duminică, 28 iulie 2013

Pareri gresite despre hipnoza

Pareri gresite despre hipnoza
          Una dintre cele mai populare pareri gresite despre hipnoza este ca subiectul este adormit si este inconstient. Aceasta deriva in special datorita utilizarii termenilor de minte inconstienta sau cuvintului adormit cind se pune in transa subiectul. La aceasta au contribuit in foarte mare masura hipnotistii de scena, care ii prezinta ca in transa poti sa faci orice cu subiectii. Este bine ca subiectii care sunt ingrijorati ca vor pierde constiinta, controlul, sa stie ca din contra ei vor fi mai trezi ca niciodata. Este bine sa se explice cu atentie ca toate stagiile de hipnoza, inclusiv cele de nivel adinc sunt caracterizate printr-o cresterea a atentiei la sugestiile hipnotistului. Aceasta concentrare, receptivitate la sugestie, este principalul motiv pentru care se utilizeaza hipnoza. Intr-un fel hipnoza seamana cu somul, mai bine zis somul corpului, datorita ochilor inchisi si a imobilizarii corpului. I se explica subiectului, daca este nevoie, ca ochii inchisi il ajuta sa-si mareasaca concentratia. De exemplu cite odata cind asculti
muzica, la un concert sau o melodie pe care iti place de multe ori inchizi ochii ca sa o asculti mai bine, sa o simti mai bine. Asta nu inseamna ca esti adormit, poate semeni ca esti adormit. De fapt esti mult mai alert.
          Utilizarea cuvintului in transa de adormit este o utilizare confuza. Foarte multi hipnotisti utilizeaza acest cuvint. Eu il folosesc extrem de rar si cei mai multi subiecti nu asteapta sa cada adormiti.
            Este bine sa se explice subiectului, in cazul hipnozei clinice, de la inceput, ce inseamna hipnoza . Este frecvent sa auzi expresii de felul: nu am fost hipnotizat pentru ca am auzit ce ai spus. Poti sa faci remarca: Este adevarat, eu am dorit ca tu sa auzi tot ce spun. Daca tu ai auzi 100% din ceea ce am spus, tu vei absorbi 100% sugestia pe care ti-am spus-o. Si daca tu ai auzit aseste sugestiii este o sansa foarte mare sa le urmezi. Aceste afirmatii trebuie facute cu claritate subiectului, pentru a avea o mai mare cooperare a lui.
         O alta parere gresita este faptul ca nu mai ai vointa. Multe din programele TV au perpetuat aceasta idee. Capacitatea de a fi hipnotizat este o experienta subiectiva. Multi clienti spun eu am crezut ca sub hipnoza pot sa fac ceva imptriva vointei mele. Subiectul nu este dominat de puterea hipnotistiului, ei sint complet capabili sa ia orice decizie in orice moment.
         Unii clienti cred ca sub hipnoza pot sa i se slabeaca codul moral, sau sa isi schime personalitate. Putem sa comparam foarte bine aceasta cu ceea ce face televiziunea, radioul. Ele sunt capabile sa schimbe atitudinile si comportamentul nostru. Este posibil insa ca un hipnotist fara scrupule sa provoace amenzia si daca  gaseste o motivatie valabila, poate sa fac un subiect, care este deja predispus sa faca un act criminal, sa comita un act antisocial.
          Este extrem de contoversat aspectul faptelor antisociale care se pot produce sub hipnoza, lucrul pe care il vom detaila in capitolul 11, unde prezentam citeva cazuri din folclorul hipnozi.
        Din experimentele facute la nivel de laborator se contrazice faptul ca sub hipnoza si numai sub influenta hipnozei, un client care este inclinat sa comita fapte antisociale, le-ar comite. Experientele facut sunt confuze. Unul dintre cei mai mari hipnotisti, Erickson, crede ca posibilitatea de a comite activitati antisociale sub hipnoza nu exista. El de asemenea spune  ca sunt oameni care neaga   posibilitatea utilizarii hipnozei in scopuri clinice, dar  in acelasi timp ei accentueaza posibilitatea de a comite fapte antisociale printr-o simpla sugestie hipnotica.
          Au fost exemple de soldati care intr-un experiment, intr-un cimp de lupta au performat acte antisociale, ca urmare a  unei sugestii post hipnotice. Dar trebuie sa fie foarte clar ca acesti subiecti au fost foarte motivati sa actioneze in aceasta maniera, pentru ca a  fost o cerere caracteristica a situatiei. Ei au stiut ce incerca experimentatorul sa dovedeasca. Hipnotistul fiind un ofiter superior stiau ca le va asigura protectia pentru ceea ce se intimpla in timpul experimentului
         Un alt experiment a fost facut la colegiu de catre un profesor de psihologie. El si-a pus in transa studenti si le-a cerut sa apase pe tragaciul pistolului si sa il impuste pe el. Studentii de cele mai multe ori au apasat, cu gindul de a-l impusca pe profesor. Oricum acest experiment nu are validitate stiintifica  pentru ca subiectii stiau ca s-au luat toate masurile de preacutie. Pina acum nimeni nu a facut experimentul, ca profesorul sa-si puna o vesta antiglont, sa-i dea subiectului un pistol incarcat si sa-i ceara sa-l impuste.
         In aceste experiente de asemenea trebuie tinut cont de mai multi factori, ca motivatia subiectului, dorinta de a juca un anumit rol, exibitionismul subiectului. Este drept ca s-au intimplat  cazuri in care o persoana a efectuat acte criminale sub influenta unui hipnotist. Dar crimele au fost posibile, pentru ca subiectul de-alungul unui interval de timp, a dezvoltat un strins atasament emotional catre hipnotist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu