duminică, 28 iulie 2013

Scoaterea din transa

Scoaterea din transa
Atunci cind scoatem subiectul din transa trebuie sa ridicam sugestiile date care nu trebuie sa fie pastrate de catre subiect. De exemplu greutatea pe care o are in miini sau corp ori greutatea mai mica a bratelor care au primit indicatia sa fie usoare ca fulgul, senzatia de intepenire etc.
Se utilizeaza mai multe metode de scoatere din transa, cea mai uzuala fiind prin numarare. Altii hipnotisti folosesc pocnitul din  degete sau alt semnal pe care il comunici clientului inainte de scoaterea din transa. Daca ochii subiectului se deschid inainte de scoatere din transa este posibil ca el sa fie in stare somnambulistica. Hipnotistul trebuie sa ii ceara sa-si inchida ochii si apoi il va scoate din transa. De obicei ochii lui se inchid inainte de a termina numararea. Daca observi ca ceva pare in neregula sau ai un dubiu ca a iesit complet din transa, ca este usor ametirt, amortit, repeti inca o data procesul de scoatere din transa.

           Pentru ca inainte de scoaterea din transa subiectul are maximum de receptivitate la sugestii, intotdeauna se dau sugestii de  sentimente bune, multumire, energie pentru perioada care urmeaza etc. Subiectul este hipersensibil cind ii se spune ca sesiunea s-a terminat. Cind se da sugestia de scoatere din transa de asemenea ii vom reaminti sugestiile post - hipnotice pe care trebuie sa le duca la indeplinire dupa ce se scoala.
           Aceste sugestii post hipnotice sint foarte importante si trebuie sa fie expuse cu claritate, fara posibilitate de confuzie, in numar limitat. Se limiteaza numarul de sugestii post hipnotice (este preferabil sa fie doar una) pentru ca mintea inconstienta sa execute sigur ceea ce ii se spune.
Este posibil ca subiectul sa nu se trezeazsca cind ii se spune ( nu am avut pina acum nici un asemenea caz). Este posibil sa fie diverse cauze pentru aceasta inclusiv faptul ca clientul pur si simplu a adormit. Sau poate ai uitat sa ridici anumite sugestii ca greutate, ameteala, etc. De cele mai multe ori subiectul se simte asa de bine ca el vrea sa continue sa fie in transa. Citeodata vrea sa experimenteze si mai  mult transa sau sa prelungeasca sederea cu hipnotistul. Cite o data este forma de rezistenta a subiectului pentru ca a primit niste indicatii pe care nu vrea sa le duca la indeplinire. In acest caz se pot utiliza diverese metode ca: se repeta numararea cu un ton mai ridicat, se schimba pozitia corpului hipnotistului. Daca ai mai mult timp de petrecut este preferabil sa ii spui ca pot sa stea in transa cit de mult vor ei sau sa-i spui ca poate sa stea cit vrea pentru ca tu ii incarci nota de plata cu ora. Subiectul intotdeauna se va trezi, fie ca ii trebuie minute, fie ca ii trebuie ore. SUB NICI UN MOTIV SA NU SE BRUSTE SUBIECTUL, SA NU SE ATINGA CU MINA SUBIECTU asa cum cite o data procedam cind vrem sa sculam (pe cineva care nu ne place) din somn.

Una din scriptele cele mai uzate pentru scoaterea din transa este cea prin numarare:

… in citeva secunde … tu ma vei auzi numarind … de la 1 la 10 …. si tu incet te vei trezi …cu fiecare numar …. la 8 tu vei deschide ochii … la 10 vei fi complet trezit … simtindu-te bine, cu un sentiment de multumire ….. in mintea ta si  corpul tau … vei avea acea senzatie de fericire …. multumire … plin de energie …. toate partile tale se vor trezi in stare normala …. si la 10 te vei simtii bine, proaspat … plin de energie … si mai optimist …. cum nu te-ai simtit de multa vreme …. si tu vei fi mai treaz cu fiecare numar … la 8 ochii tai se deschid … la 10 vei fi complet treaz ... innapoi cu mine …. 1… 2… 3… trezeste-te …4 ...5 ...6 ..trezestete …7 …8 …. deschide ochii … deschide ochii ...9 10 …. complet trezit …. complet trezit … complet trezit

Daca vrei sa instalezi amnezia, imediat dupa ce a iesti din transa schimba subiectul cu o intrebare complet nelegata de transa efectuata. Daca subiectul doreste sa discute de ceea ce a experimentat, puteti discuta aceasta cu el. Aceasta este foarte bine si pentru tine ca sa iti verifici intrebarile care le ai asupra clientului sau indoielile tale si tot o data sa-ti explice  tot ce a facut in timpul transei si care nu i-a fost sugerat. Aceastea trebuie sa fie notate ca sa fie adaugate in timpul inductiei viitoare.

Daca dorim doar sa facem simple experiente de transa este bine ca dupa inducerea transei sa se da citeva indicatii de stare de bine a subiectului. SE EXCEPTEAZA ACEST LUCRU CU SUBIECTII CARE SUFERA DE DEPRESIE. SUB NICI UN MOTIV NU VETI EXPERIMENTA CU UN ASTFEL DE SUBIECT. PUTETI SA IL OMORITI, DECI NU VA JUCATI IN ACEST A ZONA. Daca ii spui unui subiect care are dorinta de sinucidere ca este puternic, se simte bine si in control, vei risca ca atunci cind iti pararseste camera sa merga direct sa se sinucida. Se interzice experimentarea cu clientii care sufera de depresiuni nervoase pentru ca nu aveti abilitatea si experienta necesara iar raul pe care il puteti face este imens. Astfel de subiecti trebuie sa fie tratati numai de psihiatrii. Aveti destui colegi sau prieteni dispusi sa experimenteze. Realizati ca ceea ce faceti nu este o joaca, nu este ghicit in cafea sau in carti. Prin hipnoza atingeti ceea ce este mai important poate din fiinta umana, atingeti acea particica de viata pe care ne-a dat-o Creatorul fiecaruia.

Un astfel de exemplu de scripta este:

……si inainte de a te trezi … eu vreau ca tu sa stii … ca tu vei fii …. putin mai calm … mintea ta mai calma … putin mai calm in mintea ta …. ceea ce inseamna ca tu vei fi capabil … sa privesti mai clar … in asa fel incit …. nimic si nimeni sa fie capabil sa te ingrijoreze …. sau sa te supere  … si mintea ta devine tot mai clara … clara ca un cristal … si asta iti permite sa te simti fizic mai relaxat …. nu numai in corpul tau … dar tu te vei simtii mult mai relaxat … despre tine insuti …. despre lumea din jurul tau …. si asa cum zilele si saptaminile si lunile trec … tu vei deveni mai calm si mai clar in  mintea ta si mai relaxat in corpul tau … si va fi perfect natural ... ca tu sa infrunti mai bine, sa cooperezi mai bine cu oricine si orice situatie vei fi in viata ta de zi cu zi ... pentru ca tu esti mai calm si mult mai confident de asemenea ….. tu esti in  control asupra ceea ce gindesti … cum ctionezi …. asupra ceea ce simti … asupra modului cum lucrezi …cum te comporti …. in fiecare zi tu vei experimenta … un mai mare sentiment de sanatate fizica si mentala …. un sentiment de protectie, siguranta … asa cum nu ai simtit de multa vreme …. si cu toate la un loc … tu vei simti ca si cum o greutate … a fost luata … de pe umarul tau … permitindu-ti sa-ti traiesti viata intr-un mod mult mai satisfacator pentru tine …….

Dupa aceste sugestii post hipnotice se scoate din transa.
Aceste sugestii pentru bunastare si prosperitate sint nelimitate si se vor face in functie de nevoile de acoperit ale fiecarui subiect.
Exemple:
… te vei simti mai alert, mult mai energetic ,… vei deveni mai calm ,… mult mai vesel …. mult mai relaxat … …. in fiecare zi tu vei deveni … asa de interesat in ceea ce faci … in ceea ce se intimpla in jurul tau … incit mintea ta va deveni complet focusata in ceea ce faci….. in fiecare zi nervii tai vor deveni mai tari …. mintea ta mai calma ….. mai clara … mult mai linistit …. mult mai clar…..grijile fac parte acum din trecut … si nu te mai deranjeaza ....  calm ... fara frica ... vei fi capabil sa te gindesti mult mai clar…vei fi capabil sa dai toata atentia ta la ceea ce faci….ai acum capacitatea sa excluzi tot ce te deranjeaza … si sa te concentrezi la ceea ce vrei sa faci… ca urmare memoria ta se va imbunatatii foarte repede ….. si poti acum sa vezi lucrurile in adevarata lor perspectiva …. fara sa maresti dificultatile …. .fara sa le lasi pe ele sa creasca in afara proportiilor lor normale ... in fiecare zi vei deveni emotional mai calm … in fiecare zi …. tu vei fi … si vei ramine …. mult mai relaxat …. atit mental …cit si fizic ... chiar atunci cind nu esti cu mine … si asa cum esti si vei ramine … mult mai relaxat …. si mai calm in fiecare zi … tu vei capata tot mai mare incredere in tine insuti … in abilitatea ta de a face lucrurile ….. nu numai ce ai de facut … in abilitatea ta de a face noi ... lucruri pe care nu ai fi crezut ca esti capabil sa le faci … .fara sa-ti fie teama de a gresi … fara nelinisti care nu sint necesare …. fara greutate ….. si pentru ca toate lucrurile astea se intimpla asa cum iti spun eu tie …. cu fiecare transa pe care o experimentezi …. tu te vei simti mult mai multumit ….. mult mai optimist in orice directie …. in orice domeniu …….
           Aceste tipuri de sugestii, pot avea o infinitate de variatii, in functie de problema care se doreste sa se rezolve.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu