joi, 25 iulie 2013

Ceaiuri ayurvedice

Despre ceaiul condimentat antic indian, în mod traditional cunoscut sub numele de Masala Chai, se spune ca dateaza de circa 5.000 de ani. Aroma sa unică si proprietătile medicinale provin dintr-un amestec de plante ayurvedice si condimente. Există multe retete pentru acest ceai, dar aceasta este una simplă.


  432  3 

condimente11
Ingrediente

1 lingurita praf de ghimbir
1/2 lingurita piper negru
1/2 lingurita cuisoare
1/2 lingurita cardamom
1/4 lingurita de scortisoara
1/4 lingurita nucsoara pudra

Se amestecă aceste condimente împreună uniform. Faceti ceai ca de obicei si adaugati un varf de lingurita de amestec de condimente la o cana.

Beneficii pentru sanatate:

Ghimbir
Utilizat pentru uz culinar si ca medicament de cel putin 5.000 de ani; are efecte de încălzire, digestive, proprietati anti-fungice, antibacteriene si antivirale, carminative (meteorism echilibrare) si de stimulare a circulatiei sangelui in organismului. Ghimbirul previne, de asemenea, răul de masina, de greata dimineata, subtiază sângele, ridică tensiunea arterială scăzută si scade nivelul colesterolului din sânge.

Piper
Piperul negru stimuleaza papilele gustative astfel încât se trimite un semnal catre stomac pentru a creste secretia de acid clorhidric, îmbunătătind astfel digestia. Piperul negru este un antioxidant si stimulent circulator. Piperul negru este recunoscut ca fiind carminativ, diaforetic (stimuleaza transpiratia) si diuretic (stimuleaza urinarea). Piperul negru are, de asemenea, efecte antioxidante si antibacteriene impresionante. Stratul exterior al piperului stimulează distrugerea celulelor de grăsime, pastrandu-va supli si avand energie de ars.

Cuisoare
Cuisoarele sunt utilizate în medicina ayurvedică ca un analgezic (pentru ameliorarea durerii). Bun pentru linistirea durerilor de dinti. Are, de asemenea, calitati antiseptice, antiparazitare, antifungice, antibacteriene si poate fi folosit pentru a ucide paraziti intestinali, ciuperci si bacterii.

Cardamom
Aromatic, antispastic (ameliorarea spasmelor musculare involuntare), încălzitor, stimulent digestiv. Utilizat pentru probleme respiratorii, infectii si disfunctii digestive.

Scortisoara
Excelenta pentru diabetici de tip 2, deoarece ajuta la reglarea zahărului din sânge si scăderea tensiunii arteriale. Este indulcitor natural si încălzitor; are proprietăti antibacteriene, antifungice, antiseptice si digestive. De asemenea, buna pentru raceli, gripa si problemele digestive.

Nucsoara
Un condiment puternic care se utilizeaza în cantităti mici din cauza naturii sale volatile; este halucinogen, anti-inflamator, anti-greată, antispastic, carminativ si stimulent digestiv. Utilizat în principal în preparate culinare si medicinale (Ayurveda).
Sursa: rawayurveda.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu