sa se realaxeze … si cum  faci asta … poate simti o senzatie de greutate in corpul tau … tot corpul devine greu ca plumbul …ca si cum te-ar presa in jos … greu ca plumbul … in jos … in scaun …. lasa-l sa coboare confortabil ... tot mai adinc in scaun … si cum  faci asta ai sa mergi tot mai adinc in somn … abandoneaza-te complet acestei placeri … relaxarea … acestei senzatii usor ametitoare … aceasta senzatie se imprastie in zona gitului … umerilor … lasa-i sa se relaxeze … moi si relaxati .... permite-le sa se relaxeze … muschii din spatele gitului tau ... lasa-i sa fie moi si liberi … lejeri …ca si cum ar vrea sa leneveasca …. sa se odihneasca …. poate simti o senzatie de greutate in jurul ochilor .… pleoapelor … devin grele ca plumbul … si cum faci asta transa ta devine tot mai adinca …. mai adinca … tot mai adinca … si aceasta senzatie se imprastie in tot corpul tau ….. si tu intri intr-o noua …. placuta senzatie .... intr-o noua ….. placuta senzatie … adinca .... adinca … transa ….. si asa cum esti acum adinc relaxat orice iti voi spune eu sa se intimple  … se va intimpla … exact asa cum iti voi spune eu …. si orice iti voi spune eu sa simti tu vei simtii …. coboara … in adinca transa … tot mai adinc … mai adinc … mai adinca ... adormit in transa….
          In acest moment subiectul ar trebui sa fie intr-o transa de adincime medie si daca dorim sa intre intr-o transa si mai adinca putem utiliza in continuare un alt adincitor de transa.


   Metode autoritare

   Metoda numararii
            

           Subiectul este rugat sa se aseze confortabil si sa respire adinc. I se va da sugestia de relaxare, incepind din cap pina la picioare, cu accentuarea faptului ca musculatura din jurul ochilor se ve relaxa si ochii nu se vor putea deschide. Cind ii va incerca sa-i deschida senzatia lui de nu ai putea deschide se va dubla. In acelasi timp relaxarea lui se adinceste. Ii se indica sa numere inapoi de la 100 si cu fiecare numar relaxarea lui se va adinci.

Exemplu de inductie tipica:
….aseaza-te confortabil si inspira adinc …. si cum expiri …inchide ochii … lasa corpul tau sa se relaxeze …. de la cap pina la virful degetelor de la picioare …. si cum ochii tai se inchid … tu te vei relaxa si mai mult …. asa … si mai mult ….. si cum inspiri si expiri … ochii tai se inchid tot mai strins … si mai strins …… toti muschii corpului tau se vor relaxa si mai mult si mai mult … muschii ochilor tai se relaxeaza … si mai mult … si sunt asa de relaxati ca nici macar nu se deranjezi sa-i folosesti ..… relaxeaza-i si mai mult …… mai mult ….. si mai mult ….. si mai mult ….. si nu te deranja sa-i deschizi ..… nici macar nu doresc sa se deschida ….. eu acum am sa numar de la unu la trei ….. si ei se vor deschide …. si am sa numar de la trei la unu …. si ei se vor inchide din nou …. si tu vei dubla in acelasi timp sentimentul de relaxare …… unu …. doi … trei … deschide ochii …. trei … doi …. unu … ochii sunt inchisi si tot mai adinc relaxati …. tot mai adinc … relaxat … tot mai relaxat ….
(daca ochii se vor deschide cind s-a dat sugestia sa se inchida vom spune:
….bine … . bine … foarte bine … acum lasa-i sa se inchida din nou … si dubleaza sentimentul de relaxare …. foarte …. foarte relaxat … fiecare muschi din jurul ochiului lasa-i sa se relaxeze … relazeaza si ochii tai si mai mult … asa de mult ca nici nu vor sa mai functioneze ….. ca nu vor sa se deschida … inchide-i si deschide-i si dubleaza sentimentul de relaxare …si imprastie relaxarea in tot corpul … incepind cu gitul … umerii … bratele … lasa-i sa se relaxeze ….. asa bine ….. fiecare articulatie … fiecare muschi pina la degetele de la picioare sa fie perfect relaxat …. adinc … tot mai adinc …. si acum asi vrea sa vezi cu ochii mintii numarul 100 ….. sa-l vezi in fata ta … si numara inapoi de la 100 … si cu fiecare numar pe care tu il vei spune, sentimentul tau de relaxare se va dubla …… 99 tot mai adinc … mai adinc ... 98 … adinc tot mai adinc …. asa de adinc incit nici macar nu te obosesti  sa numeri … asa de adinc incit nu mai te obosesti sa numeri ….. adinc … adinc … relaxat …. tot mai adinc …. adormi ….


       Metoda confuziei

          Este o metoda extrema, utilizata in special la clientii care vor cu tot dinadinsul sa fie hipnotizati si se straduie intens pentru aceasta, lucru care determina ‘’blocarea ‘’sistemului si nu intra in transa. Aceasta metoda se poate utiliza atunci cind subiectul nu stie ca este hipnotizat. Ea a fost scrisa special pentru regresia in timp, dar s-a constatat ca poate sa fie utilizata si ca inductie in mod normal. Subiectul nu stie daca poate coopera sau nu si in acest fel sistemul lui de aparare devine ineficient, iar el v-a alege din ceea ce se spune, ceea ce pare logic sa fie dus la indeplinire. Este o inductie verbala, bazata pe:
- se joaca cu cuvintele, se spun unele fraze care nu au inteles iar subiectul cauta sa le priceapa intelesul; pina cind sa-l intelega sau sa-l respinga se face o noua propozitie care ii atrage atentia din nou; se pot utiliza cuvinte cu dublu inteles ca de ex: daca mina ta stinga este legat la spatele tau, mina ta dreapa devine stinga.
- alterarea verbilor; subiectul incearca sa priceapa intelesul ca de exemplu: astazi este astazi, dar a fost viitorul lui ieri chiar daca va fi miine, a fost. El v-a realiza viitorul si trecutul in conectie cu astazi.;
- se vor utiliza lucruri irelevante; aceste lucruri luate afara din context pot sa fie o comunicare sensibila; puse in context ele devin confuze si inhiba subiectul, precum vor duce si la cresterea dorintei lui de a receptiona o informatie pe care sa o inteleaga si la care sa raspunda.
           Ciind se utilizeaza metoda confuziei, hipnotizatorul trebuie sa prezinte un interes fata de subiect, sa vorbeasca foarte serios, cu intentie sa astepte ca subiectul sa inteleaga ceea ce i se spune.Timpurile vor fi constant schimbate si de asemenea trebuie sa se vorbeasca continuu, curgator, fara pauze. Subiectului i se da putin timp ca sa raspunda, dar nici o data suficient ca sa reactioneze complet pina la urmatoarea idee. El devine asa de confuz si de frustrat ca simte nevoia  de a lua ceva din comunicarea noastra ca sa scape din confuzie. Fraza este lunga si este un procedeu complex. In momentul in care o stapinesti, poti sa induci transa chiar in conditiile cele mai nefavorabile. Acest tip de transa nu este recomandata incepatorului.
Exemplu:
         Daca se utilizeaza levitarea minii, se poate spune:
…… si in citeva momente ….. mintea ta inconstienta … va lua controlul … miinii tale drepte …. si in curind se va simtii …. foarte usoara … in timp ce mina ta stinga … se va simtii tare grea ….. intradevar, tare grea …. mina ta dreapta se simte tot mai usoara … tot mai usoara …. fiecare stie sa simta ca si miina ta stinga …. simta usoara …. tot mai usoara …. in timp ce cealalta mina se simte tot mai grea …. si in curind vei simtii …. ca mina ta stinga vrea sa se ridice …. fiind tot mai usoara …. in timp ce cealalta mina … devine tot mai grea …. simti cum stinga preseaza in jos …. devine tot mai grea … tot mai grea …… si acum dreapta incepe sa se ridice .... sus tot mai sus ….. mina stinga se ridica acum ….. tot mai sus …. simti cum preseaza in jos cealalta mina …. si asa cum ochii tai vor sa se inchida …. inchide-i … ca sa te simti confortabil … si cum mina ta continua sa se ridica …. si cum ochii tai sint tot mai inchisi ….. tu poti sa adormi …. chiar mai mult …. adinc … adinc adormit …. adinc … adinc … adormit ….. etc.


Metoda privirii directe

             Este una din metodele clar, pur autoritara. Poate sa fie utilizata numai in anumite circumstante si nu se recomanda ca o inductie de rutina. Ea produce un nivel adinc de transa. Daca este condusa cu prea multa autoritate, subiectul simte ca este dominat de hipnotist, acesta fiind unul din aspectele care trebuiesc evitate. Se va utiliza cind se crede ca tipul de personalitate al subiectului va raspunde la o abordare autoritara. Pe de alta parte, daca subiectul refuza sa creada ca a fost hipnotizat (se mai intimpla din cind in cind) se poate spune subiectului sa participe la o intrecere si sa incerece sa reziste cit de mult el poate. Se sugereaza subiectului ca cu cit va incerca mai mult sa tina ochii deschisi, cu atit mai mult ei se vor inchide.
Nu este recomandata incepatorilor.
       Hipnotistul va sta in fata subiectului ii ia mina  si ii cere sa se uite in ochii lui. El sta la o distanta de circa 60 cm de subiect .Aceasta metoda implica riscul ca hipnotistul sa se sugestioneze si el si sa cada primul in transa. Pentru a evita aceasta , hipnotistul va privi subiectul nu in ochii lui ci la baza nasului, subiectul nesesizind diferenta. In timpul inductiei ochii hipnotistului vor devenii obositi. Daca simte ca nu mai poate va inchide ochii clientului cu plimbarea minii oprin fata ochilor lui. Aceasta nu prezinta nici un pericol, clientul nu stie ca nu aceasta este important in inductie. Ii deschide ochii clientului din nou si ii cere sa-l priveasca in continuare. Se dau sugestii verbale de relaxare a pleopelor, a corpului si de inchidere ai ochilor.


Tehnici pentru adincirea starii hipnotice


                     In unele cazuri clinice avem nevoie de un nivel adinc de transa. In aceste situatii vom continua inductia standard cu adincitori ai transei, care in principal vor relaxa si mai mult corpul si in unele cazuri direct mintea. De asemenea la acest nivel se incepe sa se stabileasca un sistem de comunicare (prin semnale sau direct prin vorbire) cu mintea inconstienta.


Inductia cu scarile

Dupa ce am utilizat una din inductiile standard, putem continua:

…si ne relaxam … cit de mult putem … si am sa incep sa numar .... inapoi … de la 10 la 1 … si cind voi spune 10 … te vei pregati … cu fiecare numar in jos … simplu vei cobori ….. tot mai jos … in momentul in care … eu spun 10 … te vei vedea in virful scarilor … care coboara … si care au 10 trepte … si cum iti voi spune. 9  vei cobori … in jos … si tu vei cobori tot mai mult … si tot mai mult …. in jos … tot mai  jos … cind ai sa ajungi la treapta numarul unu … vei vedea in fata ochilor … un pat mare … cu o saltea si o perna ... moale … din fulgi … in momentul in care spun numarul unu … tu vei cobori in acest pat si vei pune capul pe perna … daca in momentul in care vorbesc … te voi atinge pe umar … aceasta te va ajuta sa te relaxezi si mai mult … si mai adinc … in adinca relaxare … inspira si expira … asa cum noi vom incepe acum …. inspira … expira …. 10 .… complet relaxat ....esti la 10 ..… o scara mai in jos ....9… cobori in jos … tot mai calm … tot mai relaxat … tot mai usor … .mai pierdut … mai usor ..…8…. treapta opt … tot mai mult … curgind …. intr-o pozitie si mai calma … si mai linistita …. mai relaxanta … daca eu te ating cu un deget … asa cum fac acum … te vei relaxa si mai mult … vei merge si mai adinc … 7… mai jos .... tot mai jos …6…5 … este in regula … tu te minsti tot mai in jos spre patul de puf ….3… te ating pe umar … si mai relaxat … si mai adinc … lasa toti muschii gitului sa se relaxeze … in jos … mai relaxat …2… tot mai in jos ….1…..
           In acest moment subiectul trebuie sa fie intre usoara transa si transa de adincime medie.
          
Pentru a ilustra cum se pot schimba continutul scriptelor, vom indica o alta scripta pentru adincirea transei, utilizindu-se aceasi idee a coboririi pe scari.
….mi-ar face placere sa iti imaginezi …ca stai intr-un balcon … si in fata ta este o scara lunga … care coboara … jos … din balcon … si nu ai nevoie sa vezi unde duc scarile acelea … dar vezi ca ele au balustrade … lungi … puternice … solide … sigure … si tu vei putea sa vezi foarte clar … si in citeva monmente …. eu am sa numar … eu am sa numar de la 10 la unu … si cu fiecare numar …. tu vei cobori o treapta a balconului …. tu poate o sa te intrebi ce umeaza … ce se va intimpla … dar cu fiecare pas in jos … tu te vei relaxa si mai mult … fiecare treapta …cu 10% mai relaxat … si cind ai sa ajungi la treapta unu ... te vei intreba … ce va urma … si eu iti voi spune sa cobori pe treapta unu …. si in acel moment ...  te vei afla in locul tau favorit de relaxare …..10…..9…8… tot mai relaxat … si nu vei calca pe treapta unu ... pina nu vei fi complet adormit …. adinc relaxat … adormit …7 ….6 …. .5 …. 4 …3 …2 …1
Pauzele intre cifre sint tot mai mari, cu cit ne apropiem de cifra finala. Este bine sa avem pe perete un ceas cu secundar si sa lasam la primele numere cite aproximativ 5 secunde, la urmatoarele lasam aproximativ 15 secunde.
          
Este bine sa incercati  cit mai multe metode standard de inducere a transei. Aceasta va da in primul rind incredere in dumneavoastra. Dupa ce ati capatat confidenta in cea ce faceti, putei deveni creativ in ceea ce spuneti. A fi creativ inseamna a urmari reactia subiectului, a determina ceea ce il ajuta pe el sa mearga in transa, sa descoperiti sistemul, strategia in care lucreaza creierul lui. De exemplu un taran fermier are un sistem de gindire si judecare a mediului inconjurator, a vietii in general. Un student la politehnica are propriul lui sistem reprezentational de spre lume iar un regizor de filme complet altul. Fermierului degeaba ii vei vorbi despre o matrice si parametrii ei sau despre lumina care cade pe fata obrajului si care iti da o anumita imagine  ca el nu va intelege. Lumea cu care opereaza el, parametrii in care traieste sunt finul, animalele domestice, soba de gatit, plantele care cresc, ploaia. Acestea sunt elementele pe care el le percepe, le intelege si la care trebuie sa faceti apel. Fiecare are limbajul lui, sistemul lui reprezentational, in care creierul lui opereaza. Daca nu esti constient de aceasta nu poti sa fi hipnotist.
Exemplu:
Un exemplu  personal a fost cind am venit cu copii mei in Anglia. Un sistem cu totul nou de viata pentru noi, noi reguli, obiceiuri, noi scoli, noi oameni. Asa cum apar frecvent diferente intre parinti si copii in speciali la perioada adolescentei asa am avut noi o perioada mai grea. Le ceream sa inteleaga ca trebuie sa-si asume responsabilitate, ca sint mari si nu mai trebuie sa se certe, ca trebuie sa faca curat  si mincare cot la cot cu mine. Sentimentul meu era ca eu vorbeam eu auzeam. Asta imi crea o stare de nefericire, senzatia sincera ca copii mei nu vor sa inteleaga ce le spun iar ei continuau cu acele mici lucruri care ma scoteau din sarite, adica sa se certe  si sa lase casa vraiste. Ce imi era clar era ca eu eram nefericita de raspunsul lor si ei erau nefericiti ca nu intelegeau ce vreau de la ei. Si tin minte ca  cele mai dese cuvinte pe care le utilizam: sinteti mari, trebuie sa fiti responsabili. Acum ma amuz copios cit de confuza eram dar in acele momente nu pricepeam si eram suparata.   Si baiatul meu intr-o buna zi exasperat de faptul ca ma plingeam ca era dezordine in casa, mi-a spus: Mama eu cred ca a fi responsabil inseamna sa invat bine, sa nu folosesc droguri, sa nu fumez, sa nu fac prosti. Iar tu spui ca nu sunt responsabil pentru ca nu spal vasele. A fost socul vietii mele cind l-am auzit ce spune. Cita dreptate avea. Cit de strimb era sistemul meu de responsabilitatea si cit de diferit era al lor. Multumesc lui Dumnezeu ca am studiat si practic hipnoza. Mi-a imbogatit viata si am realizat ca sistemul de comunicare ne poate face atit de nefericiti.
Exemplu:
Subiectul R. vine la hipnotist disperata ca sotul ei nu o mai iubeste. Ea este designer are 36 de ani si este casatorita de un an cu un profesor. Conversatia lor cind vine de la servici acasa unde gaseste un sot ursuz, care astepta sa-i incalzeasca mincarea si sa-i pui masa are loc cam asa:
- Buna, sunt rupta de oboseala.
- Buna, sunt mort de foame, ai intirziat.
Creierul lor opereaza in acel moment:
‘’ Dupa ce ca deabia ma tin pe picioare, nici macar nu se invredniceste sa-si incalzeasca singur mincarea, ba mai imi face si observatie.’’
‘’Stau singur de atita timp, mor de foame si ei nici nu-i pasa si tot ea este nervoasa.’’
De aici si pina la divort sint doar citiva pasi.
In fapt ea are o perioada infernala la servici, cu un director care o chinuie infiorator si ar fi vrut ca el sa ia atitudine si sa o sprijine moral, sa-i spuna sa-si schimbe serviciul.
El, profesor, nu realizeaza prin ce trece ea, ba mai mult are din copilarie, datorita divortului parintilor, o adinca spaima de a fi abandonat. Pentru el faptul ca ea ii pune si ii incalzeste mincarea reprezinta ca totul este in regula, ea il iubeste si ii pasa de el. Acelasi eveniment al pusului mesei inseamna pentru ea ca lui nu-i pasa de ea si nu o iubeste. Nici unul nu este rau intentionat si pe deasupra se iubesc enorm. Problema este ca nu stiu sa comunice intre ei, ca nimeni nu le-a atras atentia ca acelasi fapt poate sa aibe intelesuri complet diferite pentru amindoi. De fapt ea astepta ca el sa-i ghiceasca nevoia, dorinta de asi schimba serviciul. Cel mai simplu ar fi fost sa-si exprime clar nevoia de sprijin, sa fie asertiva. Dar nimeni nu a invatat-o pe ea ca trebuie sa se exprime, din contra a fost invatata ca a-si pastra emotiile pentru ea insusi si neexprimarea lor este o dovada a bunei cresteri. Nici el de asemenea nu a depistat ca el nu isi pune singur masa din cauza unei traume din copilarie. In acest moment intervine rolul specialistului sa puna de comun acord sistemul lor de comunicare, si sa caute solutii optime care sa convina la amindoi partenerii. Subiectul R. in decurs de o luna si-a schimbat serviciul cu unul mai bine platit si mai putin stresant.

Comunicarea este unul din factorii esentiali. Nu asumati niciodata un anumit inteles si intotdeauna intrebati: Ce ai vrut sa spui cu asta?

Exemplu:
        Ian a trecut pe linga fratele lui si i-a dat o plama usoara. El a urlat ’mama’’. La intrebarea mamei lui, pusa in felelu urmator: ‘’Ce ai vrut sa spui de fapt cind l-ai lovit?’’, Ian a stat socat o secunda si a raspuns: ‘’Ma plictisesc si vreau sa se joace cu mine’’.
Cind o data a venit mama si cu fratele lui cu mai multe sacose pline de cumparaturi, Ian vine si da cu piciorul in plase. Desi prima reactie a mamei este sa-l cirpesca, ea are intelepciunea sa-l intrebe: Ce ai vrut sa spui cind ai lovit cumparaturile cu piciorul? Iar el a raspuns: Am nevoie de o pereche de adidasi. De ce Ian nu a spus direct acest lucru si s-a manifestat cu lovirea cu picorul  a plaselor este mai greu de explicat. Probabil ca nu a fost invatat sa gindeasca si sa se exprime direct. Reactia lui a fost instinctuala: el avea nevoie reala de incaltaminte, iar mama lui nu a ghicit aceasta nevoie. Subiectul Ian este invatat sa-si descopere nevoile si sa le exprime clar.

             Daca doriti sa aveti o comunicare eficienta cu subiectul, exceptind atunci cind se foloseste metoda confuziei, el trebuie sa inteleaga ce astepti de la el si sa simta ca tu ii vrei binele. Daca ai un client care nu crede in tine, va trebui sa construiesti un raport cu el. Iti trebuie o foarte mare abilitate sa pui in transa pe cineva care este negativ cu privire la persoana ta. Fara acest raport de incredere, respect, transa nu este eficienta.

            De asemena este important ca tehnicile de inductie  sa fie adaptata tipului de personalitate al clientului. Intr-un fel veti aborda un artist si altfel un ofiter de politie. In cazul ofiterului de politie veti folosi tehnici autoritare, pentru ca el prin sistemul lui de munca este invatat sa asculte de comenzi. Lui nu este eficient sa-i spui tu poti face asta sau asta pentru ca la politie i se spune sa faca un anumit lucru, sa asculte de ordin. Si de aceea folosesti sistemul lui de comunicare. Cu un pictor  nu o sa folosesti o metoda autoritara ci permisiva pentru ca el este invatat ca prin munca lui sa exprime ceea ce vrea el ceea ce simte el, nu ceea ce vrei tu.

           Trebuie de asemena sa fi obisnuit sa schimbi metoda instantaneu. Daca ceva nu este in regula sau clientul nu raspunde schimba, cauta altceva. Asi putea spune, ca la 50% din cazurile mele, avind recordul medical si hotarind in prealabil ce fel de inductie sa aplic, am schimbat ceea ce planificasem. Aceasta s-a intimplat nu numai ca nu avea clientul reactia dorita, ci si din dorinta de a-l observa cum raspunde la acea inductie. Schimbarea inductiei  este placuta si clientului cu care ai mai multe sedinte, pentru ca este ceva nou pentru el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu