joi, 25 iulie 2013

Vindecarea cu ajutorul energiei pamantului 

Studiind cu multa atentie aceste consideratii, ne putem da seama de ce medicina contemporana nu este capabila (si recunoaste deschis acest lucru) sa vindece bolile, ci doar sa le amelioreze. Pentru ca dincolo de consideratiile fiziologice si biochimice strict materialiste, corpul uman (si psihicul uman cu atat mai mult) este guvernat si de alte forte, invizibile, dar extrem de puternice. Ceea ce mancam, ceea ce gandim si simtim, chiar si cuvintele pe care le rostim lasa o amprenta energetica asupra fiintei noastre. Fara sa ne dam seama, fiecare dintre noi circulam in fiinta noastra aceasta energie a pamantului, o sorbim impreuna cu aerul, o preluam impreuna cu alimentele, o chemam prin felul nostru de a gandi. Faptul ca avem mai multa sau mai putina energie vitala, ca aceasta este mai pura sau mai impura este strict dependent de felul in care noi traim. Conform scrierilor traditionale yoghine si ayurvedice, reechilibrarea constienta a activitatii centrului vitalitatii (Muladhara chakra), centru care controleaza energia pamantului din fiinta umana, se poate face prin metode naturale simple, a caror aplicare consecventa conduce la un succes mult mai durabil si mai profund decat o vindecare partiala  manifestata prin disparitia simptomelor superficiale.

  639  1 
 
pelin1

Iata in continuare cateva solutii si  remedii naturale pentru armonizarea in fiinta a energiei pamantului. Va recomandam sa recititi cu atentie lista de afectiuni si simptome descrise mai sus. Daca prezentati, chiar si in forma latenta, una sau mai multe din tulburarile sau bolile mentionate la excesul, deficitul ori perturbarea energiei pamantului, atunci urmariti cu atentie notiunile practice expuse in continuare, pentru ameliorarea si tratamentul lor.

Compensarea excesului de energie

Plante

Se recomanda mai ales plantele amare cu efecte purificatoare, cum ar fi: anghinarea (Cynara scolymus), tintaura (Centaurea umbellatum), pelinul (Arthemisia absinthum).
Pentru diminuarea apetitului excesiv se recomanda: scoarta de salcie (Salix alba), iarba de sunatoare (Hypericum perforatum), semintele de chimen (Carum carvi), mugurii de pin (Pinus sp.).

Aromoterapie

Se folosesc parfumuri cu arome usoare: lamaie, menta, lavanda, ylang-ylang. Cu uleiurile esentiale din aceste plante este recomandat sa va aromatizati camera de lucru si cea in care dormiti.

Alimente

Sunt indicate alimente pure, usoare, cum ar fi sucurile de fructe (mere, lamai, grepfrut, fragi, zmeura), zarzavaturile (patrunjel, marar, leustean), mierea, varza, conopida, salata verde, cerealele integrale si fulgii de cereale integrale in cantitati moderate. Supele si ciorbele usoare, din legume, condimentate cu cat mai multe zarzavaturi proaspete, verzi sunt de asemenea indicate. Ca dulciuri vor fi preferate salatele si sucurile fructe.

Vor fi strict evitate carnea, pestele, dulciurile cu zahar, margarina si produsele cu margarina, prajelile, alimentele indelung preparate termic (sarmale, varza calita, ardei umpluti etc.). Se consuma cu prudenta si moderatie lactate, oua, cartofi.

Culori

Sunt indicate in vestimentatie si pentru decorarea mediului ambiant culorile galben, albastru deschis, violet, alb pur.

Terapie posturala

*Nota: procedeele posturale sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru practica lor adecvata este recomandata urmarea unor cursuri specializate.

Postura lumanarii este o postura corporala importanta in traditia yoghina, accesibila pentru cei mai multi dintre oameni. Pozitia inversata a corpului conduce la o distribuire armonioasa a excesului energetic din zona inferioara a corpului catre gat si cap, activand cu usurinta functiile mentale superioare. Ea regleaza activitatea glandei tiroide, stimuleaza centrii nervosi ai creierului, echilibreaza greutatea corporala si decongestioneaza rapid zona bazinului. Prin realizarea consecventa a acestei posturi se amplifica in timp o stare psihica de rafinament launtric si de egalitate de spirit. Intuitia si inteligenta sunt in mod gradat stimulate si amplificate. Postura lumanarii este excelenta pentru a regenera si a intari intregul corp, redand senzatia de tinerete si prospetime vitala celor care se simt ingreunati, apatici sau imbatraniti si tuturor celor care se confrunta cu perturbari ale energiilor pamantului sau ale energiilor erotice.

Atitudini mentale

In general, persoanele cu o predominanta a energiei pamantului tind sa fie materialiste, mercantile (care judeca totul in termenii profitului si ai pierderii), conservatoare, rigide, tind sa slujeasca strict intereselor personale, neglijand celelalte aspecte, extrem de importante, ale vietii. Este foarte important ca aceste persoane sa urmareasca sa-si trezeasca altruismul, creativitatea, sa-si indrepte uriasa energie vitala cu care sunt inzestrate spre scopuri benefice. Munca efectuata dezinteresat, consecvent, in folosul semenilor este in acest sens de un mare ajutor. Prin plantarea unui pom, sadirii unei flori, prin ajutorul dezinteresat dat unui om aflat in suferinta, prin investirea energiei pentru a sluji cu umilinta unei cauze nobile, un asemenea om se va transforma profund in bine.

Depasirea inchistarii si a egoismului (cu care, fara sa ne dam seama, multi dintre noi ne confruntam) inseamna de fapt eliberarea de o multime de angoase existentiale, de singuratatea apasatoare atat de des intalnita la omul modern, de tirania poftelor alimentare si a dorintei obsesive de acumulare.

Compensarea deficitului de energie

Plante

Cele mai eficiente sunt radacinile revitalizante. De altfel, in mod firesc, radacina plantei stocheaza o cantitate impresionanta din aceasta energie a pamantului. Dintre plantele de la noi se recomanda: radacina de crucea pamantului (Heracleum sphondilyum), radacina de nalba (Malva sylvestris), radacina de urzica (Urtica dioica), radacina de tataneasa (Symphytum officinalis).

Pentru amplificarea stabilitatii psihice si mentale se recomanda: radacina de valeriana (Valeriana officinalis), radacina de captalan (Petasites officinalis), iarba de rozmarin (Rosmarinus officinalis).

Aromoterapie

Se folosesc arome naturale puternice, vitalizante: brad, pin, busuioc, ambra, mosc.

Alimente

Sunt indicate alimente consistente, bogate in calorii si lipsite de toxicitate, cum ar fi: uleiurile naturale vegetale (de floarea soarelui, de masline si de soia obtinute prin presare la rece); semintele oleaginoase (de floarea soarelui, de susan, de in, de bostan); galbenusul de ou (se recomanda ouale de casa), fructele consistente (alune, nuci, migdale, arahide, stafide); sucurile si salatele de radacinoase (telina, sfecla rosie, patrunjel); untul si produsele lactate proaspete si digerabile (svaiter, cascaval, cas gras); cerealele integrale (grau, orez, mei, hrisca).

Nu vor fi consumate alimente care amplifica rapid, dar dizarmonios, energia pamantului, cum ar fi: vanatul, carnea in general, alcoolul (chiar si vinurile ori berea), alimentele cu aditivi alimentari. Vor fi consumate cu prudenta si moderatie prajelile si alimentele conservate. Sunt interzise cafeaua (inclusiv cea solubila), ceaiul negru si verde, bauturile de tip cola.

Culori

Sunt indicate in vestimentatie si pentru decorarea mediului ambiant culorile: rosu pur, stralucitor (asemanator celui al florilor), verde, portocaliu, galben cu nuanta argiloasa (dar nu cu nuante terne).

Terapie posturala

Postura tronului. Denumita astfel tocmai pentru starea de stabilitate si de forta pe care o confera, aceasta postura faciliteaza acumularea energetica direct la nivelul centrului de forta Muladhara. Este unul dintre procedeele care, mentinut cate 10-15 minute zilnic, inlatura cu rapiditate oboseala, elimina afectiunile din zona rectului (mai ales hemoroizii), tonifica aparatul renal si urinar, mareste afluxul sanguin in zona diafragmei si in zona inferioara a spatelui si poate sa vindece complet cazurile de varice. Odata cu aceste efecte fiziologice, starea psihica se imbunatateste considerabil in sensul amplificarii rezistentei, fermitatii launtrice, a vitalitatii psiho-mentale. Cei care se confrunta adesea cu situatii stresante, cei slabiti, cei care obosesc repede, cei care nu au apetit, sunt insistent sfatuiti sa realizeze acest procedeu pentru o perioada mai lunga de timp, pana la completa remediere a deficitului energetic cu care se confrunta.

Atitudini mentale

Lipsa de energie a pamantului apare, de obicei, in doua circumstante: atunci cand ea nu este suficient asimilata din mediul inconjurator si atunci cand este risipita. Marirea capacitatii de asimilare a acestei energii se realizeaza prin hranire abundenta si echilibrata, prin folosirea anumitor culori si arome, prin efectuarea de posturi corporale. In afara de acestea, este foarte importanta respiratia, care trebuie sa fie controlata asa incat sa devina cat mai ampla, profunda, predominant abdominala. Un alt mijloc care  permite asimilarea din abundenta a energiilor pamantului este mersul in natura, la munte, in paduri (mai ales de brad, de pin sau de stejar) pentru cel putin cateva ore.

Risipa de energie este o problema mult mai frecvent intalnita in zilele noastre decat deficientele de asimilare. Ea poate fi compensata prin:

- tacere – vorbirea necontrolata este unul din marii paraziti energetici ai omului modern
- diminuarea stresului si angoaselor, care sunt asemenea unor „devoratori” de energie vitala. Un mijloc pentru reducerea naturala a acestor tensiuni psihice este folosirea plantelor medicinale: valeriana, talpa gastei, sunatoare.
- analiza calculata, calma, de lunga durata inaintea realizarii unei actiuni, a deschiderii unei discutii ori a efectuarii unei munci. Luati obiceiul sa va notati pe hartie tot ce vreti sa realizati in ziua urmatoare, iar a doua puneti-va ceasul sa sune din 4 in 4 ore, de exemplu, pentru a va consulta agenda de lucru. Luati-va obiceiul sa ganditi de 2-3 ori inainte de a face o actiune sau o afirmatie si nu treceti la fapte pana nu sunteti siguri de necesitatea unui lucru.

Relaxati-va de cel putin 3 ori pe parcursul unei zile, timp de 10-15 minute. Multe persoane cu predominante afective, cu elanuri generoase, cu multa creativitate ori inteligenta ajung sa se risipeasca sau sa esueze lamentabil in viata, deoarece neglijeaza planul vital. Accidentele brutale si bolile fatale sunt consecinta unei asemenea  diminuari a energiei pamantului, care asigura un anumit suport vietii in aceasta lume fizica.

Armonizarea energiei pamantului in cazul perturbarii ei

Plante

La nivelul corpului fizic si a celui energetic, o purificare intensa a energiilor se realizeaza prin folosirea a doua categorii de plante:
- laxative puternice: uleiul de ricin (Ricinus communis), coaja de crusin (Rhamnus frangula), iarba de volbura (Convolvulus arvensis), fructele de soc (Sambucus nigra)
- amare: iarba de anghinare (Cyanara scolymus), iarba de tintaura (Centaurea umbellatum), radacina de fierea pamantului (Gentiana punctata)

Foarte importanta este insa armonizarea la nivel mental. In acest scop vor fi folosite plantele cu proprietati de limpezire a mintii si de calmare a tendintelor instinctuale. Sunt foarte eficiente: iarba de sunatoare (Hypericum perforaturm), iarba de talpa gastei (Leonurus cardiaca), radacina de valeriana (Valeriana officinalis). In cazul excitatiei psihomotorii paroxistice (care poate aparea in nevroze, alcoolism) se pot folosi capsulele de mac (Papaver somniferum) in combinatie cu sunatoarea (Hypericum perforatum).

Aromoterapie

Se folosesc arome naturale pure, limpezi si usoare, cum ar fi menta, lamaia, smirna, tamaia, ylang-ylang.

Alimente

Sunt indicate alimentele foarte pure: salata verde, andivele, anghinarea; zarzavaturile proaspete (marar, patrunjel, leustean); semintele de dovleac si de floarea soarelui, precum si uleiul presat la rece obtinut din acesta; mierea de albine (care va substitui complet zaharul); cerealele integrale, mai ales graul, orezul, hrisca si meiul; laptele proaspat.

Sunt complet interzise: alcoolul in orice forma, tutunul, carnea de orice fel (mai cu seama vanatul si carnea rosie), pestele, margarina, prajelile, orice aliment conservat sau cu aditivi sintetici. Vor fi consumate cu moderatie ouale, barnzeturile fermentate, produsele de cofetarie si patiserie.

Culori

Sunt indicate in vestimentatie si pentru decorarea mediului ambiant culorile: rosu pur, stralucitor (asemanator celui al florilor), galben pur, albul stralucitor, albastru, violet.

Terapie posturala

Postura capului la genunchi face parte dintre posturile care se executa polar (mai intai pe partea stanga, apoi pe partea dreapta) ceea ce conduce la o profunda armonizare a energiilor de la nivelul centrului de forta Muladhara chakra. Executia acestei posturi corporale, un timp adecvat pe fiecare parte, determina o rapida tonifiere a ficatului si splinei, amplifica apetitul si puterea digestiva, elimina mirosurile corporale neplacute, elimina in mod eficient afectiunile rinichilor. Lenea, apatia, slabiciunea fizica sunt gradat inlocuite de o stare de vitalitate marita, tonus si echilibru launtric profund. Realizata pentru cel putin 5 minute zilnic (pe fiecare parte), aceasta postura s-a dovedit a fi de-a lungul timpului un remediu excelent pentru starile perturbate de la nivelul lui Muladhara chakra.

Atitudini mentale

Perturbarea elementului subtil pamant in fiinta are repercusiuni grave asupra echilibrului fiintei umane, in special asupra celui psiho-mental. In general, in cazul unei perturbari majore, fiintei in cauza ii este dificil sa se armonizeze fara un ajutor sustinut din exterior. Ea are nevoie de intelegere, de dragoste si de indrumare din partea celor din jur, desi cele mai importante raman demersurile pe care ea insasi trebuie sa le faca in directia vindecarii. Pentru echilibrarea psihomentala sunt extrem de utile plantele medicinale mentionate anterior, precum si adoptarea unor atitudini psihomentale benefice cum ar fi:

- cultivarea iubirii in orice forma. Dragostea pentru o floare, pentru un animal sau o pasare, dragostea pentru cei apropiati sunt cele mai accesibile forme de iubire pentru o persoana care prezinta asemenea probleme.

- excluderea atitudinilor gen „atac” si a atitudinilor defensive maladive, precum si a tuturor expresiilor verbale dure, vulgare, cu continut agresiv. Pentru aceasta, este bine sa deveniti mai selectivi in alegerea anturajului si sa aveti curajul sa va indepartati de mediul care va stimula manifestarea dizarmonioasa.

- Cultivarea constienta a unei atitudini altruiste si generoase care poate fi orientata, la inceput, asupra celor mai apropiati pentru a se transfoma in timp intr-o manifestare spontana, fireasca fata de toti cei din jur

- Armonizarea subconstientului prin folosirea unor autosugestii pozitive, simple, care sa fie repetate interior, la inceput chiar mecanic, pentru depasirea perioadelor de criza. De exemplu: pentru depasirea starilor de panica se recomanda repetarea in gand cu convingere a unei formule de genul „Sunt calm, din ce in ce mai calm si sigur pe mine!” sau „Credinta mea profunda in Dumnezeu ma apara si ma pazeste!”; pentru diminuarea agresivitatii: „Sunt calm si plin de iubire, nesfarsita iubire” sau „Pe primul loc in viata mea este dragostea pentru aproapele meu.”

In Occident, pentru tratarea nevrozelor, paranoiei, alcoolismului si simptomelor asociate au fost create in clinici programe de imbunatatire a vietii psihice. S-a observat ca preocuparile artistice sunt extrem de utile pentru eliminarea imenselor tensiuni psihice ale pacientilor. Prin intermediul preocuparilor artistice (desen, pictura, muzica, poezie, proza, cultura florilor, amenjarea spatiilor) aceste stari de chinuitoare de tensiune psihica se pot transforma si pot deveni efectiv constructive.

Concluzie

In sinteza, liniile de forta care ghideaza terapia de recuperare psihica a pacientilor care prezinta o perturbare a elementului subtil pamant sunt:

1. Diminuarea starii de tensiune launtrica prin folosirea plantelor calmante si purificatoare
2. Schimbarea atitudinii launtrice prin cultivarea in gandire si in actiune a sentimentelor de iubire
3. Schimbarea limbajului si constientizarea atitudinilor perturbatoare gen „atac-aparare”
4. Gasirea si utilizarea unor idei-forta, verbalizate interior, pentru depasirea perioadelor si situatiilor dificile din punctul de vedere al echilibrului psiho-mental
5. Mobilizarea prin actiune constructiva a resurselor vitale, creatoare ale fiintei in scopul sublimarii energiilor inferioare, perturbatoare.
6. Actiunea directa la nivelul centrului energetic al vitalitatii din fiinta noastra prin intermediul procedeelor posturale si a controlului suflului respirator.
7. Eliminarea din alimentatie a produselor cu efecte nocive, profund perturbatoare asupra intregii fiinte, cum sunt alcoolul, tutunul, zaharul, carnea, cafeaua, cola etc

Sursa: kamala.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu