Alimente sanatoase
VS. alimente NEsanatoase!
Schimbarea obiceiurilor alimentare este un prim pas pentru o viata mai buna. Oamenii de stiinta cred ca dieta joaca un rol foarte important in starea emotionala, spirituala, sociala si in bunastarea fizica.
Nutritionistii au clasificat cateva alimente ca fiind cele mai bune din lume, dar au si o lista neagra in ceea ce priveste alimentele nesanatoase. Va prezentam mai jos o lista a alimentelor sanatoase contra alimentelor nesanatoase, potrivit healthymealexperts.com:
TOP 10 Alimente sanatoase:
Afinele sunt foarte gustoase consumate atat proaspete, cat si uscate, inghetate, incorporate in diverse prajituri sau amestecate cu iaurt. Sunt foarte nutritive si au antioxidanti din plin.
Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut.
Calitatile curative ale spanacului se cunosteau inca din cele mai vechi timpuri, el fiind numit si “matura intestinului” deoarece reprezinta cel mai bun mijloc natural pentru curatirea si regenerarea sistemului digestiv.
Studiile realizate de-a lungul timpului au scos la iveala puterea acestui aliment: reduce nivelul colesterolului rau; reduce hipertensiunea; impiedica dezvoltarea celulelor canceroase in anumite zone ale corpului; mentine densitatea osoasa; usureaza simptomele menopauzei; intareste sistemul imunitar; controleaza nivelul glicemiei la diabetici; reduce inflamarile.
Somonul este relativ sarac in calorii si scazut in grasimi saturate, dar bogat in proteine si in special in acizii grasi omega 3, foarte utili sanatatii noastre.
Pentru a combate banalele neplaceri care iti pot da vacanta peste cap, cum ar fi o raceala sau o sinuzita, nu e nevoie sa inghiti medicamente. O cana de ceai poate fi mult mai eficienta si mai sanatoasa.
Sfecla rosie este un ajutor extraordinar pentru sanatatea copiilor, inca din timpul vietii intrauterine. Aceasta leguma se numara printre putinele alimente-medicament pentru femeile insarcinate, substantele sale active protejand mai ales de mutatii fetusul in pantecele mamei. De altfel, in medicina naturista, aceasta leguma este o adevarata legenda, proprietatile sale vindecatoare in bolile sangelui, in cele tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute inca de acum 150 de ani, cand intemeietorii terapiei naturale moderne au readus la lumina primele leacuri traditionale.
In primul rand, trebuie sa stii ca organsimul tau are nevoie de o oarecare cantitate de bacterii benefice, care sa actioneze asupra tractului digestiv. Multe dintre iaurturile care se gasesc de vanzare au in componenta lor culturi vii de bacterii. Un aspect vital in ceea ce priveste acest produs, este cel probiotic. Cuvantul “probiotic” are la baza principiul “pro viata”, si se refera la maniera in care anumite organisme vii pot avea un rol benefic atunci cand sunt ingerate in cantitati corespunzatoare.
Portocala este un medicament natural, un bun remineralizant si revitalizant al organismului, bogata in calciu, fier, fosfor, potasiu, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, vitaminele B1, B2 si B3.
Nucile au fost, inca din timpuri stravechi asociate cu intelectualii deoarece forma lor seamana cu cea a creierului. Acum stim insa, ca pe langa aceasta, ele sunt pline de factori care ajuta la pastrarea unei sanatati optime. Nucile constituie o bogata sursa de energie, continand multi nutrienti, antioxidanti si vitamine esentiale pentru o buna functionare a organismului.
TOP 10 Alimente nesanatoase:
Numeroase studii ale nutritionistilor americani au aratat ca painea alba contine anumite componente daunatoare sanatatii pe termen lung. Riscul aparitiei diabetului de tip 2 este ridicat, valorile colesterolului pot creste la cote alarmante si astfel apare riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare.
Chipsurile sunt probabil cele mai nesanatoase dintre alimentele de fast food. Cu toate ca cartofii sunt sanatosi, modul de preparare al chipsurilor schimba putin lucrurile. Chipsurile se fac prin prajirea in ulei a feliilor foarte subtiri de cartof, cu un adaos mare de zahar si sare, conservanti si aditivi alimentari. Dincolo de faptul ca ingrasa, chipsurile de cartofi sunt periculoase din cauza continutului mare de grasimi nesaturate. Consumul ridicat de chipsuri creste riscul bolilor cardio-vasculare, nivelul de colesterol, iar unele studii le leaga de boala Alzheimer, diabet si depresie.
“Inghetata traditional autentica era un produs lactat. Intr-adevar avea o densitate energetica mare – 300 de kilocalorii. Astazi sunt inghetate care nu contin niciun fel de derivate lactate si au peste 400 de calorii. Sunt si inghetate care au valoare energetica mai mica, insa asta nu le face mai bune. Este foarte importanta si calitatea caloriilor, nu numai cantitatea lor. Sunt inghetate care au foarte multi aditivi”, spune nutritionistul Gheorghe Mencinicopschi.
Fructele la conserva sunt foarte dulci datorita cantitatilor mari de zahar si indulcitori artificiali in care sunt conservate. Insa, pe langa gustul dulce, aceste fructe contin cantitati mari de calorii. Este astfel indicat sa consumi fructe proaspete si sucuri naturale si sa le eviti pe cele conservate.
Dupa ce mancam un hot dog si o punga de chipsuri probabil ni se face sete. Ultimul lichid cu care ar trebui sa ne potolim setea este o bautura carbogazoasa. Sucurile racoritoare ne afecteaza si ele sanatatea. Bauturile acidulate pot duce la obezitate si carii dentale. Benzoatul de sodiu provoaca hiperactivitate si modificari ale ADN-ului, iar cafeina, regăsita in concentratii mari in sucuri, poate cauza tulburari de somn si anxietate.
Procesul de prajire determina o crestere dramatica a continutului de grasime – 17 g grasime/portie (31% din necesarul zilnic la adult) si un plus de calorii – 235. Tipul de grasime continut (lipide saturate) transforma cartoful intr-o „bomba cu ceas”, predispunand la aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip II si cancerului (exista studii care atesta dublarea riscului de cancer la san la femeile care in copilarie au consumat periodic cartofi prajiti).
- Cartofii prajiti sunt de regula preparati din cartofi albi care, in urma metabolizarii, se transforma mai rapid in glucoza. Cand consumam alimente bogate in carbohidrati rapid absorbabili, ne obligam organismul sa ii foloseasca imediat, fie ca sursa de energie, fie sa ii stocheze sub forma de grasime. Consecintele sunt aparitia obezitatii si cresterea riscului de boli cardiovasculare si diabet.
- Cartofii prajiti in uleiuri sunt extrem de daunatori, deoarece contin amidon, iar grasimile incinse in preajma amidonului genereaza o substanta puternic neurotoxica si cancerigena, numita acrilamida. Doza zilnica admisa de acrilamida este de 1 mg, iar la prajeli se genereaza in jur de 20 mg. De asemenea, daca folosim grasimi nerezistente la prajit, precum uleiul de floarea-soarelui, se genereaza suplimentar alti compusi toxici (acizi grasi trans polinesaturati), iar nocivitatea devine si mai mare deoarece acestia se descompun rapid si se oxideaza.
Pizza normala nu este unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa varianta congelata este mult mai nociva din cauza amelioratorilor si a conservantilor artificiali existenti in aluat pentru a mentine produsul intr-o forma comestibila cat mai mult timp.
Cinammon rolls contin o cantitate foarte mare de zahar si carbohidrati. Nutritionistii avertizeaza asupra consumului regulat de astfel de dulciuri deoarece chiar daca nu ranesc pe nimeni pe termen scurt, pe termen lung pot favoriza producerea diabetului.
Un singur cheeseburger contine 45% din necesarul zilnic de grasimi si calorii, iar maioneza in exces a acestor preparate contine, in proportie de 80%, grasimi daunatoare organismului.
Numita si “plastic” datorita compozitiei acesteia. Primele margarine au fost obtinute prin hidrogenarea lipidelor animale, in special a grasimii de vita, substituind untul, care era prea costisitor si rar. Astazi margarina se obtine din uleiuri vegetale sau, mai rar, din amestecuri de uleiuri vegetale si seuri, constituindu-se intr-un aliment in sine, nu intr-un substituent. Margarina, atat prin tehnologia de obtinere, cat si prin compozitie, este un aliment artificial (sintetic).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu