luni, 8 iulie 2013

Pepene Rosu

Pepenele rosu 


Ei bine, pepenele rosu…
1. Contine > 90% apa, fiind unul dintre putinele fructe care se poate “bucura” de o asemenea proportie (alaturi de pepenele galben, castraveti…). Cele mai sanatoase alimente sint cele care au % de apa egal sau peste cel al organismului (58-70% in functie de virsta, mai mult la copii, mai putin la virstnici)
2. Contine colorantul natural rosu = LICOPEN (lycopin, licopena…) factor antioxidant exceptional
a)     antioxidant = anti-cancer in primul rind. Previne si trateaza orice localizare tumorala, dar mai ales cancerele de prostate, uter, sin, vezica urinara, pancreas, ovar
b)     licopenul este de cel putin 5 ori mai puternic decit beta-carotenul, anti-oxidantul galben-portocaliu continut in toate fructele si legumele de aceasta culoare (interesant este ca NU el da culoarea aceasta !)
c)      daca vom consuma pepenele rosu ca atare ~5% din cantitatea de licopen se va absorbi, iar restul se va elimina, deoarece acest colorant-antioxidant exceptional NU se absoarbe decit slab in mediul apos !!!
d)    daca insa vom lua inainte, in timpul sau imediat dupa consumul pepenelui rosu doar 1 lingurita de ulei (masline sau in, recomand eu), absorbtia licopenului va fi totala !
e)    acest colorant exista in majoritatea legumelor si fructelor de culoare rosie cu citeva mici exceptii
3. Furnizeaza printre cele mai putine calorii / 100 g produs dintre toate alimentele (25 kcal%).Dar tocmai aici se afla una dintre cele mai mari capcane :
a)     “dar contine numai apa” ar spune un ne-specialist (din pacate si unii doctori). Asta asa este, dar doar… aparent !
b)    …deoarece nimeni NU consuma 100 g de pepene la o masa !!!
c)      daca insa o persoana ajunge sa consume 1.5-2 kg de pepene la o masa (ceea ce sa recunoastem nu e prea greu deloc) => 375-500 kcal / o data, ceea ce echivaleaza cu ~ o ciocolata de 100 g (450-600 kcal)
d)     daca insa cele 500 kcal sint consumate seara dupa ora 17-18, depunerea este de > 90% si atunci sa nu ne miram de cresterea alarmanta in greutate, mai ales a persoanelor de sex feminin, minole si sedentare (dar nu numai !)
e)     daca exista persoane care nu (prea) obisnuiesc sa consume lichide pe parcursul unei zile, ingestia brusca / brutala a unei cantitati asa de mari de lichide poate determina cresterea la fel de brusca a tensiunii arteriale + riscurile aferente datorate acestei boli
f)       pepenii indifferent de culoare au si un efect diuretic puternic, putind mobiliza o piatra renala “muta” pina atunci simptomatic
g)     pepenele galben de aceasta data, alaturi de usturoi si de propolis contine un antibiotic natural extrem de puternic !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu