duminică, 28 iulie 2013

Efectele transei hipnotice

Efectele transei hipnotice


Mintea inconstienta devine mult mai accesibila la sugestie in  transa si in acest fel putem intelege multe din fenomenele hipnotice, putem sa le dam o explicatie. Din nefericire nu stim exact cum se petrece acest fenomen.
Puten sa grupam citeva din efectele mai cunoscute ale transei hipnotice in doua: efecte asupra corpului fizic si efecte asupra corpului mental. Efectele speciale paranormale, vor fi discutate separat.

Efectele transei asupra corpului fizic

Analizam modificarile facute de transa la nivelul muschilor voluntari, muschilor involuntari, organe, glande precum si modificari ale organelor de simt

  1. Modificari in muschii voluntari
Sugestiile date in timpul transei au o foarte mare influenta asupra muschilor voluntari. In timpul hipnozei acestia pot sa fie inhibati sau excitati.

Relaxarea    
Sugestiile de relaxare din timpul transei hipnotice par sa induca o lenevire a corpului cu o pronuntata dorinta de a nu misca minile sau picoarele. Subiectul poate sa fie incapabil sa le miste, fie ca ar vrea sau nu. El pare de semenea sa fie incapabil sa se convinga daca vrea sau nu sa o faca. El de fapt nu pierde nici un moment aceasta capacitate, chiar daca hipnotistul ii sugereaza ca nu poate sa se miste, dar in transa se diminueaza tonusul muscular intr-un punct in afara controlului voluntar.

Paralizia grupului de muschi
          Acest efect se poate manifesta la un grup mic de muschi ca de exemplu la pleoape, dar poate fi extins la miini, picioare, intreg corpul. Actuala distributie a paraliziei nu corespunde exact la actiunea nervilor motori ci la ideea personala a  subiectului de cum ar trebui sa se comporte o persoana paralizata, la notiunea lui mentala despre acest fenomen.
           Daca subiectului i se spune ca a pierdut in intregime puterea in muschii picioarelor si corp, ii este aproape imposibil sa se ridice din scaun. Aceasta apare pentru simplu fapt ca sugestia a prins, a intrat in mintea subiectului cu ferma convingere ca nu se poate misca. Aceste tipuri de paralizie nu pot sa fie distinse de paraliziile provocate de isterie care pot sa apara spontan in absenta hipnozei.
            Citeodata subiectul este incapabil sa miste un membru paralizat pentru ca nu mai poate sa contracteze voluntar muschii sai. In unele cazuri fiecarei incercari de a misca voluntar i se opune activ si este facut ineficient de catre contractia muschilor antagonici.
             Subiectul poate sa fie  deprivat temporar de vorbire sau i se va spune ca el poate sa-si pronunte doar numele, in rest va fi complet fara glas. I se poate spune sa fie incapabil sa scrie, dar sa poata sa imparta un pachet de carti de joc sau sa cinte la pian. Actiunile interzise vor fi permise doar atunci cind li se va permite.  
              Aceste reactii vor varia foarte mult de la subiect la subiect. In unele persoane va fi mai usor sa influentezi un anumit tip de muschi. Un unele cazuri poti de exemplu sa interzici unei persoane sa isi deschida ochii dar va fi imposibil sa-i afectezi vorbire. Alte persoane pot sa reactioneze la a ramine muti dar nu poti sa o faci sa-si piarda putera de a scrie.

Catalepsia
             Catalepsia apare cind o parte a corpului ramine in aceeasi pozitie in care a plasat-o hipnotistul. Aceste posturi pot sa fie deseori mentinute pentru lunigi perioade de timp, mult mai lungi decit s-ar putea mentine  in stare constienta, fara ca sa fie urmate de oboseala sau durerea pe care in mod normal ar fi de asteptat la un asemenea efort muscular.
              Esential pentru producerea catalepsiei este ca subiectul sa fie de acord cu ceea  ce urmeaza sa se intimple. Citeodata hipnotistul ridica bratul subiectului in aer si il lasa iar bratul ramine in aceasi pozitie desi hipnotistul nu a spus nici un cuvint. Desi nu a primit nici o comanda subiectul crede ca mina lui trebuie sa ramina acolo. Cite o data mina subiectului ridicata in aer fara vreo comanda spusa va cadea inapoi. Dar daca hipnotistul repeta ridicarea in aer si ii da comanda sa tina mina in acea pozitie, fara drept de apel mina va ramine in aer. Daca repeti ridicarea bratului fara  o comanda verbala de mai multe ori mina va sfirsi prin a ramine in aer. Erickson crede ca catalepsia se produce cind subiectul profund crede ca el nu mai raspunde la stimuli ordinari.
              Catalepsia rigida se poate produce intr-un brat sau in tot corpul. De exmplu bratul poate sa fie facut rigid in asa fel incit nimeni nu il poate indoi. Rigiditatea poate sa fie accentuata prin focusarea atentiei subiectului aspra miinii. Rigiditatea cataleptica poate sa fie terminata imediat printr-o simpla sugestie.
              Unul din trucurile favorite ale hipnotistilor de scena este producerea rigiditatii cataleptice a corpului. Dupa care subiectul este asezat cu capul pe un spatar de scaun iar cu calciiele pe alt spatar, facind astfel un pod uman. Nu numai ca corpul nu va cadea sau indoi, dar el poate sa suporte greutatrtea unui alt corp de 90 kg. Ca sa se mareasca efectul este ales ca subiect o tinara subtire. Efectul este spectacular pentru scena, dar sub nici un motiv nu trebuie sa fie experimentat. Se produc tensiuni enorme in muschi, articulatii, ligamente, toate acestea putind foarte usor sa produca accidente, pentru ca sugestia de rigiditatea cataleptica nu este insotita de schimbari fizice ale tesuturilor. Ca urmare oasele se pot rupe si articulatiile se pot luxa la fel de usor ca si in stare normala.

Cresterea performantelor musculare
          Aceasta se datoreaza inabilitatii subiectului de a simtii oboseala pentru o mai lunga perioada de timp. In transa el poate sa realizeze sarcini pe care in mod normal in stare constienta nu le poate realiza.
          In viata de zi cu zi noi lucram cu mult sub  nivelul posibilitatilor noastre si avem capacitati pe care le utilizam in situatii extreme de stress.
In circumstante normale putini dintre noi suntem capabili sa urcam pe o fringhie sa ajungem in acoperisul casei de exemplu. Dar daca casa este in flacari si aceasta este singura posibilitate de a iesi din casa, vom fi capabili sa o facem.
             Rezervele care le avem pot sa fie mobilizate sub hipnoza si utilizate atunci cind avem nevoie. Acest fenomen este foarte valabil de exemplu in sport cind vrem sa imbunatatim performanta. Este larg recunoscut actual ca cei mai multi performeuri fie  din domeniul sportului fie din al spectacolului utilizeaza hipnoza pentru a mari potentialul existent. Este dificil de spus cit de departe poate sa se ajunga, care este potentialul real ,ce sigur stim este ca este mult mai mare fata de cel pe care il utilizam in mod normal

Miscarile automate
          Actiunea musculara  nu numai poate sa fie inhibata sub hipnoza dar ea poate sa fie excitata in asa masura incit devine automata, se performeaza la nivel autonom. De exemplu daca unui subiect i se spune sa ridice mina in aer el o ridica fara sa faca un efort constient, voluntar.
Miscarile voluntare sunt usor de distins de acele involuntare pentru ca ele sunt continue si fara zdruncinaturi. Cind subiectul este pasiv si miscarea este involuntara ea este fragmentata, cu usoare smucituri si incetinita. Cite o data aceasta este puternic exagerata si miscarea este insotita de puternice contractii ale muschilor si tremuraturi. Aceasta indica de obicei existenta a doua forte antagonice: sugestia hipnotistului si vointa subiectului.
           Adincirea transei se poate face in acest domeniu prin rotire minilor. Dupa o inductie prealabila, se iau usor bratele persoanei si se executa cu ele o miscare de rotatie in fata corpului, indicindu-se subiectului sa o continue. El va continua miscarea dupa care se indica la cuvintul stop spus de hipnotist, sa reverse miscarea. Aceasta se repeta de citeva ori. In acest caz subiectul este in transa medie sau adinca.

Modificari ale muschilor involuntari, organelor, glandelor

          Multe din functiile corpului sunt in afara controlului voluntar. Ele se crede ca sunt controlate de catre mintea inconstienta. Astfel  sistemul circulator, respirator, alimentar si excretor precum si glandele endocrine sunt  controlate de catre ea.
          Efectul pe care il are hipnoza atunci cind transcende controlul voluntar este important in intelegerea metodelor utilizate in tratament. Activitatea organelor, a glandelor este deseori influentata de emotii. De exemplu pot sa duca la cresterea adrenalinei si deci inima va bate mai repede.
          Sugestiile date in transa vor avea acelasi efect daca este evocata o anumita stare emotionala. In acest fel este mai usor de inteles controlul prin sugestie a mintii si a corpului.
            Inainte de a analiza reactia muschilor involuntari este bine sa cunoastem ca avem doua tipuri de reactii musculare sub hipnoza:
- Hipnoza pasiva
Ocazional subiectul devine asa de pasiv incit cele mai puternice indicatii date de catre hipnotist nu pot sa depaseasca starea de relaxare generala care a avut loc. In aceste cazuri bratele vor cadea desi se da sugestii contrare. Va fi dificil sa raspunda la intrebari. In general la inceputul inductiei, ea va fi pasiva. Foarte des, in momentul in care ochii s-au inchis, capul se lasa intr-o parte, in spate sau in fata, ca semn ca muschii gitului au devenit asa de relaxati.
- Perturbarea oculomotoare
Desi in majoritarte starilor de transa ochii s-au inchis si stau inchisi pina la terminare, aceasta nu este o regula (exceptie starea somnambulica). Chiar daca subiectul sta cu ochii deschisi el va simti greutatea in pleoape si va avea dorinta sa-i inchida. Inchiderea ochilor este cite o data gentila, cite o data spasmodica. Cite o data nu este intotdeauna completa, dar aceasta nu se interfereaza cu procesul hipnotic. Dupa ce ochii s-au inchis pleoapele pot sa tremure sau globul ocular sa se miste rapid sau sa se dea peste cap aceasta este in general un simtom de transa adinca.

Inima
         Bataile inimii pot sa fie accelerate sau intirziate prin sugestie in timpul hipnozei. Aceste conditii pot sa fie sugestionate verbal, dupa ce au fost stimulate cu ajutorul emotiilor.

Vasele de singe
          Lloyd  Tuckey a demosnstrat ca  arterele mici si capilarele erau aproape invariabil contractate in timpul transei, in asa fel incit ranile profunde tind sa produca mai putin singe sau aproape de loc hemoragii. Aceasta este  confirmata de multi dentisti care au determinat o foarte clara descrestere in singerare, ca urmare a extractiilor dintilor in stare hipnotica. Torel a indicat ca o crestere a nivelului de singe local poate sa fie indus si prin sugestie. Nu este surprinzator  cit de usor acest sistem vaso-motor poate sa fie dirijat de procesele mentale. Noi stim atunci cind suntem in incurcatura, rusinati, fata se va innrosi in timp ce frica va cauza paloarea fetei. In tratamentul anumitor conditii dermatologice hiperemia pielii poate sa fie produsa prin sugestii verbale.
            Una din indicatiile nelinistiii este transpiratia excesiva a palmelor. Aceasta se datoreaza dilatarii capilarelor, urmate de scaderea temperaturii.
Transa hipnotica duce la descresterea  nelinistii, normal constrictia capilarelor, uscarea palmelor si ridicarea temperaturii locale. Aceasta pate sa fie urmarita clinic, medical.
            Presiunea singelul poate de asemenea sa fie influentasta. Sugestia de relaxare de calmare, vor duce la scaderea presiunii singelui si rata pulsului in timp ce daca se dau sugestii de excitatie, de agitatie se va obtine o crestere a tensiunii singelui  si pulsului. Este normal ca aceste stari emotionale extreme joaca un rol asa de important in hipertensiunea arteriala si aceasta confera hipnozei sa fie de mare valoare in tratamentul conditiilor particulare.

Sistemul respirator
            Cind ochii sunt inchisi, in timpul  transei rata respiratorie se diminueaza, in timp ce subiectul experimenteaza un sentiment de calmare, de odihna. Cum transa  continua, respiratia devine tot mai inceata si superficiala, dar se adinceste la inceputul transei si la sfirsitul ei.
Sugestiile pot de asemenea sa produca variatii considerabile ale respiratiei si volumului de aer inspirat si respirat. Se poate creste capacitatea pulmonara cu 50% intr-un subiect hipnotic care stind relaxat in transa i s-a sugerat ca tocmai a realiza o munca grea. Aceste aspecte au un rol imoprtant in tratarea astmei si a bronhospasmului. Aceasta este important pentru faptul ca iti da capacitatea sa-ti controlezi factorii emotionali care preced atacul de astma.

Sistemul alimentar
            S-a demonstrat ca daca unui subiect hipnotizat i se sugereaza ca maninca o mincare imaginara, din carne de vita si proteine, aceasta sugestie a produs o crestere a secretiei gastrice. De asemenea cind alimentatia imaginara era constituita din grasimi se producea contractia  bilei acompaniata de cresterea fluxului lipazelor si a bilei.
              Aceste efecte nu sunt asa de surprinzatoare, din moment ce stim ca simpla amintire a unei mincari ne poate produce salivarea. S-a raportat ca se poate produce cresterea si descresterea aciditatii gastrice prin simpla sugerarea a placeri sau dezgustului.
              Peristaltismul poate de asemenea sa fie influentat puternic de sugestie si de aceea actiunea intestinelor deseori poate sa fie reglata prin intermediul hipnozei. Daca unui subiect in transa adinca i se spune ca intestinul sau va actiona ca intr-un anumit timp sugestia data are sanse mari sa fie dusa la indeplinire.
                In cazul in care in care hipnoza este insotita de amnezie  sugestia hipnotica rareori va esua. De aceea poti sa-i dai unui subiect in transa apa si sa-i spui ca este un puternic laxativ sau vomitiv. O reactie adecvata va urma.

Secretiile
         Secretiile salivei si ale transpiratiei au fost raportate ca pot sa fie produse in transa hipnotica. Ochii unui subiect pot sa inceapa sa lacrimeze daca i se spune ca miroase o ceapa. De asemena secretia lacrimilor poate  sa fie indusa prin sugerarea unei emotii puternice.
         Cresterea cantitatii laptelui produs de mama poate sa fie facilitat prin hipnoza, aceasta crestere putind sa fie considerabila. Cercetarile facute referitor la crestera urinei nu sunt concludente, pentru ca experimentul nu  a fost derulat riguros stiintific.

Schimbari ale metabolismului
          Daca se sugereaza unui subiect  in transa adinca ca nu a mincat de mai multe zile nimic, se produce o scadere a zaharului in singe. Daca i se sugereaza ca el se bucura de o delicioasa masa cu produse de patiserie, creme, zahar o ridicare a zaharului in singe va aparea, chiar daca el in realitate nu a mincat nimic. Nivelul zaharului in singe este crescut de catre adrenalina si de aceea daca o emotie adinca, o spaima, suparare are loc, mai multa adrenalina este lasata in sistemul circulator si zaharul in singe mobilizeaza corpul pentru actiune si asigura suficienta aprovizionare cu energie pentru miscarile musculare care se anticipeaza sa fie relizate. Din moment ce emotiile pot sa fie usor produse de sugestia hipnotica, producerea adrenalinei, efectul asupra nivelului zaharului in singe devine usor de inteles.

Modificari anatomice si biochimice
           Este stiintific determinat posibilitatea modificarilor fizice, organice sub influenta transei facute de procesul mental.  Trebuie insa sa fiti atenti la faptul ca subiectul hipnotic stie ca anumite lucruri sunt asteptate de la el si cite odata el face placerea hipnotistului. Modificarile trebuie sa fie stabilite sau mai exact certificate de masuratori adecvate.
           Menstruatia poate sa fie fie produsa sau oprita cu sugestia hipnotica. Nu este un lucru neobisnuit pentru ca stim cit de des se poate intimpla aceasta in viata de zi cu zi. De multe ori menstruatia devine neregulata la femei care trec prin perioade de neliniste, spaima, teama.
          Singerarea nasului si a pielii, ca rezultat al sugestiei este de inteles. Daca putem sa oprim singerarea este normal sa o si putem produce. Aceaste fenomene nu sunt rare, se cunosc o serie de cazuri in care anumite persoane singereaza in locurile care corespund ranilor lui Christos.
            Rani sau urme ale ranilor au fost raportate de multi hipnotisti. Intr-un experiment tipic se preseaza usor un creion pe piele, sugerindu-se subiectului ca este incandescent si pielea lui este arsa.  Si rana fizica apare pe locul unde a fost atinsa de catre creion. Acest fenomen a fost pe larg descris in multe studii  ale lui Chertok. Este fara dubiu  ca efecte somatice pot sa fie produse de catre procesele psihice. Urme de dungi pot sa fie de asemenea produse sub transa hipnotica.  Nu trebuie sa uitam ca anumite persoane, pot sa-si autoinduca aceleasi modificari, fara a utiliza hipnoza, in conditia unui excitant mental. Aceste persoane cad intr-un fel de transa in care isi autoinduc aceste fenomene.
           Moll spune ca din moment ce nu putem nega ca schimbarile anatomice sa pot produce in transa in acelasi timp evidenta acestor schimbari trebuie sa fie mai presus de orice fel de dubiu pentru a fi acceptata. Aceste modificaria, atunci cind apar sunt tratate ca un raspuns autonom la un stimul emotional.

Modificarea alergiei pielii
          Este cunoscut de multi ani ca simtomul astmei sau alergia la polen pot sa fie ridicate sub hipnoza. In plus, in afara de ridicarea simtomului pacientului reactia pielii la injectarea polenului a disparut. Reactia Prausnitz-Kustner a fost realizata cind pacientii nealergici au fost injectati si au capatat reactii alergice la alergeni, in timp ce pacienti alergici deveneau insenzitivi.

Modificari ale organelor de simt

In stare hipnotica cele cinci simturi vaz, auz, miros, gust, pipait pot sa fie influentate in transa, obtinindu-se fie cresterea fie diminuarea lor.

Vederea
          Puterea vederii poate sa fie crescuta mult departe de ceea ce poate sa faca subiectul cu un efor voluntar in stare normala, constienta.
Intr-un experiment tipic o persoana cu vederea scurta , fara ochelari, nu poate sa citeasca o pagina scrisa de la o distanta mai mare de 30 cm, care reprezinta performanta sa maxima. Cu ochelari poate sa citeasca aceeasi marime de tiparitura pina la distanta de un metru.  In adinca transa i se spune ca vederea lui  va deveni mult mai puternica decit normal, mai agera si el va fi capabil sa citeasca la o distanta mai mare. Cind hipnotistul va da un semnal, de exemplu sa loveasca in masa, vederea lui se va intoarce la normal. I se spuna sa deschida ochii in transa si va fi capabil sa citeasca pagina la mai mult de doi metrii. Asa cum continua sa citeasca, daca hipnotistul loveste masa asa cum s-a sugerat, el se va opri la jumatatea propozitiei si va fi incapabil sa citeasca pina cind i se aduce pagina la distanta de 30 cm, care reprezinta performanta lui normala.
           Puterea viziunii similar poate sa fie descrescuta sau chiar anihilata. Daca i se sugereaza partiala sau totala orbire, encefalogramele relateaza faptul ca de cite ori i s-a sugerat subiectului ca nu poate sa vada, undele creierului  care apar erau identice cu acelea care apar in cazul unei orbiri totale ale persoanei sau in cazul in care o persoana are ochii inchisi. Erickson a reusit de asemenea sa induca orbirea culorilor  (vederea in alb-negru), sub influenta hipnozei.

Auzul
          Acesta poate sa fie facut mult mai acut. Intr-o transa adinca, un subiect poate sa auda sunetul ceasului din camera alaturata, care este clar de neauzit in stare constienta si pe care nimeni nu este in stare sa-l auda. Experimentul a fost complex si ceasul a fost oprit si pornit si i s-a cerut sa spuna cind se opreste si porneste. Subiectul a raspuns fara gres. Aceste cazuri au fost descrise de Manson, care sustine ca in stare de transa ceielalti senzori sunt minimalizati, deci nu mai raspund la senzorii externi, asa incit este capabil sa aduca toata concentrarea sa in realizarea sarcinii care ii se cere, cu alte cuvinte el poate sa auda bine pentru ca nu este altceva care sa ii distraga atentia.
            Surzirea partiala sau totala poate sa fie indusa de transa hipnotica. Daca un pistol este descarcat pe neastepata in spatele subiectului, nu nunai ca nu va da nici un semn ca a auzit dar nu va indica modificarea  tensiunii arteriale. El in unele cazuri este incapabil sa auda vocea hipnotistului in aceasta situatie si de acea se vor lua ca masura de precautie sa ii spui la un semnal conventi (de exemplu la atingerea pe umar) auzul ii va reveni. Iar el se va trezi complet cu auzul complt restabilit sau ii spuneti de la inceput ca nu va auzi nimic cu exceptia vocii hipnotistului. Realizati intotdeauna consecintele pe care le implicati in timpul experientelor.
           Aceste fenomene sunt foarte bune pentru tratarea a o serie de probleme, ca de exemplu tratarea tinitusului. Reducerea stresului sub actiunea hipnozei sau a autohipnozei, discutiile asupra factorilor care genereaza stresul si  sugestia diminuarii si disparitiei acestor sunete in ureche se vor dovedi de un beneficiu considerabil. Este necesar sa se verifice ca nu exista conditii patologice in ureche inainte de a utiliza acest tratament.
            Atit orbirea cit si surzirea induse de sugestie sunt fenomene pur mentale. O simpla comanda va fi suficienta ca sa restaureze functiile atit ale vederii cit si ale auzului.
            Organele corespunzatoare sensului isi indeplinesc functiiile in conditii uzuale, dar atit impresiile cit si stimulii nu izbutesc sa atinga, sa ajunga la constient.

Mirosul
         Simtul mirosului poate sa fie mult crescut sub sugestia hipnotica. Este cunoscut ca multe animale isi recunosc stapinul datorita mirosului. S-au facut experiente care au demonstrat ca o ascutire foarte mare a mirosului poate sa fie atins sub influenta sugestiei. Sunt cunoscute experientele in care manusi sau batiste au fost restituite la adevaratul proprietar, in transa, numai  mirosindu-le.
           Braid a condus cu succes astfel de experimente. El insa cind a facut aceleasi experimente cu subiecti care aveau pasajele nazale blocate toate incercarile esuau.
          Invers sensul mirosului poate sa fie diminuat sau chiar abolit complet, astfel incit vaporii iritanti pot sa fie inhalati fara cel mai mic discomfort.

Gustul
        Gustul poate de asemenea sa fie diminuat sau accentuat in hipnoza. Unul din trucurile favorite ale hipnotistilor de scena este ca sa i se dea unui nefericit voluntar o ceapa si sa o manince spunuindu-i  ca este o delicioasa dulce portocala. Subiectul va raspunde corespunzator spre amuzamentul audientei.
          In terapia prin aversiune o tigara sau o bautura alcolica pot sa fie sugerate ca au un gust dezgustator si sa se obtina o reactie adversa la utilizarea lor.

Pipairea
         Bramwell si Moll sustinut ca sensul tactil poate sa fie intensificat sub hipnoza. Alterarea simtului tactil este desoeori utilizat ca test al adincimii transei si durerea poate sa fie diminuata sau sa dispara. Senzatia de paralizie poate sa fie de asemenea transferata de la miini la o alta parte a corpului de exemplu la gingii cind se face o lucrare dentara. Durerile cronice pot sa fie transferate in alta parte a corpului, unde pot sa fie mai usor de suportat.


2. Efectele transei asupra corpului mental
        O serie de iluzii pot sa fie produse in transa adinca. Acestea pot fi socante pentru cineva care le vede pentru prima data. In viata de fiecare zi  noi suntem asa de dependenti de organele noastre de simt incit apare incredibil ca citeva fraze sau cuvinte spuse unui subiect in transa  pot sa reuseasca sa plaseze subiectul in complet alt mediu. Pentru ca aceste fenomene sa se produca este nevoie de o transa de nivel mediu sau adinca.

Somnambulism
        Somnambulismul este unul din fenomenle hipnotice  des controversate. Descoperirea starii de somnambulism i se atribuie marchizului de Puysegur. Aceasta  stare este considerata ca una dintre cele mai adinci stari hipnotice.
         Unul din testele  pe care poti sa te bizui ca sa verifici ca subiectul este in  transa hipnotica este deschiderea ochilor subiectului fara sa se trezeasca din transa. El este capabil sa vorbeasca sa auda, sa mearga, desi el ramine foarte adinc hipnotizat. El duce la indeplinire sugestiile facute de hipnotist. In mod ocazional, dar nu foarte des, subiectul in stare somnambulica poate sa apara ametit. Aceasta poate sa fie usor de corectat prin sugestionarea ca el este alert, ca si cum ar fi in starea lui normala.
Cite o data este dificil sa spui cind un somnambul este in transa hipnotica. Unul din criterii prin care poti verifica nivelul de adincime al transei, este extensia cu care el raspunde la sugestie. Alte teste pentru determinarea adincimii transei sunt cind clientul poate sa produca halucinatii, sa indeplineasca sarcini bizare sau post hipnotice, sa stabileasca anestezii majore la durere si sa-si produca  completa amnezie  la evenimentele din timpul transei.
          Din nefericire se pare ca doar 5% din persoane sunt capabile sa atinga starea somnambulica. In general la copii este mai usor de indus starea somnambulica decit la adulti. Oamenii care in mod natural  sunt cunoscuti ca umbla in somn sau pot sa scrie in mod automatic sunt potentiali somnambuli. Cu o pregatire atenta aceste persoane pot sa invete sa atinga aceasta stare de transa foarte adinca.
          Erickson este recunoscut ca a fost capabil sa introduca starea somnambulica la  clienti rezistenti, dificili dupa citeva ore de inducere a transei (sapte ore), dar foarte putini hipnotisti poseda aceasta rabdare sau au priceperea necesara.
          Este bine de retinut ca anumite persoane care vorbesc in somn, sau chiar mai mult se ridica in somn si incep sa umble prin casa sunt mai usor de indus la nivel de transa somnambulica.
            Printre cei cunoscuti de mine cinci persoane prezinte stare somnambulica in mod normal, neindus. O  buna prietena de a mea, cu care am facut mai multe excursii in strainatate, realiza ca se ridica noaptea in somn si umbla in casa fara sa o faca constient (se trezea in picioare in alta camera, la patul copilului etc). Ea era ingrozita de faptul ca copilul s-ar putea trezi din somn si ar putea sa o vada in acea stare. Stia ca acest simtom apare cind este in stare de tensiune foarte mare. Ea  lua ca masura de precautie sa se inchida noaptea in camera si binenteles, in masura in care putea sa se odihneasca sau sa reduca starile care ii generau stresul. Intr-una din nopti, intr-o vacanta, cind am dormit in aceeasi camera cu ea, s-a ridicat in timpul somnului in pat si a inceput sa vorbeasca. Cu o claritate neobisnuita, taioasa, rece, ca de metal si o voce care nu era vocea ei normala. Sentimentul pe care l-am avut nu era tocmai placut (mai exact era de groaza, panica totala). Stiam ca are acest obicei si totusi cu greu mi-am invins sentimentul de groaza si am vorbit cu ea cu o voce calda si calma, rugind-o sa se culce din nou. Parea ca nu aude ce ii spun  si pina nu a terminat ce a avut de spus (citeva minute) nu s-a culcat innapoi. Vorbea continuu, cu ochii deschisi, fara sa-si miste corpul. Dintr- data  ca si cum ai rupe o imagine s-a oprit si s-a culcat.
Fratele meu mai mare sub influenta tensiunii generate de examene, adormit, spunea cu voce tare lectiile invatate. Fratele meu mai mic se scula in timpul somnului si descria scene de razboi cu voce tare. La fel si baiatul meu  s-a sculat noaptea in somn si a inceput sa povesteasca actiunea unei scene de razboi. La fel si fetita mea, de data aceasta fara sa se ridice din pat a inceput sa descrie scene de razboi. Tin bine minte cum a tipat comanda: La atac!!!! Sa va spun drept it taie respiratia. Probabil in timpul somnului retraiau scene din filmele de la televizor. Acest tip de subiecti pot atinge transa hipnotica mai usor pentru ca pentru ei este un fenomen natural la care ajung in mod normal (este declansat la un nivel autonom).
          Parerea mea personala este ca aceasta stare poate sa fie atinsa de orice subiect si nu numai de 5% din populatie. Dar desigur ca pentru unii este un exercitiu mai lung de realizat. Accentuez din nou ca pentru cele mai multe din cazurile de terapie nu este nevoie de acest nivel de transa. Cele mai multe modificari poti sa le faci la un nivel foarte usor al transei, cite o data subiectul nici nu realizeaza ca el a fost hipnotizat, ca este in transa. Unul din clientii mei in discutiile putate imi spunea  ce mult s-a schimbat in psihologia si comportamentul lui, decind face terapie cu mine, dupa care a spus:’’ …sti tu, in ce faci aicea, in discutiile pe care noi le avem…. ‘’ deci el de fapt nici nu facea deosebirea intre momentul in care este in transa sau in stare constienta. El in timpul terapiei, pentru ca era regresat in timp, a fost pus foarte mult sa vorbeasca.  La trezire nu i-am instalat amnezia iar la sfirsitul sesiunii el nu facea o deosebire clara intre starea de transa si starea constienta. Concluzia lui era ca tot tratamentul este facut ca si cum noi am vorbi in mod normal. De asemenea este bine sa sti ca poti  sa modifici esential comportamentul unei persoane prin simpla discutie cu el. NLP Neuro-linguistic-programming este noua stiinta care se ocupa de aceasta.

Iluzie si halucinatii
         Inainte de a discuta despre aceste doua notiuni este bine sa clarificam ce intelegem noi prin aceste cuvinte.
Iluzia este o falsa interpretare asupra unui obiect existent.
Halucinatia este perceptia unui obiect sau a unei persoane cind in realitate acestea nu exista.
          De exemplu daca  iei o perna si spui ca aceasta este o pisica aceasta este o iluzie. Daca o pisica este perceputa ca este in camera cind de fapt ea nu este acolo, aceasta este o halucinatie.
        Iluzia si halucinatia poate sa fie produsa in conectie cu oricare din cele cinci organe de simt si ele pot sa fie pozitive sau negative: pozitive cind exista ceva intr-un loc si negative cind nu exista. Daca un subiect vede ceva intr-un loc unde nu este nimic este o halucinatie pozitiva iar daca nu vede ceva care este prezent s-a produs o halucinatie negativa.
Oricum ar trebui sa notam ca daca el nu vede ceva care este acolo el mai intii trebuie sa-l perceapa ca este acolo, innainte de al aboli. Desi aceasta este o perceptie inconstienta despre care subiectul nu are stiinta.
           Ca sa se inteleaga mai usor aceste notiuni care par alambicate, o sa exemplific cu experimentul lui Moll, care tinde sa dovedeasca ca subiectul recunoaste obiectul unei halucinatii negative cu toate ca acolo nu este perceptie constienta despre aceasta. El a luat un pachet de chibrituri si a marcat un chibrit cu un punct de cerneala. El a sugestionat unui subiect ca acest chibrit nu exista. El a luat alte 29 de chibrituri si  le-a pus pe toate treizeci pe masa in asa fel incit subiectul, putea sa vada spotul de cerneala pe chibritul marcat. Cind el a intrebat cite chibrite sunt pe masa subiectul a numarat 29. In timp ce subiectul era cu spatele el a intors chibritul in asa fel incit punctul de cerneala nu mai era vizibil. Subiectului i s-a spus sa numere inca o data chibritele si el a spus ca vede 30 de chibrituri. Aceasta arata clar ca chibritul marcat raminea invizibil atita timp cit subiectul il putea distinge intr-un fel de celelalte chibrituri. Se pare ca in halucinatiile negative subiectul retine o consciozitate diminuata a adevaratei situatii. Undeva el retine care este adevarata situatie. Este general considerat ca halucinatiile negative sunt unul dintere cele mai adinci fenomene ale  transei hipnotice si de aceea dificil de obtinut.
           Halucinatiile pozitive vizuale sunt mai usor de indus cind subiectul este cu ochii inchisi. El atuncea poate sa vada obiecte sau persoane cu ochii sai inchisi ca si atunci cind viseaza. Cite o data subiectului i se pare ca ochii sai sunt deschisi in timp ce el nu realizeaza ca de fapt ochii sai sunt inchisi.
             Dupa unii hipnotisti este mai usor sa induci halucinatii la nivelul gustului si pipaitului, ca acesti senzori ar fi mai usor de influentat decit celelate sensuri. Eu am gasit la clientii mei ca este mult mai usor de produs halucinatia vizuala decit a gustului si pipaitului.
            Toate organele de sens pot sa fie pacalite in acest fel. De exemplu o pocnitura cu pumnul in masa poate sa fie interpretat ca o pocnitura de pistol. Subiectului poate sa-i fie indus sa auda muzica in absenta oricarei sunet. Pentru aceasta nici macar nu trebuie sa ajungi in transa adinca cind lucrezi cu un muzician, pentru ca el este obisnuit cu acest fenomen in stare normala, naturala pentru ca urechea lui ca organ de simt este obisnuit ca aceast fenomen.
               Acest fenomen este des utilizat atunci cind vrei sa maresti performanta, creativitatea  unui subiect, punindu-l de fapt in legatura directa cu propriul lui eu pentru a produce opere de arta.
              In acelasi fel un pahar cu apa, poate sa fie baut ca si cel mai tare whisky si consumarea acestui pahar cu apa va fi urmat cu efectele reale ale bauturii adica de a fi beat.
                Daca ii spui unui subiect in transa ca un cartof este un mar, subiectul il va minca chair cu aparenta placere si daca ii pui sa miroasa un pahar cu amoniac spunindu-i ca este un parfum el il va mirosi cu placere. Daca ii dai o minge de plastic unui subiect si ii spui ca este ceapa subiectul il va mirosi si ochii lui se umplu cu lacrimi. In acelasi fel daca pui subiectul in transa si ii spui ca are in fata mincarea lui favorita, toate acestea se vor transpune pe fata lui, ca si cum real el se afla in fata platoului cu mincarea favorita.
                Este necesar sa fie studiat subiectul in tot decursul transei si modul in care raspunde la sugestii si daca acestea corespund cu ceea ce asteapta hipnotistul de la el.
                In hipnoza de scena producerea halucinatiilor are un loc special, spectacular, dar mentionam inca si inca o data ca nu exista ceva care violeaza mai mult demnitatea subiectului atunci cind il pui sa performeze spre amuzamentul spectatorilor in acest fel. Pierderea hipnozei in utilizarea medicala datorita hipnotistilor de scena este incomensurabil de mare. Chiar atunci cind se face un experiment stiintific se cere aprobarea prealabila a subiectului si intotdeauna, inconstientul, eul profund va fi tratat cu consideratie si respect. O serie de halucinatii, citeodata extrem de puternice, se pot produce in transa medie dar cele mai bizare si complexe fenomene se produc cind transa este foarte adinca inspre somnambulism. Subiectul este capabil sa deschida ochii fara sa se trezeasca din transa. In dorinta de a testa fenomenul in acest caz, vom spune:
….si in citeva momente eu am sa numar pina la cinci …. si tu vei deschide ochii … dar nu te vei trezii din aceasta  transa …. vei fi capabil sa vezi foarte clar …. dar tu vei ramine adinc relaxat (adormit) in transa …. la inceput este posibil …. ca sa vezi lucrurile putin ciudat … sau putin in ceata …dar in citeva momente … totul va deveni foarte clar …. dar tu vei ramine in aceasta transa adinca … tu vei fi capabil sa vezi  .. toate lucrurile pe care eu ti le arat ….
         Subiectul va raspunde la stimuli indicati cu aceeasi incarcatura emotionala ca atunci cind a experimentat aceasi stimuli in stare constienta (de exemplu  subiectul va tremura cu teroare cind ii se va spune ca se va confrunta cu un tigru).
         Halucinatiile pot sa fie produse ca efect al indicatiilor post hipnotice. Unui subiect ii se spune in stare de transa, ca miine la ora 12 fix, ii va fi sete, tare sete, si el se va duce, va lua paharul albastru si va bea apa.  Aceasta se va intimpla exact asa cum ii s-a cerut la exact ora 12, a doua zi.
         Haluncinatiile negative sunt posibile in foarte adinca transa atunci cind indicatiile au fost date cu claritate, concise. In aceste conditii el va fi incapabil sa vada persoane sau obiecte existente, atunci cind ii se cere.
Exemplu:
Daca subiectului i se pune ca de acum inainte el va fi capabil sa il vada numai pe hipnotist, nu va fi capabil s-o vada pe Helena, cu toate ca ea este inca aici. El va fi capabil sa vorbeasca cu Helena, sa-i raspunda intrebarilor, si va fi chiar capabil s-o simta. Dar el nu va fi capabil sa o vada.
- Daca subiectului ii se spune ca Helena va dispare complet, ca  nu va fi capabil sa o simta, sa o veda, sa o auda pe Helena, el se va uita la scaunul pe care sta Helena si va intreba unde a plecat Helena. Daca Helena va vorbi cu el, el va fi incapabil sa o auda. Daca i se spune sa examineze scaunul inca ocupat de Helena, el va simti ceva ciudat, dar va fi incapabil sa interpreteze corect si  probabil va spune ca Helena si-a lasat haina pe scaun. Cind un stilou este tinut in fata subiectului el il va vedea, dar daca stiloul este tinut de catre Helena se pot intimpla doua lucruri: daca el considera ca stiloul este proprietatea Helenei, si deci in consecinta o parte din ea, el nu va vedea stiloul. Daca in mintea lui va interpreta ca stiloul apartine altcuiva, el va vedea stiloul ca plutind in aer. In acest experiment simtul vazului, auzului si pipaitului sunt afectate simultan.
Acest fenomen este utilizat pentru a observa nivelul de adincime al transei.
          Halucinatiile nu au numai un rol academic, ele au un puternic rol terapeutic. De exemplu, daca in stare hipnotica ii se spune sa priveasca in oglinda (cristal etc) si sa spuna ce vede acolo, el poate sa vada si sa descrie scene care apar ca produs al mintii sale inconstiente, de exemplu daca are un conflict intern, sau perturbari va descrie acestea ca vazute in oglinda, lucru important in analiza hipnotica.
          Una dintre cele mai moderene utilizari ale halucinatiilor este progresia in timp, cind subiectului ii se spune ca a indeplinit o anumita sarcina, la care in acest moment in timp el nu-i cunoaste solutia. In timpul in care s-a facut progresia in viitor, el va afla solutia la problema ridicata.
De exemplu, Alice vrea sa-si schimbe seviciul, intr-un alt oras, cu un salariu mai mare, dar nu stie cum sa o faca, avind o serie de elemente contradictorii de luat in considerare. Se halucineaza in transa adinca, ca este peste doi ani ( atentie, se vorbeste numai la timpul prezent!),  a rezolvat problema, este in noul oras, intr-o noua casa pe care o descrie cu lux de amanunte, ca are un nou serviciu, unde primeste o retributi X etc., dupa care se instaleaza amnezia. Peste doi ani ea va avea exact ce si-a propus.
        Trebuie sa dati o atentie mare la stabilirea sarcinii de realizat, pentru ca daca  in stare de transa adinca am sa-i spun lui Alicei ca in doi ani devine Regina Angliei, in doi ani ea are foarte mari sanse sa fie Regina Angliei intr-un spital de psihiatrie.
         Halucinatiile vor fi ridicate inainte ca subiectul sa fie scos din transa.

Metode pentru inducerea halucinatiilor

           Cu toate ca subiectul este in stare de transa adinca, nu este usor sa induci subiectul sa halucineze persoane sau obiecte. Wolberg a indicat citeva tehnici pentru a obtine aceste rezultat. Hipnotistul ii spune subiectului ca urmeaza sa ridice o sticla mica si ii arata cum sa o faca. El va fi curios ce este in sticla si va observa o floare pe eticheta. El va realiza ca aceasta sticla contine parfum si el va avea imaginea florii. Si cum face asta el va simti mirosul parfumului. Hipnotistul pune o sticla sub nasul subiectului si  ii scoate capacul, ca sa imite cit mai posibil fenomenul natural de deschidere a sticlei. Si ii se spune ca foarte curind el va simti mirosul si va ridica mina.
           Hipnotistul invata subiectul cum sa deschida ochii  fara sa se trezeazsca, dindu-i urmatoarea sugestie:
…..si acum asi vrea sa-ti imaginezi …. ca eu tin o sticla cu apa in fata ochilor tai …. tu vei observa ca nu are culoare …. dar cind o privesti … gradual lichidul va deveni tot mai roz …. si mai roz … pina se va transforma in culoarea rosie …. si cind tu incepi sa vezi culoarea schimbindu-se …. mina ta stinga sau dreapta …. dupa cum vrei tu … se va ridica ….. (dupa primirea raspunsului la semnal, adica una din miini se ridica, se continua) ….. cu toate ca tu esti foarte adinc adormit tu vei fi capabil sa deschizi ochii  fara sa te trezesti … dar  nu te vei trezi din acest somn adinc … si tu poate te vei simti putin ciudat ….. dar gradual ochii tai vor vedea tot mai clar … desi tu vei ramine adinc, adinc adormit …. tu vei sta adormit cu ochii tai deschisi …. pina iti voi spune din nou …. tu vei fi capabil sa te ridici …. sau sa mergi … ca o persoana care merge in somn … si tu vei vedea absolut tot ce eu iti voi arata …cind iti vei deschide ochiii … tu vei vedea ca tin in mina o sticla cu un lichid clar in fata ochilor tai …. si tu cum o privesti vei vedea culoarea lichidului …. incet ca devine roz…tot mai roz …. pina devinde rosie puternica … asa cum ai vazut cind ochii tai erau inchisi…..si cind vei vedea culoarea lichidului ca se schimba … ridica te rog bratul  … .acuma deschide ochii … incet … foarte incet …. si sa nu te ingrijorezi ca privirea ta la inceput va fi usor aburita …. dar asa cum  vei privi la sticla … o sa vezi tot mai clar … tot mai clar … culorile schimbindu-se ….. pina ajung la rosu ….. (se tine o sticla cu apa in fata ochilor lui si el va ridica mina cind culoarea lichidului se schimba) ….
I se da apoi indicatia ca vede pe masa o luminare aprinsa si el trebuie sa mearga sa o sufle. I se repeta indicatia pina o va aduce la indeplinire.
Cei mai multi subiecti pot halucina bine cu ochii inchisi, dar au dificultati pina cind deschid ochii.


3. Fenomene psihologice in timpul transei

Fenomenele psihologice din timpul transei pot sa fie discutate din punct de vedere al memoriei, al activitatii mentale si emotiilor.

Memoria
            Functiile mentale depind de memorie care trebuie analizata din trei puncte de vedere, care intereseaza in mod deosebit  hipnoza: puterea de asimilare a ideilor, puterea de a le retine  si puterea de a le rechema ( de a le cunoste si localiza in trecut)
              Sa luam de exeplu citeva evenimente pe care ni le amintim din trecut, ca cererea unui profesor foarte sever. Memoria in acest caz actioneaza in patru directii: ce s-a spus in  momentul cind s-a produs evenimentul, ce s-a spus la acel timp si a fost asimilat de catre subiect, ce s-a spus si a fost retinut in memeorie despe acel eveniment. Memoria a fost rechemata si reproduce ce s-a spus. Sunt si alti factori de care depinde puterea de rechemare. Cu cit evenimentele sunt mai puternice, dramatice, cu cit experienta este mai repetata, cu atit se va retine mai usor. Cu cit  este la o distanta mai mare in timp cu atit ea este mai dificil sa fie reamintita.
              Memoria poate sa fie intarita atunci cind se fac asocieri cu ceva pe care deja cunoastem sau mi-l reamintim usor.
Faceti urmatorul experiment. Cititi o singura data  sirul de cuvinte de mai jos, dupa care inchideti cartea si notati toate cuvintele pe care vi le reamintiti.

pisica - creion - pasare - verde - albastru - carte - foarfeca - pahar - cal - bec - sticla - scrumiera - dinte - computer - masina - schelet - bila - salata - prajitura - pat

Notati numarul de cuvinte reamintite.
Experimentati din nou, citind de data asta cuvintele de mai jos dar facind o analogie distractiva intre ele, imaginindu-le clar vizual, ca de exemplu:
….pisica mea de la bunica  este asa de concentrata sa scrie cu un creion ca ar putea sa treaca o pasare pe linga ea si nu i-ar pasa, pentru ca  sta pe iarba verde si scrie intr-o carte albastra…..
Repetati experimentul:
pian - soarece - oala - fin - smintina - aragaz - cuier - discheta - dulap - dictionar - masa - salam - iepure - negru - sclav - plapuma - ziar - punga - stilou - stomac

Notati cuvintele reamintite si observati marea diferenta intre a va reaminti ceva care nu va spune mare lucru si ceva pe care vi-l puteti aminti secvential, cu legaturi intre ele. Este modul de operare al mintii constiente.
In timpul transelor de nivel mediu si usor  subiecrtul isi va reaminti ce s-a spus in timpul hipnozei. In stare adinca insa se intimpla lucruri diferite. Citeodata in transa adinca se instaleaza amnezia( amnezia se poate instalea si in stare de transa usoara), citeodata isi reamintesc ce s-a intimplat in cursul transei. Daca subiectul va face asociatii de idei cu cea ce s-a spus, chiar daca ii s-a instalat amnezia poate sa isi reaminteasca ce s-a intimplat. Moll a dat urmatorul exemplu: unui subiect  ii se sugereaza ca este la un concert si aude diferite piese de muzica  din Martha. El merge la bar si vorbeste cu persoane imaginare. Subiectul in stare constienta are amnezie. Hipnotistului  il intreaba daca cunoaste opera Martha. Un singur cuvint, Martha, a fost suficient ca  subiectului sa ii revine complet memoria  la ce a facut in timpul transei.
             Bernheim merge asa de departe sa afirme ca memoria poate sa fie recuperata in toate cazurile, in special cind se lucreaza subsecvential.
Dupa parerea mea si a altor hipnotisti, toate memeoriile noastre, inclusiv nasterea noastra, inclusiv cum a fost in pintecul mamei, inclusiv memoriile din alte vieti sunt pastrate ( nu stim cu precizie unde) si pot sa fie rechemate, in anumite conditii. Este binecunoscut ca deseori memorii complet uitate si deseori inaccesibile mintii constiente pot sa fie rechemate in timpul transei hipnotice. Acest remarcabil fenomen a fost numit hipermnezia si este opusul amneziei.
               Hartland sustine ca nu toate memoriile sunt retinute in minte (posibil in alta parte?) si ca nu toate  mai sunt accesibile( in special fenomenele comune nu mai pot sa fie rechemate). Pe de alta parte evenimentele semnificative, incarcate cu emotie, placute, pot sa fie rechemate la dorinta, cu asocieri de idei.
               Dupa experientele mele, in ceea proveste memoria,  subiectii sunt capabili sa isi readuca aminte chiar elemente nesemnificative. Nu poti sa ajungi la aceste memorii intotdeauna imediat ( vezi regresia in timp), nu este un fenomen in care stai ca in fata televizorului si ai pus o caseta video, sau poate ca este similar cu asa ceva, doar ca trebuie sa gasesti butonul  care deschide televizorul si butonul care porneste caseta video. Cite o data lucrurile care par aparent usoare sau comune, nu sunt intotdeauna asa. Imi aduc aminte cu umor (acum) cind la hotel in Berlin, prin 1984 nu am putut sa deschid televizorul din prima zi. Televizorul avea un singur buton, l-am rotit, am incercat sa-l trag afara, sa fac cu el tot ce stiam ca se poate face cu un buton al unui aparat din Romania. Doar un singur lucru nu mi-a trecut prin cap, sa-l apas. A doua zi, dorind sa vad acele nemaipomenite programe TV (pe acea vreme nu aveam decit doua ore de program TV), am zis: ori el ori eu si fara sa vreau am apasat butonul si televizorul s-a deschis. Poate parea un exemplu nu prea concludent, dar pentru mine este: daca toate butoanele in Romania se invirteau si eu o viata am invirtit butoanele, am avut acel moment de blocaj, pentru ca creierul meu era obisnuit doar sa invirta butoanele, nu sa le apese. Exact in acelsi fel functioneaza si hipnoza cind scuturi mina unei persoane de exemplu. Incercati sa scuturati mina cuiva si opriti miscarea la mijlocul ei, nu o continuati pina la capat, asa cum fiecare este obisnuit. In acel moment se produce blocarea creierului si persona va ramine ca paralizata. In acel moment daca ii duci mina prin fata ochilor si ii spui sa adoarma, el va adormi si va ramine in acea pozitie.
            Creierul este obisnuit sa lucreze secvential. Dac rupem succesiunea cu care el este obisnuit, va urma un moment de confuzie, in care nu are urmatoarea alternativa. Totodata el are capacitatea de a invata. O data problema ridicata el va cauta noi alternative (daca o sa mai am un buton de televoizor de deschis care nu lucreaza asa cum eu sunt obisnuita, imediat voi incepe sa utilizez cele mai inimaginabile metode de deschidere, fara sa am acel moment de blocare pe care l-am avut initial, pentru ca creierul meu a invatat o lectie in urma primului experiment, la Berlin. Tot asa, daca voi da va mina din nou cu cineva care mi-o va opri la jumatate si eu cunosc experimentul, creierul meu va spune: nenica incearca alceva ca pe asta am fumat-o.

Activitatea mentala
            Ca si in starea constienta activitatea mentala in hipnoza depinde de atentia subiectului. In adinca transa atentia subiectului este directionata de catre hipnotist asa incit celeleate obiecte sau persoane care sunt in jur par sa existe mai putin, in ceea ce-l priveste pe el, pe subiect.

Raportul
            Raportul cel mai bine se defineste ca o stare de afinitate care exista intre subiect si hipnotist. Acest raport trebuie sa fie prezent la fiecare sedinta de hipnoza. Daca acest raport nu este prezent, nu se poate produce transa sau subiectul nu raspunde la sugestie. Acesta, impreuna cu tonul in care se vorbeste, credinta si siguranta in ceea ce faci  este una din conditiile cheie atunci cind practici hipnoza.
              In anii de inceput ai hipnozei se credea ca un subiect raspunde numai la sugestia hipnotistului care a indus transa si va  ignora ceea ce spun alte persoane ( atunci bineinteles cind nu primeste o sugestie contara, adica sa asculte numai de vocea hipnotistului). Acest raport insa poate sa fie transferat cu usurinta unei alte persoane, hipnotistul pierzind contactul cu subiectul. S-a crezut gresit, de asemenea, ca subiectul poate sa fie trezit numai de catre hipnotistul cu care a avut raport.
             Acest raport este necesar la orice nivel de transa, inclusiv cel usor. Este gresit sa se creada ca acest raport se construieste ca raport al sugestiei. Pot sa intru in transa numai daca vreau si daca am incredere in hipnotist.
             Intr-un fel raportul este un fel de simpatie mentala intre hipnotist si subiect care se dezvolta gradual prin repetitia starilor de transa si va duce la incredere aproape totala a subiectului in hipnotist. Cite o data aceasta se poate transforma intr-un atasament emotional si o positiva transferare dintre subiect si hipnotist. Aceste conditii sunt esentiale inainte de a se induce transa.
            Inductia are sanse sa succeada, numai cind hipnotistul a convins subiectul ca el este implicat in mod pozitiv si ca orice ii va spune este un lucru pe care se poate baza, un lucru adevarat. Numai in acest fel nelinistea, stresul (daca este existent) cu privire la transa, poate sa fie redus la minimum. Acest raport care se constriuieste la inceput, in sedinta preliminara, in care se discuta problemele pe care le are si le doreste rezolvate de catre hipnotist, va fi adincit in timpul sedintelor de hipnoza si in momentul in care subiectul observa transformarea pe care a dorit-o el insusi.
              Scola hipno-anlitica a demonstrat ca in cadrul acestui raport se implica ceva mult, mai fundamental si mai profund, ei considerea raportul dintre subiect si hipnotist ca relatia parinte-copil. Acest fenomen apare regulat in analiza hipnotica iar clientul adopta de foarte multe ori atitudinea copilului catre partintii sai, cu toate partile lor exagerate, adica incredere nelimitata, afectiunea, acceptarea autoritatii.  In acest respect relatia subiect-hipnotist poate sa se asemene cu relatia intre un bun doctor si un pacient, diferenta fiind ca aceasta este mult mai puternica in cadrul hipnozei.

Sensul si capacitatea de a judeca in timp
             Este demonstrat evident ca in stare hipnotica majoritatea subiectilor pot sa judece mai corect trecerea timpului, decit in stare constienta. Este adevarat ca subiectului hipnotizat  daca ii se cere sa performeze o sarcina dupa un anumit timp el o va realiza cu o foarte mare acuratete. El va reactiona de asemenea la o sugestie post hipnotica la un interval mai mare de timp.
            Nu intotdeauna insa, cind se cere o modificare in comportament sau  se da o sarcina precisa sa fie realizata intr-un timp, nu intotdeauna se respecta acest timp. Sugestile nu sunt duse la timp totdeauna punctual.
            Nu se stie inca cum poate estima subconstientul timpul. Unii oameni in stare constienta pot sa judece cu acuratete remarcabila timpul in timp ce altii pot sa o faca aceasta numat in timpul somnului. Ei sunt capabil sa se trezeazsca si sa determine ora fara sa utilizeze un ceas desteptator. Pentru mine este foarte usor sa imi planific sa ma scol la ora cinci si jumatet  dimineata si exact la ora aceea ma voi scula. Port sa ma culc dupa amiaza la ora trei pentru 10 minute si exact peste 10 minute ma voi scula. Daca insa imi cer sa apreciez cit timp a trecut de la un anumit moment  aprecierea mea va fi foarte vaga. Numeni nu stie cum acest fenomen  al capacitatii de a judeca timpul in transa functioneaza ce se stie este ca functioneaza.
        
Schimbarea personalitatilor
            Una de schimbarile profunde care se pot realiza in stare de transa adinca este schimbarea personalitatii. Daca subiectul este facut sa creada ca este o alta persoana el va reactiona si se va comporte ca persoana in cauza. Moll a punctat nu numai ca memoriile personale ale subiectului tind sa dispara, dar el va conecta pe cele ramase cu ale persoanelor indicate sau va crea noi memorii care sunt adecvate noii personalitati. Cind unui subiect ii s-a spus ca el este Frederic cel Mare, el nu numai ca prompt a inceput sa mearga cocirjat dar el nu stia nimic despre trenuri sau existenta lor. In timpul hipnozei daca diverse personalitati sunt sugerate, fiecare schimbare este in mod normal acompaniata cu pierderea memoriei celui care a fost precedent. Acelasi  subiect care a fost hipnotizat  apoi ca Napoleon nu avea habar de ce memorii avea Frederic cel Mare.
             Schimbarile de personalitate in stare de transa au fost deseori comparate cu performanta actorilor. Totusi foarte putin actori se identifica ei insusi cu caracterul pe care il joaca, asa cum face un subiect hipnotic.
             Pentru ca personalitatea se poate schimba sub stare hipnotica acest subiect a fost extensiv studiat  cu pacienti cu multiple personalitati (vezi cartea lui Thigben si Cleckey in Cele trei fete ale lui Eva). Bandler si Grinder inventatorii NLP-ului au studiat extensiv pe Erickson pentru ca sa vada cum se produce schimbarea oamenilor sub hipnoza. Pentru a le fi mai usor ei isi transferau identitatea proprie cu cea a lui Milton Erickson pe care il cunosteau bine si actionau ca si el, cu aceeasi voce, obiceiuri, etc. Ei se comportau involuntar cit mai identic cu Erickson.

Paramnezia
            Aceasta poate sa fie usor indusa in transa, ea difera de amnezie prin acea ca subiectului ii se cere sa uite numai anumite lucruri, ca de exemplu un nume, o data de nastere, o cifra, intelesul unui cuvint,  o consoana, etc.
La colegiu Birkbeck, Universitatea din Londra, unde am studiat hipnoza, sapte colegi voluntari au fost pusi in transa usoara (eram in graba pentru ca se termina cursul). Lor li s-a sugerat repetat sa uite cifra sapte. Cinci dintre ei au uitat de existenta cifrei sapte. Ei numarind de la unu la zece omiteau sapte, simteau ca ceva nu este in regula, ca lipseste ceva, dar nu realizau ce si continuau sa numere fara cifra sapte. La numarat degetele le ieseau 11 degete, la adunat 3 cu 4 nu stiau ce sa raspunda. Interesant a fost ca cei doi colegi care nu au raspuns sugestiei transei, nu au crezut in experiment si nici nu vroiau de fapt sa participe la el. Ei se aflau din intimplare in acea zona a amfiteatrului si erau mai mult interesati unul de celalat. Sugestia a fost nula pentru ei. Ceielati 5 participanti erau voluntari, ei dorind sa experimenteze ce se va intimpla cu ei, cum te simti cind uiti cifra sapte.
             Unul din fenomenle care pot sa apara in transa este falsa memorie. Unui client ii se poate spune ca anumite evenimente imaginare au avut loc, si el se va trezi avind acele memorii implantate in creier. In aceste conditii in stare de transa cind vrei sa aduci la suprafata o memorie uitata nu ii spui clientului: “si ce tragedie a avut loc,” pentru ca inconstientul va sari direct in ceea ce-i spui si in acelasi timp va confectiona o trauma care in realitate nu a avut loc. In cazurile de crima hipnotistul trebuie sa fie foarte experimentat atunci cind va vivifica o memorie, pentru a nu produce false memorii. ATENTIE ESTE O ZONA FOARTE ROSIE – VA ROG NU VA JUCATI CU EA ! Trebuie sa intrebi absolut la general fara sa dai indicatii ce ar urma sa se intimple in momentul urmator ca de exemplu ce vezi, ce auzi, ce pipai etc


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu