duminică, 28 iulie 2013

Comunicarea non verbala

omunicarea non verbala

               Subiectul E. a venit la prima sedinta de hipnoza. Ea acuza o oboseala pe care nu si-o poate justifica dimineata cind se scoala. Simte ca este foarte obosita desi se culca cel mai tirziu la 10 seara si se scoala la ora sapte. Ea nu are copii. Locuieste cu prietenul ei de peste sase ani. O intreb ce lucreaza el. Se incrunta putin, ridica din sprincene, dar imi explica calm ca este designer de interior, are propria lui firma. La intrebarea despre cum ii merge firmei,  imi explica ca este multumit, ca a progresat mult, lucreaza  pe un computer de ultima ora, pe care el l-a pus la punct, ca are mai multe comenzi decit poate sa faca.  In timp ce explica gesticuleaza usor cu bratele, ridicind palmele in sus. O intreb despre serviciul ei. Imi explica ca este foarte multumita, ca se simte bine, ca a fost promovata si a primit responsabilitatea productiei companiei. 

Este multumita de salariu si considera ca este in regula in acest domeniu. In timp ce imi explica aceasta, minile ii se incruciseaza pe piept, isi pune piciorul peste picor, isi lasa spatele pe spatarul scaunului si isi stringe usor buzele. Imi cere sa o ajut sa se scoale dimineata devreme, in mod normal. Din comunicarea corpului ei am inteles ca problemele ei nu sunt in relatia pe care o are ci in serviciul ei. Mintea ei constienta imi comunica verbal ca este multumita de serviciul ei (lucru de care la nivel constient, ea este real convinsa dar mintea ei inconstienta, prin pozitia si miscarile corpului ei, spune ca este tocmai contrariu. Am continuat sedinta asociand o serie de evenimente pozitive din viata ei in care a fost  multumita de performantele ei, cu sculatul de dimineata. Aceasta am facuta-o  pentru a ii genera o sculare plina de energie in care sa aibe dorinta de a rezolva cit mai multe din problemele legate de serviciul ei. A doua zi simtomele de obosela la sculare au disparut. In sedinta urmatoare am mers mai departe si am pus-o in usoara transa pentru a obtine informatii despre munca ei. Terminase cel mai prestigios colegiu de moda din Londra, a cistigat cu o rochie de mireasa un premiu national extrem de valoros, dupa care a fost angajata la doua firme cu renume international. La acele firme a lucrat la serviciul productie unde fiind foarte capabila a ajuns  rapid in posturi cheie. La sase ani dupa terminarea colegiului,  a fost promovata  adjunctul directorului general, a doua pozitie ca importanta in firma. Am banuit ca la un nivel adinc al mintii ei inconstiente este un conflict intre dorinta, capabilitatile ei artistice de designer si pozitiile tehnice profesate. Am pus subiectul E. in transa adinca si am cerut celor doua parti ale mintii inconstiente  sa aibe o discutie, o comunicare intre ele. Intentia era de a ajunge la o concluzie comuna  care sa o faca pe ea fericita. Adica sa ramina in cariera manageriala, in care ocupa acum o pozitie importanta si ii aducea un venit substantial sau sa isi reia cariera artistica, de designer de moda. Am lasat la dorinta mintii inconstiente sa aleaga ce metoda de comunicare a rezultatului discutiei va folosi pentru a comunica cu mintea constienta a lui E. Deci am pus cele doua parti sa comunice intre ele pina cind vor ajunge la o decizie comuna. Subiectul E. isi amintea de transa dar nu a priceput prea bine ce se intimpla. Ea era multumita ca se poate scula dimineata cu energie si putea sa vina la servici. Dupa trei luni de zile, subiectul si-a dat demisia din functia de director adjunct hotarind pentru inceput sa lucreze impreuna cu partenerul ei de viata.
         Daca eu in timpul primei sedinte nu asi fi urmarit ce se intimpla cu corpul subiectului nu asi fi avut idee de fapt ce se intimpla cu ea, ce conflict are.             
          Descoperirea care a revolutionat  comunicarea este faptul ca 90% din comunicarea umana este non verbala. Este uluitor sa descoperi ca doar 10% din comunicarea umana este verbala (prin cuvinte) iar cealalta parte este comunicarea nonverbala, a pozitiei corpului, a pozitiilor membrelor corpului, a grimasei fetei etc.
            Subiectul este extrem de vast. Pentru hipnotisti este foarte important sa sti ce inseamna atunci cind subiectul sta in fata ta cu bratele si picioarele incrucisate, atunci cind isi pune mina la gura, atunci cind da mina cu tine si palma lui este in sus etc. Este reactia cea mai corecta, curata, raspunsul cel mai sigur pe care il primim de la subiect. Totodata studiind comunicarea nonverbala a subiectului, stim daca sugestia este preluata asa cum dorim de catre el.
           Aceasta comunicare non verbala a inceput sa fie studiata abia prin 1960, prima carte despre acest subiect fiind publicata in 1970. Ar fi trebuit sa fim ceva mai devreme constienti de aceste fenomene.  Va aduceti aminte desigur de filmele mute cu Charles Chaplin, Stan si Bran sau multi alti actori, care au fost pionierii comunicarilor nonverbale. Nu aveam nevoie de nici o subtitrare pentru ca ‘’stiam’’ ce se intimpla in actiune prin simpla  miscare a corpului lor.
            Comunicarea nonverbala poate sa fie inascuta sau invatata. De exemplu ca profesori ‘’stim’’ ca atunci cind studentii stau in fata noastra cu barbiile aplecate sau cu bratele incrucisate la piept, ei se opun la ceea ce afirmam noi sau au o atitudine negativa, contrara afirmatiilor noastre. In acel moment schimbam modul in care discutam subiectul sau implicam studentii in dezbaterea subiectului si ii lasam sa se exprime.
            In general se stie ca femeile sunt mai perceptive decit bartbatii atunci cind este vorba de comunicarea non verbala. De aici apare explicatia acelei intuitii feminine, pentru ca ele au abilitatea sa decodeze mai rapid semnalele non verbale sau pentru ca ele au un ochi mai atent la cele mai mici detalii. De acea barbatii nu reusesc sa minta asa de bine ca femeile. O femeie poate sa minta cu mai multa abilitate decit barbatii. Aceasta diferenta se poate datora faptului ca femeile se ocupa (sau mai bine zis se ocupau) mai mult de cresterea copiilor. Ele sunt mult mai receptive la ceea ce vor sa comunice copii, non verbal. Sugarul are un tip de miscare a corpului prin care ii comunica mamei senzatia de foame si un altul de durere.
          S-au studiat copiii care s-au nascut orbi, deci nu au putut sa vada si sa copieze ceea ce fac adultii. Ei zimbesc cind sunt satisfacuti. Deci zimbetul este  o comunicare genetica. O serie de comunicari stim ca sunt genetice, pentru ca apartin intregului glob, desi conditiile de viata, culturale si de educatie sunt complet diferite. Subtul la copii este genetic. Cind oamenii sunt suparati sau nervosi isi rideaza fruntea. Negarea ( balansarea la stinga si la dreapta) cu capul este aproape universala si indica cuvintul ‘’nu’’ iar miscarea capului inspre fata si inapoi inspre spate indica ‘’da’’. Acestea insa pot sa fie gesturi invatate in copilarie. Cind un copil a subt suficient lapte, el intoarce capul in stinga si dreapta, rejectind sinul mamei. Cind copilul tinar a mincat suficient el misca capul in stinga sau dreapta incercind sa scape, sa opreasca parintii sa il hraneasca. De aceea este posibil ca acest gest sa fie invatat si sa dovedeasca o atitudine, negativa, un dezacord, o nepotrivire.
           Unele gesturi pot sa fie trasate pina la animalele primitive. Astfel, aratarea dintilor arata o intentie de atac. Si omul modern, desi nu ataca cu dintii isi incordeaza buzele intr-un gest ostil. Ridicarea umarului este alt gest universal si este utilizat ca o persoana sa arate ca habar nu are despre subiectul discutat. El ridica umerii, arata palmele, ridica sprinceana.
          Este foarte important sa observi gesturile umane, dar in acelesi timp sa le dai o interpretare corecta. De exemplu scarpinatul in cap poate sa inseme ca subiectul are matreata, sau paduchi sau ca este nesigur, sau ca a uitat, sau ca urmeaza sa minta si nu stie ce sa spuna.
          Analiza a ceea ce inseamna miscarea corpului se face in conjunctura cu ceea ce se-a intimplat inainte si dupa gest. Daca o persoana tine picioarele incrucisate este un gest ca el evalueaza critic ceea ce spui,  sau este negativ la ceea cea spui. Iar daca capul si barbia este lasata in jos este sigur ca este ostil la ceea ce spunem.
          Cind un copil pune mina la gura cind spune ceva este aproape sigur ca spune o minciuna, cind un adult isi freaca nasul in timp ce vorbeste este posibil ca el are de gind sa minta.
           Cind un subiect cu care practici hipnoza sta cu palmele in sus inseamna ca el este receptiv   la ceea ce spui tu si ca el ti se preda tie cu toata increderea. Aceasta este o dovada de submisie.                                
           Inca de la modul in care un subiect da mina cu tine, poti sa primesti informatii despre el, ce fel de sentimente are fata de tine. Daca mina ti se ofera spre stringere cu palma in jos arata un caracter dominant, care vrea sa domine, sa te oblige sa dai mina cu palma in jos, ca sa preia controlul a ceea ce se discuta. Poti sa afli ce fel de sentimente are, daca este submisiv, speriat, autoritar.
          Este bine sa fiti atenti la subiect in tot timpul transei hipnotice, pentru a intelege ceea ce se intimpla cu el. Daca in momentul in care incepeti discutia cu el si are miinile si picioarele incrucisate, el are o tendinta defensiva, de aparare, are o neplacere, dar in acelasi timp poate sa-i fie frig sau sa-l treaca la toaleta. Daca in timpul discutiei el va intoarce palmele in sus inseamna ca cistigi teren in increderea pe care el ti-o acorda.
           Niciodata nu asumati de la inceput ca ceea ce credeti este corect. Va trebui sa verificati supozitia daca interpretarea pe care o dati este corecta. De exemplu daca un client incepe sa plinga in timpul transei sa nu ii vorbiti de nefericirea lui pentru ca daca el plinge de fericire sau datorita altor sentimente, l-ai scos din transa si ai rupt raportul cu el.
           In timpul transelor desi ochii sunt inchisi au miscari foarte rapide, in general rotative sau globul ocular se indreapta intr-o anumita directie. Aceste miscari ale globuli ocular nu sunt intimplatoare. Pozitia ochilor ne da indicatia asupra carei parti a creierului avem acces. Putem sa clasificam  functiile creierului in doua, in relatie cu cele doua emisfere astfel:   

Partea stinga a creierului este in general parte dominanta.
 
             Miscarile capului in stinga sau dreapta ne indica partea opusa a creierului care functioneaza. Astfel daca avem aplecat capul in partea stinga inseamna ca cautam informatia in partea dreapta a creierului. In acelasi fel si miscarea ochilor, ne indica la o persoana care scrie cu mina deapta care parte a creierului functioneaza si ce fel de activitate are loc.
             Cind globul ocular este ridicat in sus, subiectul ‘’vede’’ imagini.Cind globul ocular este in linie dreapta el ‘’aude’’ sunete, este auditiv. Cind globul ocular este in jos el este kinestetic, simte emotii sau auditiv.
 Cind subiectul are ochii ridicati in sus in stinga, atunci el este vizual- constructiv (construieste o imagine mental). Cind el priveste sus dreapta  este vizual - isi aminteste o imagine. Daca priveste drept in dreapta el  isi va aminti sunete. Cind priveste drept in stinga el va auzi sunete pe care le  construieste. Jos in dreapta este auditor internal, el aude un dialog intern. Jos in stinga este kinestetic, adica isi aminteste sentimente, miros sau gust.
            In general sistemul de comunicare poate fi foarte usor verificat. De exemplu daca intrebi pe cineva cite semafoare sunt de la tine acasa pina la servici sau ce culoare au ochii mamei tale sau ce fel de jucarie ai cumparat la ultimul Craciun copilului tau, observati in ce directie ii se indreapta ochii. Puteti sa puneti alt set de intrebari auditive ca: gindeste-te la piesa ta favorita de muzica sau poti sa auzi vocea prietenului tau? Poti sa simti ca pui mina in apa foarte calda sau mina in apa cu gheata? Poti sa intrebi ce culoare i-ar place sa poti la imbracaminte daca ai avea parul ras in cap si ai avea barba.
          Exista doua feluiri de imagini: imagini pe care ni le aducem aminte si imagini pe care le construim mental. De exemplu atunci cind intrebi pe cineva ce culoare de imbracaminte ai purta daca ai avea parul ras in cap, intii el trebuie sa-si construiasca mental imaginea lui ras in cap si cu barba.
          Exista diferenta intre persoane care scriu cu mina dreapta sau stinga. Cei care scriu cu mina stinga vor misca ochii in directia opusa celor cu mina dreapta. Cei care scriu cu ambele miini nu au un tipar de identificat intotdeauna, dar poti sa-i verifici cu setul de intrebari.
            Este important sa observi in timpul transei daca ochii privesc in stinga sau in dreapta ca sa poti sa determini daca subiectul incearca sa isi aminteasca sau sa construiasca imagini.
          Toata comunicarea nonverbala da o foarte mare cantitate de informatii despre subiect  inainte ca subiectul sa deschida gura.
            Pentru a va exersa sistemul de comunicare al ochilor, faceti un experiment cu o persoana apropiata la care ii puneti intrebari relativ simple pentru a obtine o imagine vizuala, auditiva sau kinestetica.
            In general unele persoane sunt preponderent auditive, altele vizuale, altele simt sentimentele, emotiile.
            Cind vorbesti cu o persoana si ea incepe sa-ti povesteasca: ’’Am fost ieri la sora-mea si soseau era asa de aglomerata. Era plin de reclame luminoase care imi distrageau atentia de la condus. Pina la urma a trebuit sa opresc la Cabana Caprioara unde am vazut ca este mai putin aglomerat si am facut un popas.’’, iti dai seama ca aceasta persoana este o persoana vizuala. Ea vede, traieste in imagini.
             Cind spune: ‘’Suzana mi-a dat telefon si am auzit atit de multe lucruri de la ea despre copiii ei. Era un zgomot infernal in telefon  ca nu puteam sa aud bine ce vorbeste.’’ Aceasta este o persoana auditiva.
             Daca povesteste cam asa: ‘’M-a sunat Suzana si era asa de suparata si necajita  ca m-a intors complet peste cap. Serviciul ei o nenoroceste, vine acasa terminata ca nu mai are putere sa faca nimic. Iar copii ei ce sa mai spun, ii fac capul calendar cu ce nevoi au.’’, este o persoana preponderent kinestetica, adica simte emotiile.
            Cind primesti un raspuns care nu corespunde acestei matrici este bine sa intrebi subiectul ce s-a intimplat cu el atunci cind ti-a raspuns asa.
            Desi acest  tip de informatii sunt extrem de pretioase este bine intotdeauna sa pastram o anumita rezerva, o anumita probabilitate ca informatia noastra poate este incorecta.
             Acest lucru ne va feri de greseli atunci cind un subiectul incepe sa plinga. Nu trebuie sa asumam ca el plinge de nefericire, doar pentru ca majoritatea pling cind sunt nefericiti. Daca unui subiect care plinge in transa  iti exprimi compasiunea pentru suferinta lui cind el plinge de fapt de fericire, l-ai pierdut, ti-a iesit din transa.
            Daca  in acest studiu cu subiectii nu aveti un raspuns clar al miscarii ochilor, puteti sa puneti intrebari mai solicitante. De exemplu daca nu are o reactie clara la intrebarea ce culoare au ochii prietenei tale, puteti intreba ce culoare au ochii bunicii tale, intrebare care va cere un mai mare efort din parte a subiectului.
             Cind aveti un raspuns, o reactie a subiectului in care nu stiti ce se intimpla si nu este important sa aflati ce face el in lumea lui interna, este bine sa spuneti, in functie de context:

… nu stiu unde esti tu acum …. si cum arata imaginea …… in care tu te simti confortabil si fericit … dar asi vrea sa faci un lucru si mai complex …. sa mirosi locul unde esti … in general fiecare loc are mirosul lui specific … si daca cumva locul in care te afli nu are miros … ti-asi sugera sa iti aduci acolo un platou cu mincarea ta favorita … si cind narile tale … se umplu de mirosul mincari tale favorite … asi vrea ca mintea ta inconstienta sa preia controlul degetelor tale … si printr-o miscare usoara a lor eu voi sti ca tu ai indeplinit sarcina pe care ti-am cerut-o …..

In acest fel ii dau o larga gama de posibilitati subiectului din care el va alege una care ii convine lui sa o duca la indeplinire - este foarte mica probabilitatea ca el sa nu aibe o mincare favorita, dar daca nu avem un raspuns al degetelor, putem continua:

…. nu stiu ce se intimpla cu tine … dar este in regula .... respect mintea ta inconstienta ….

Si sugerati alta sarcina pe care sa o verificati.
            La servici, cu prietenii sau copii dumneavoastra  incercati din amuzament sa  observati atitudinea corpului lor in diferite situatii.
             Pentru a intelege si mai bine cit de complexa este comunicarea non verbala si faptul ca nu poti sa asumi  ca ceea ce este general valabil se aplica in  toate situatiile si ca tu ca hipnotist trebuie sa ai o baterie intreaga de posibilitati de a evalua corect raspunsul pe care il primesti de la subiect va propun sa faceti un grup de doua persoane si sa efectuati urmatorul experiment:: stind pe scaune, fata in fata unul din subiecti  va fi cel care va raspunde comenzilor date iar celalalt va nota in scris ce reactie fizica are. Experimentul se efectueaza in stare constienta.  Puneti subiectul sa intre adinc in mintea lui in una din urmatoarele situatii:
sa isi imagineze ca seful lui la servici l-a certat pentru ceva pentru care el nu era vinovat;
sa isi imagineze ca a fost  promovat;
sa isi aminteasca un eveniment trist din viata lui;
sa isi aminteasca un eveniment vesel din viata;
sa isi imagineze ca are o suma mare de bani pe care merge sa o cheltuiasca;
sa isi imagineze ca are de invatat ceva nou.
           In timp ce subiectul isi reaminteste sau isi creaza mental  scena, urmariti cu atentie si notati  in scris ce modificari survin nu numai in fizionomia fetei dar si in pozitia minilor, picioarelor, pozitia corpului in scaun pentru a sesiza cit de complexa este aceasta comunicare non verbala. Apoi faceti exercitiu revers. Puneti sa isi aleaga una din situatiile din cele pe care le-ati nominalizat fara sa va spuna care.  El isi va reaminti acele imagini  si cind el va da semnalul ca este in acea imagine mentala, determinati prin pozitia corpului ce fel de imagine a fost. Veti vedea in ce masura puteti sa realizati ce sentimente are  numai prin pozitia corpului. Repetati de citeva ori acest experiment. Este bine sa faceti aceste studii pentru ca va vor face sa fiti receptivi la comunicarea non verbala si va vor ajuta in diferite momente in viata. De exemplu nu veti cere sefului dumneavoastra o marire de salariu cind el are bratele incrucisate si sta picior peste picor. O veti face cind sta cu corpul usor inclinat catre dumneavostra cu palmele ridicate in sus.
             In studiul comportamentului uman este bine sa cunosti tipurile de personalitate.
Acestea pot sa fie impartite in trei mari categorii: tip pozitiv (asertiv), agresiv si pasiv.
Un comportament pozitiv face oamenii sa se simta increzatori, el sugereaza intelegerea situatiei si cunoasterea a ceea ce vrea el insusi. Mesajul lui este exterm de puternic. Ei au sentimentul ca tu vei fi placut impresionat daca ei fac ceea ce le ceri tu. Ei se simt in siguranta, protejati si simt ca tu ii lasi sa isi cunoasca bine pozitia pe care ei o au in raport cu tine. Ei sunt cooperanti si raspund cu un raspuns direct pozitiv, incercind sa te ajute. Ei iti vor reintoarce respectul pe care tu il arati nevoilor lor si de asemenea se simt energetici. Ei sunt capabili sa isi utilizeze energia lor in sens constructiv pentru ca stiu ca tu nu ai nimic de ascuns.
            In general comportarea agresiva instraineaza oamenii si sugereaza ca persoana respectiva nu este confortabila cu ea insasi sau cu ceea ce spune. In general ea ridica indoieli asupra mesajului pe care il comunica. Comportamentul agresiv ii face pe ceielalti sa se simta nervosi si atacati. Ei resimt tacticile care sunt necinstite, se simt frustrati si isi pierd energie foarte pretioasa aparindu-se  de comportamentul tau abuziv. Ei se vor retrage, vor incearca sa evite aceasta persoana atunci cind  este in jurul lor, pentru ca trebuie sa se apere de atacuri. Ei sunt tensionati si defensivi, pentru ca se pregatesc pentru atacul urmator. Ei detesta acea persoana, au resentimente, sunt ranchiunosi, ei detesta puterea pe care pare ca acea persoana o are asupra lor. Ei sunt raniti, nu pot sa se ajute  chiar daca stiu ca comentariile rautacioase sunt nemeritate. Ei se simt umiliti si nu se bucura cind  sunt facuti de ris in public. Ei se simt nelinistiti si  pierd energia pregatindu-se pentru raul pe care o sa-l  faca persoana agresiva  in pasul urmator.
            Un comportament pasiv nu produce angajarea oamenilor in discutie, el sugereaza o lipsa a increderii in propria persoana si mesajul pe care il comunica este foarte slab. Comportamentul pasiv ii face pe ceielalti sa se simta iritati si ei ar dori ca persoana pasiva sa stea in picioare si sa ia singura deciziile care o privesc.
           Intr-un comportament pozitiv ( asertiv) ceri cea ce vrei direct si deschis. Tu nu violezi drepturile celorlalte persoane, nu ingheti cu spaima si cauti situatiile in care amindoi obtineti ceea ce vreti ( situatia: eu cistig - tu cistigi).
           In comportamentul agresiv incerci sa obtii ceea ce vrei cu orice mijloc, chiar daca vei genera sentimente negative in ceielalti, esti manipulant, utilizezi sarcasmul si te lupti (situatia: eu sigur am sa cistig - tu nu ma intereseaza ce ai sa faci).
           In comportamentul pasiv te superi daca ceielalti nu iti vor da ceea ce vrei, stai in propriile tale sentimente, te bazezi ca ceielalti vor ghicii ceea ce vrei. Tu nu ceri ceea ce vrei, nu superi pe nimeni si nu vrei sa iesi in relief (situatia: tu cred ca ai sa cistigi - eu ca de obicei  am sa pierd).
           Personalitatile umane sunt in general mixte, nu sunt pure pasive, agresive sau pozitive. Incercati sa determinati pentru dumneavoastra in ce situatii, relatii cu ceielalti si cu dumneavoastra insiva sunteti pozitiv, agresiv si pasiv

 Sursa: http://www.carte.prohypnosis.co.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu