sâmbătă, 16 august 2014

Legea efectului invers


Legea efectului invers este una dintre legile fundamentale ale universului. Intelegerea modului in care ne afecteaza viata aceasta lege ne poate ajuta sa ajungem la o intelegere mult mai profunda a lumii noastre psihologice.
De ce?
Pe scurt, legea efectului invers poate sta in calea noastra catre indeplinirea visurilor noastre, scopurilor personale, in calea disciplinarii copiilor nostri si in general in calea tuturor interactiunilor cu cei din jurul nostru.
Pentru a explica cat mai simplu aceasta lege: cu cat o persoana incearca sa faca ceva in mod constient, cu atat mai dificil ii va fi sa reuseasca. Intr-adevar, doar cuvantul “incearca” implica faptul ca nu o sa reuseasca. Astfel, vei putea incerca intotdeauna si tot nu te vei putea ridica de la sol. Desigur, aceasta lege pare a contrazice tot ceea ce este logic. Majoritatea dintre noi suntem de parere ca incercarile noastre repetate vor aduce cu ele reusite pe masura numarului incercarilor noastre. Putem cunoaste reusitele de indata ce suntem in miscare, dar aceasta lege este cea care creaza o rezistenta interioara de a ne pune in miscare in primul rand.
De fiecare data cand “incercam”, ne adunam energia si fortam un anumit rezultat. Adesea, aceasta energie pare sa se loveasca de un zid cosmic si se intoarce ca un bumerang la noi, de parca incerca sa ne impinga in locul din care am pornit. Intr-un fel, se aseamana cu vechiul cliseu “Doi pasi inainte si un pas inapoi”.
Cu toate acestea, toata aceasta lupta se naste tocmai din “incercarea” noastra. Cu cat vom incerca mai mult, cu atat mai dificil va deveni. In cazul in care cineva iti spune ca va incerca, 99% din rezultat este deja decis. De aceea de foarte multe ori atunci cand cineva spune ca va “incerca” sa slabeasca, sa se lase de fumat, sa renunte la desertul favorit nu va reusi.
Deoarece lucram cu un principiu universal, legea efectului invers este o energie destul de dificil de controlat. Este la fel de naturala si de automata precum legea gravitationala. In majoritatea cazurilor, este necesar sa urmezi un program vreme de 21 de zile pentru a-ti forma un nou obicei. In drumul tau catre formarea obiceiurilor vor exista foarte multe piedici. Energia definita de “a incerca” nu o sa te ajute prea mult, in special in cazul in care o faci pentru ca ai citit un articol pe e-dimineata sau pentru ca ai aflat dintr-o alta sursa ca “ar trebui”.
Pe de alta parte, atunci cand cineva spune “voi face” in loc de “voi incerca”, el sau ea are dispozitia necesara de a trece dincolo de zidul rezistentei interioare. Intotdeauna va exista o rezistenta interioara atunci cand ia nastere un nou model de energie. Cu toate acestea, o alta lege fundamentala a universului ne arata ca obiectele in miscare au tendinta de a ramane in miscare. De indata ce vom pune in miscare un nou obicei, Universul ne va ajuta sa-l mentinem in miscare. De aceea cea mai dificila parte este reprezentata de primul pas.
Cum putem transcede legea efectului invers?
Constientizarea si acceptarea sunt necesare. Desigur, intelgerea acestei dinamici ne poate ajuta sa evitam lupta si frustrarea. Atunci cand vom fi pregatiti sa adoptam un nou obicei, cu toate provocarile sale, ne va fi mult mai usor sa-l ducem la bun sfarsit. Asteptarea piedicilor si traversarea acestora pare mult mai usoara atunci cand stim la ce sa ne asteptam.
Un alt aspect necesar pe care trebuie sa-l avem in vedere este dorinta sincera de a face cu adevarat ceea ce vrei sa faci. Dorinta este o energie puternica si poate depasi energia rezistentei foarte usor. Motivatia este totul in viata. Nu vei putea sa te ridici din pat dimineata fara un pic de motivatie interioara.
Atunci cand vrem cu adevarat ca un anumit rezultat sa se materializeze, universul are tendinta de a ne onora intentia. Cu cat decizia este mai puternica, cu atat mai mult vei primi sprijinul universului.
 Sursa:  http://fiituinsutimaa.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu