joi, 4 iulie 2013

Stimularea sistemului limfatic prin masaj

stimularea sistemului limfatic

Daca sistemul circulator are o "pompa" numita INIMA, sistemul limfatic nu are aceata "pompa"  iar apa este cea care ajuta la drenarea limfei .
Inima lucreaza non-stop pe tot parcursul vietii, realizand circulatia sangelui.  Spre deosebire de sistemul circulator, sistemul limfatic nu beneficieaza de un asemenea organ central care sa functioneze ca o pompa. Vasele prin care curge limfa sunt unidirectionale impiedicand-o sa se intoarca, dar circulatia ei  depinde de miscare.
Sangele aduce nutrienti si oxigen catre celule iar limfa preia deseurile si alte resturi si componente preiculoase precum virusii. Daca limfa nu este pusa in miscare, celulele care sunt imbaiate in limfa, nu pot fi curatate pentru ca nutrientii sa ajunga la ele.
Patru metode simple pentru a pune limfa in miscare sunt urmatoarele :sistemul limfatic

Respiratia din diafragma

Respiratia adanca si din diafragma este probabil cel mai bun mod de a pune limfa in miscare. Inspirati usor si adanc impangand burta afara iar apoi expirati la fel de incet lasand in mod natural aerul sa iasa afara complet.  In jur de 60% dintre nodurile limfatice asa cum am mai discutat pe larg si in alt material, se alfa chiar sub diafragma, de unde si ideea ca singurul mod de a pune in miscare limfa in mod continuu este o respiratie corecta.

Exercitii pe trampolina

O trampolina este un mod foarte bun si distractiv de exercitiu fizic. Simplul mers pe trampolina, fara a ridica macar picioarele de pe aceasta va pune in miscare sistemul limfatic. Acest exercitiu se poate face simplu si fara trampolina balansandu-ne pe varfurile picoarelor.  De unde ne dam seama ca practic mersul pe jos este un alt mod natural de a pune limfa in miscare. Daca obisnuiti sa va plimbati in parc, sau in alta parte, incercati asa zisul  „power walk”, adica sa mergeti dar intr-un ritm mai alert, undeva intre mers si alergatul usor. Este demonstrat ca „power walk-ul” este mai eficicient pentru cei ce vor sa slabeasca iar pe langa asta este mai comod si mai usor de facut punand mai putina presiune pe articulatii. Defapt orice miscare a corpului pune limfa in miscare, chiar si rasul !

Masajul

Masajul limfatic  este efectuat de catre specialistii/ terapeuti cu miscari  de mangaiere, blande din proximal in distal. Cu toate astea acesta poate fi executat de catre oricine sub forma unui masaj bland.  Ideea este de a aplica foarte putina presiune pe piele pentru a stimula miscarea limfei prin capilarele limfatice ce sunt localizate chiar sub piele. Masati pielea in directia inimii.

Folosirea uleiului de ricin

„Nu exista nici un medicament care sa poata imbunatatii miscarea limfatica, cu toate astea acest lucru poate fi  realizat cu usurinta prin aplicarea pe piele a uleiului de ricin” , spune Dr. David G Williams. Pentru o stimulare cat mai buna,  aplicarea uleiului de ricin este bine sa se faca pe partea inferioara a abdomenului si /sau pe ficat. Folositi o compresa din vata sau o panza, inmuiati bine in ulei , inveliti intr-o bucata de plastic sa nu curga apoi intr-un prosop mai vechi pentru mai multa protectie si aplicati deasupra o sticla cu apa calda. Caldura va inteti efectul uleiului. Compresa poate fi tinuta si toata noaptea daca este nevoie.  Datorita proprietatilor antibacteriale ale uleiului de ricin, aceeasi compresa poate fi folosita de mai multe ori la rand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu