miercuri, 3 iulie 2013

Foamea adevarata vs foamea falsa

Foamea adevarata vs foamea falsa    

Unul dintre motivele pentru care multi dintre noi nu suntem la o greutate sanatoasa, este pentru ca undeva pe drum, nu ne-am mai ascultat corpul. Nu am mai ascultat semnalele naturale ale acestuia, care sa ne spuna clar cand ne este cu adevarat foame si cand nu.
Semnalele sunt inca acolo, dar noi ne-am pierdut obisnuinta de a le asculta, sau poate nu am stiut niciodata. Ati vazut vreodata parinti care se roaga de copii lor sa manance? Parinti care chiar ii forteaza pe copii sa manance sau ii pacalesc cu tot felul de trucuri (uite mami cum vine avionul…)? E, acesti copii, inca de mici isi pierd abilitatea de a face diferenta intre satietate si foame. Ei nu mai stiu cand le este foame si cand nu. Unul dintre acesti copii este posibil sa fi fost chiar tu!
A invata sa recunoastem semnalele din nou, ne poate ajuta sa avem o greutate sanatoasa si sa ramanem acolo, ne poate ajuta sa ne economisim energia necesara digestiei suplimentare, sa fim mai sanatosi si mai constienti.
Dieta cronica, poate rezulta in amortirea semnalelor de foame si in imposibilitatea de a le recunoaste pe cele de satietate. Daca nu raspundem la foame cand “bate la acea usa din interior”, pana la urma nu o sa mai bata, sau nu o sa mai auzim. Atunci imboldul de a manca nu va mai surveni in urma foamei, ci a altor stimuli si aici este punctul de unde incep problemele, pentru ca incepem sa mancam dintr-o multitudine de motivele altele decat foamea sau nevoia de a ne hrani. (emotional, social, gust, traditie, disponibilitate etc)
Vestea buna este ca, cu putina atentie si antrenare, ne putem redescoperi si putem raspunde asa cum trebuie la foame sau satietate. Foamea ar trebui imbratisata si tratata ca pe o comunicare deosebita intre noi si corpurile noastre, nu ca ceva de care trebuie sa ne fie frica. Sa ne ascultam corpurile si sa ne acordam timp pentru a avea grija de nevoile sale sunt pasi esentiali in a invata sa ne iubim si sa avem grija de noi.
Primul pas in recunoasterea semnalelor foamei si sa mancam intuitiv este sa fim prezenti in moment. Acest lucru este destul de dificil de facut in societatea noastra unde ne gandim la urmatorul lucru de facut inainte sa-l terminam pe cel pe care il facem in momentul acela. Oricum, daca incetinim putin ritmul si ne concentram in a ne intelege corpul, putem avea o gramada de beneficii. De exemplu ar trebui sa intelegem ca foamea nu poate reaparea in mod normal mai devreme de 3-5 ore dupa ce am mancat. E indicat sa incepem sa ne familiarizam cu diferitele nivele de foame si semnalele pe care corpul ni le transmite de fiecare data. Un mijloc bun de a intelege aceste nivele de foame este de a le aprecia pe o scala de la 0 la 10, unde 0 este echivalentul infometarii iar 10 este mancatul in exces.
0 = Infometat, mort de foame, dureri de cap, iritat
3 = Trebuie sa mananc ceva, minte clara, optimist
5 = Confortabil, usor multumit
6 = Oarecum plin, satisfacut si multumit
8 = Preaplin, trebuie sa-mi scot hainele, trebuie sa ma intind putin
10 = Greata, jur sa nu mai mananc niciodata atat
In mod normal ar trebui sa mancam ceva cand suntem la nivelul 3 nu mai jos, astfel, nevoia foamei este distorsionata si de obicei mancam mai mult decat avem nevoie. Datorita faptului ca dureaza ceva timp pentru ca semnalele de satietate sa ajunga la creier, ar trebui sa ne oprim din timp din mancat, inainte sa simtim ca suntem foarte plini. Adica daca ne-am opri pe la nivelul 5, o sa terminam masa pe la nivelul 6. Asta se intampla mai ales la cei care au tendinta sa manance repede, ceea ce nu este deloc indicat oricum.
Este bine la inceput sa asociem numerele de pe scala cu situatii din trecut. De exemplu daca ati tinut vreodata vreun post religios, incercati sa va amintiti care era sentimentul de foame atunci si sa il corelati cu ce simtiti acum. Pe cealalta parte, amintiti-va de ultima data cand ati mancat prea mult, probabil tot cu ocazia vreunei sarbatori religioase (Paste, Craciun) si asociati sentimentul cu situatia de acum. O situatie ideala este sa va amintiti cand ati mancat ultima data si v-ati oprit la timp, chiar cat sa va saturati si sa va simtiti bine, aceasta stare ar trebui notata cu nivelul 6, cam asta este nivelul la care trebuie sa ne oprim.
In mod normal, cu totii ne nastem cu abilitatea de a sti cand ne este foame. Bebelusii plang sau se agita ca si raspuns al foamei. Mai tarziu ei invata sa asocieze cuvinte pentru a cere mancare cand simt nevoia. Dar si mai tarziu dupa ce cresc ei incep sa-si procure hrana singuri, intr-o lume in care tentatia gustului si a mirosului este marketata si folosita impotriva lor, ei ajung sa manance din alte motive decat sentimentul de foame.
Cu cat mancam mai mult cand nu ne este foame cu atat ne distrugem mai mult capacitatea de a ne asculta corpul. Astfel senzatii fizice care imita foamea adevarata se dezvolta si ne induc in eroare. Asa se face ca foamea falsa poate fi la fel de intensa ca si foamea adevarata.
De fapt foamea adevarata nu este acompaniata de nici un simptom. Nu avem dureri de cap sau alte disconforturi. Ideile sunt clare, mintea este lucida, suntem optimisti, fericiti, linistiti si senini (bineinteles ca nu vorbim aici de nivelul 0 de inainte, mort de foame). Suntem agili iar mintea noastra este clara pentru a putea gasi hrana necesara.
Foamea adevarata se poate manifesta spontan in timpul zilei dar niciodata in timpul noptii. In timpul noptii, muschii, incluzandu-i aici si pe cei ai stomacului, se relaxeaza. Stomacul nu este pregatit sa faca fata mancarii in timpul noptii, cand el se odihneste. Daca apare totusi, datorita lipsei de alimentatie pe timpul zilei, incercati sa consumati ceva usor si sa va culcati.
Se intampla cateodata ca foamea falsa sa fie acompaniata de diferite senzatii de disconfort, slabiciune, depresie, sunete din intestine (ghioraie matele), ameteala, dureri de cap si alte senzatii morbide. Doctorii Claunch si Shelton si-au dedicat carierele studierii acestor fenomene. Conform doctorului Claunch, foamea adevarata se distinge de cea falsa (apetit) in felul urmator:” Cand iti este foame si te simti bine, asta este foame adevarata. Cand ti se pare ca iti este foame si nu te simti bine, aceasta este foamea falsa.” Tot acesta mai spune: “Cand o persoana bolnava pierde o masa obisnuita, i se face rau inainte sa i se faca foame. Cand o persoana sanatoasa pierde o masa obisnuita, i se face foame inainte sa i se faca rau.”,
Shelton are o alta abordare, el zice in felul urmator, hai sa vedem ce nu este inainte sa ne dam seama ce este:” Gandeste-te la sete, simti durere? Simti ameteala? Lesin? Nici una din acestea. Setea este simtita in gura si gat si simtim nevoia de a bea apa. Nu confundam niciodata durerea de cap cu setea, pentru ca stim setea foarte bine. Este acelasi procedeu si cu foamea adevarata. Simtim o dorinta adevarata de a manca. Suntem linistiti fara nici un disconfort, fara vreo durere. Saliva este mai abundenta si de obicei ne dorim un anumit fel de mancare.”
Desi simptomele si semnalele difera in general de la individ la individ, iata cateva indicatii ajutatoare:
Semnale ale foamei adevarate: foamea adevarata vs foamea falsa
Stomacul „te trage”
Gura saliveaza
Mintea este optimista, clara si fericita
Avem o senzatie placuta in gat
Persista cand este ignorata

Semne ale foamei falsa
Gura uscata, respiratie mirositoare
Dureri de cap
Zgomote in stomac
Mintea este neclara, spiritul pesimist
Crampe stomacale, durere, ameteala
Dispare cand este ignorata.
De multe ori foamea falsa este confundata cu setea. Asa ca de fiecare data puteti testa foamea band un pahar cu apa. Daca dispare stiti ca era cat pe ce sa fiti pacaliti.
In galagia infernala din jurul nostru am uitat sa ne ascultam corpurile. Ele nu ne mint niciodata, daca invatam sau re-invatam sa le ascultam. Comunicarea cu corpurile noastre este una dintre cele mai speciale relatii. Orice atingere este simtita si traita intr-un anumit fel. Redescoperiti legatura cu voi, invatati sa va ascultati corpul, sa-l iubiti, sa-l ingrijiti. El este templul vostru!

Scris de
Surse:
http://www.dietsurf.com/weight_loss_plans-planning.htm
http://www.webmd.com/food-recipes/healthy-eating-recognizing-your-hunger-signals#
http://www.myfooddiary.com/resources/ask_the_expert/hunger_signals.asp
http://soulgineering.com/2011/07/16/identifying-true-hunger-versus-false-hunger/ – foamea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu