duminică, 6 decembrie 2015

Cheile succesului

Mi-am dorit dintotdeauna sa stiu secretul din spatele succesului unor oameni. Sunt convinsa ca succesul in viata nu este intamplator, ci este rezultatul unui anumit mod de gandire si de actiune. Daca studiezi putin viata si activitatea oamenilor care au rezultate masive in ceea ce fac, observi ca ei gandesc si se comporta diferit de noi, oamenii simpli.
cheiAm analizat mai multe persoane din aceasta categorie si am consultat opiniile unor oameni ca mine, preocupati de acelasi subiect. Am gasit astfel cateva trasaturi si tipare de actiune ce ii caracterizeaza si care fac diferenta intre succes si insucces. Am inteles si ca acesti oameni se confrunta cu mai multe probleme decat noi, ceea ce le da posibilitatea sa invete cum sa depaseasca orice obstacol si sa rezolve orice problema.
Toti oamenii au aceste calitati, insa nu suficient de puternice incat sa le asigure viata pe care si-o doresc. Verifica daca tu le ai si in ce masura. Ele te despart sau te apropie de obiectivele tale.
Tony Robbins spune ca atunci cand ti se pare ca nimic nu merge, esti de obicei la doar cativa milimetri distanta de reusita. Este posibil ca cei cativa milimetri ce stau intre tine si succes sa fie depasiti chiar cu ajutorul uneia din urmatoarele chei.
Perseverenta
Victoria apartine celui mai perseverent.” (Napoleon Bonaparte)
Consider ca perseverenta este prima calitate a oamenilor de succes. Cand ma gandesc la motivul pentru care am esuat vreodata intr-un proiect, imi dau seama ca nu am avut puterea sa incerc de atatea ori cat era necesar. Este vorba despre tarie de caracter, rabdare, invatare din greseli, incredere in sine, concentrare sa-ti iasa tot mai bine, determinare, credinta ca vei reusi intr-un fel sau altul, convingerea ca orice problema are cel putin o solutie avantajoasa.
Toata lumea esueaza cateodata, insa nu toti au puterea sa se ridice si sa continue lupta de fiecare data. Invingatorii sunt cei puternici. Ei sunt atat de perseverenti, incat reusesc sa gaseasca suficienta motivatie inauntrul lor pentru a realiza ce si-au propus, indiferent de cate incercari ar fi nevoiti sa faca. Ei inteleg ca viata inseamna un sir lung de probleme rezolvate si de aceea problemele sunt adevarata scoala a vietii.
„Majoritatea lucrurilor importante din lume au fost realizate de oameni care au continuat sa incerce acolo unde parea ca nu mai exista nicio speranta.” (Dale Carnegie) 
Perseverenta nu trebuie confundata cu obraznicia. Cu o abordare pertinenta poti cere oricui ceea ce ai nevoie. Daca esti suficient de convingator, sunt sanse mari sa si obtii. Aminteste-ti: ”Cere si ti se va da”. Din pacate multi nu indraznesc sa-i ceara nici macar vietii mare lucru. Omul care crede ca nu merita, nu va incerca si nu are in ce sa persevereze.
Nu accepta invingerea niciodata. Ceea ce multi oameni nu stiu este faptul ca orice problema are mai multe solutii. Daca ai esuat inseamna doar ca nu ai gasit una din solutiile bune. Ce te retine sa incerci din nou si din nou, de fiecare data cu o abordare diferita de cele dinainte?
”Daca ai cazut de sapte ori, ridica-te de opt.” (Proverb japonez)
Adaptabilitatea
”In natura nu va supravietui specia cea mai puternica sau cea mai inteligenta, ci cea care se adapteaza mai repede.” (Charles Darwin)
Darwin se refera la natura, la regnul animal si la cel vegetal, la plante vechi de milioane de ani, cum ar fi feriga de exemplu, ce se adapteaza conditiilor de mediu in schimbare si astfel asigura perpetuarea speciei lor.
Observatia se aplica foarte bine si omului in toate aspectele vietii. Daca nu ne adaptam conditiilor in schimbare, nu ne vom mai dezvolta si la un moment dat vom disparea. Adaptabilitatea implica flexibilitate in gandire, deschidere la nou, capacitatea sa vezi avantajele chiar si in cele mai grele conditii.
Cautand conditiile perfecte, vei amana. Daca vei mai incepe vreodata, s-ar putea sa fie tarziu. Unele lucruri sunt inutile in afara timpului lor.
Fa ce poti, cu ce ai, acolo unde esti.” (Theodore Roosevelt)
Cu cat incerci mai mult sa te impui si sa schimbi lumea, cu atat mai inadaptat vei fi. Cu cat te integrezi mai repede, cu atat mai mult iti cresti sansele de a reusi.
Este bine sa fii original, insa nu sa te opui schimbarilor si tendintelor vremii. Trebuie sa mergi cu valul, fara sa te pierzi in multime. Poti fi autentic profitand in acelasi timp de directiile de dezvoltare din perioada respectiva si valorificand oportunitatile existente in acel moment. Pana si cele mai mari crize au beneficiile lor. Daca ar fi sa-i credem pe cei mai bogati oameni de astazi, ei sustin ca cele mai mari oportunitati apar in vremurile grele. Trebuie doar sa le vezi, sa te adaptezi schimbarii si sa gasesti metodele prin care sa valorifici acele oportunitati.
In afaceri se pot lua exemplele marilor companii de astazi. Cele vechi de cateva decenii sunt acelea care si-au adaptat la timp produsele si serviciile noilor piete, nevoilor oamenilor, tehnologiilor moderne si stilului de viata actual.
Ca sa te adaptezi mai usor, incearca sa anticipezi viitorul (fara sa crezi ca va fi o copie a prezentului, ci urmarind tendintele vremurilor). Apoi fa-ti cel putin un plan de rezerva. Intelept ar fi sa ai mai multe planuri de rezerva, inclusiv unul pentru cel mai rau scenariu posibil. In acest fel vei fi pregatit si gata sa te adaptezi imediat oricaror circumstante.
Indiferent despre ce domeniu al vietii tale este vorba, adapteaza-te rapid ca sa fii cu cel putin un pas inaintea celorlalti. Fii gata sa improvizezi, nu te bloca in trecut, ia lucrurile asa cum sunt si vezi ce avantaje are noua realitate cu care te confrunti.
Profesionalismul
” Trebuie sa fii atat de bun incat sa nu poti fi ignorat.” (Steve Martin)
Ai auzit vreodata ceva mai profund decat asta? Ce mai pot adauga?
Vreau sa vad in jurul meu profesionisti adevarati, ce ma respecta ca beneficiar al produselor si serviciilor lor. Adevaratii profesionisti pun clientul pe primul loc si fac orice este nevoie fara sa sacrifice calitatea. Vin in intampinarea nevoilor clientilor, ii fac sa se simta ca acasa si le ofera lucruri de care acestia nici nu stiau ca au nevoie sau ca sunt posibile. Sunt cei pe care ii iubesti si simti din suflet sa mergi pe mana lor.
Toti suntem la randul nostru consumatori si furnizori de bunuri si servicii. Indiferent ca suntem angajati, liber profesionisti sau avem propria afacere. Daca vrei ca ceilalti sa te trateze cu profesionalism, trebuie sa fii profesionist.
Pune-te in locul clientului. Fa totul ca sa afli care sunt nevoile lui reale. Nevoile oamenilor nu sunt cele care crezi tu ca ar fi, sau pe care ti-e mai usor sa le oferi. Este principala reteta a reusitei in afaceri, e scrisa in toate cartile din domeniu, dar din pacate ignorata de cei mai multi antreprenori.
“Lasa fiecare proiect mai bun decat l-ai preluat. O meserie nu este doar o meserie, ci un mod de a da un exemplu de munca exceptionala.” (Robin Sharma)
Robin Sharma considera ca oricine poate fi un lider in domeniul sau, indiferent de munca pe care o face sau de nivelul de pregatire. Adevaratii profesionisti sunt maniaci in a-i servi pe ceilalti si a fi maestri in domeniile lor.
Ofera mult mai mult decat se asteapta lumea sa primeasca de la tine. Apoi observa efecte dintre cele mai extraordinare.
Atentia
”Geniul nu este altceva decat decat atentie continua.” (Claude Adrien Helvetius)
Atentia la detalii este o trasatura care te ajuta sa reactionezi rapid, sa faci legaturi intre evenimente si indicii, sa-ti dai seama de mesaje ascunse, sa ”citesti printre randuri”, sau sa intelegi limbajul nonverbal.
Oamenii foarte atenti la detalii au o perceptie mai buna asupra realitatii si se pot adapta rapid. Din fericire abilitatea de a fi atent se dobandeste destul de usor prin exercitiu constant. Incepe prin a observa detalii ce ti se par importante din viata de zi cu zi, limbajul corporal al celor apropiati, sau tendintele din domeniile ce te intereseaza.
Capacitatea de a fi un fin observator al realitatii te ajuta sa-ti cresti puterea de concentrare si sa fii cel mai bun in ce faci. Cauta sa nu-ti scape detaliile importante.
Schimbarea perspectivei
”Nu poti rezolva o problema cu aceeasi gandire care a generat-o.” (Albert Einstein)
Pentru a rezolva o problema, trebuie mai intai s-o intelegi. Ca s-o intelegi pe deplin, este bine sa privesti lucrurile din mai multe puncte de vedere, printre care si cel opus viziunii tale.
Este incredibil cati oameni repeta aceeasi greseala de mai multe ori pentru ca nu reusesc sa vina cu o abordare noua. Perseverenta nu te ajuta prea mult daca nu schimbi si perspectiva in cazul unui esec. Asa cum am spus, solutiile unei probleme sunt multiple si la fiecare se ajunge pe o cale diferita, pornind de la moduri de gandire diferite.
Pe de alta parte, energia ti se canalizeaza spre lucrul caruia ii acorzi atentie, asupra caruia te concentrezi (”Where attention goes, energy flows”). Se stie ca ne putem concentra cu adevarat asupra unei singure activitati. Ai grija de ceea ce este prioritar pentru tine.
Ca urmare a acestui fenomen, cand te concentrezi pe lucruri pozitive, ele ti se intampla si invers. Nu astepta sa ti se intample lucruri rele ca sa le acorzi atentie celor bune din viata ta. Concentreaza-te pe ceea ce ai, nu pe ceea ce iti lipseste.
Clarviziunea este trasatura oamenilor care au capacitatea sa isi ajusteze perspectiva pana la a intelege si accepta un mod de gandire opus. O intalnesti la cei mai de succes oameni, deci invata de la ei.
Extractia (privirea de ansamblu)
”Nu vezi padurea din cauza copacilor.” (Proverb)
Extractia inseamna sa iesi din planul detaliilor in cel de ansamblu, sa te extragi si sa privesti lucrurile de sus, ca intreg. Cand te pierzi in detalii si nu mai vezi imaginea mare al unei situatii, este putin probabil sa vii cu solutii bune. Amanuntele sunt importante, dar la fel de important este sa nu pierzi din vedere imaginea de ansamblu.
”Ce ma prefac ca nu vad?” (Donald Trump)
Deciziile importante se iau doar avand in minte tabloul general.
Concentrarea pe solutii si nu pe probleme
Identifica problemele, dar directioneaza-ti puterea si energia spre solutii.” (Tony Robbins)
Problemele sunt oportunitati de dezvoltare, nu obstacole. Din fiecare problema rezolvata inveti cate ceva, cu conditia sa nu intri in panica inainte de gasi solutiile. Pentru a nu te bloca, gandeste-te daca acea problema depinde de tine sau nu. Daca nu depinde de tine, elimini o mare parte din stres. Daca depinde de tine, trebuie sa te mobilizezi pentru rezolvarea ei.
Cauta mai intai toate solutiile posibile, apoi alege-o pe cea care te avantajeaza cel mai mult pe termen lung.
Asteapta-te la probleme. Ele fac parte din viata si sunt ceva normal. In final toate se rezolva, cu sau fara consumul tau nervos. Rezolvarea este concentrarea pe solutii, nu lamentarea.
Cand nu poti opri valul, poti invata sa vaslesti.
Intreaba-te mereu: ”cum pot veni cu solutii tot mai bune la problemele mele?”
Alegerea a ceea ce este folositor, nu a ceea ce este adevarat
Convingerile au puterea de a crea si puterea de a distruge. Oamenii au extraordinara capacitate de a conferi oricaror experiente din viata lor o semnificatie ce le inchide un drum, sau una care le poate salva viata.” (Tony Robbins)
Esti liber sa crezi ca tu nu poti realiza mare lucru in viata din cauza ca te-ai nascut sarac, dar aceasta convingere nu te va ajuta cu nimic. Sau ai putea crede ca desi esti sarac, poti face schimbari care treptat sa-ti aduca sansa sa faci bani. In acest caz, daca te concentrezi asupra posibilitatilor prin care ai putea ajunge acolo, vei constata ca se gasesc chiar mai multe solutii si variante, nu doar una. Ori atunci cand ai gasit solutia, nu-ti mai ramane decat s-o pui in practica. Totul incepe cu felul tau de a gandi si cu convingerile care iti guverneaza viata.
”Fiecare este un geniu. Dar daca judeci un peste dupa capacitatea de a urca intr-un copac, va trai toata viata cu convingerea ca este prost.” (Albert Einstein)
Atentia mea trebuie sa fie indreptata spre ceea ce este bun si ce pot face cu asta pentru a ma dezvolta. Intotdeauna mergi inainte bazandu-te pe punctele tale forte, caci ele te propulseaza in sus cu viteza maxima. Defectele trebuie doar corectate pentru a nu te incurca in drumul tau, iar in rest eviti sa iti folosesti acele trasaturi.
Nu ma intereseaza dogmele sociale, normalitatea ce mi se serveste zilnic pe toate canalele. Eu sunt unica, si stiu cel mai bine ce nevoi am, ce anume ma ajuta si ce nu.
Normalitatea este o iluzie. Ce este normal pentru paianjen, e un dezastru pentru musca.” (Morticia Addams)

Relaxarea 
”Nu cauta, nu intreba, nu cere, relaxeaza-te. Daca te relaxezi, va veni. Daca te relaxezi, este acolo. Daca te relaxezi, incepi sa vibrezi impreuna cu ceea ce cauti.” (Osho)
Una din cele mai mari convingeri ale mele este ca raspunsurile sunt in noi, intotdeauna inauntru. Singura problema este sa inveti sa le cauti. Daca vrei vreodata sa obtii ceva de la corpul tau, mai ales de la creier, trebuie sa fii relaxat. Aceasta este starea in care el lucreaza cel mai bine.
Stim ca e nevoie sa ne concentram, insa concentrarea inseamna mintea preocupata de o singura problema. Corpul si mintea trebuie sa fie in acest timp relaxate. Cum se poate ca ea sa fie si concentrata si relaxata in acelasi timp? Gandul constient trebuie eliberat de probleme. Ele trebuie lasate deoparte, uitate o vreme, pentru ca mintea sa se poata goli de distrageri, de ganduri si griji. Odata golita, mintea se relaxeaza si se poate concentra la o singura problema pe care a ales s-o rezolve. Este mecanismul care face meditatia sa functioneze si sa ne ajute sanatatea.
Relaxandu-te poti sa te reconectezi cu tine insuti (meditatie), sa iti folosesti mai eficient imaginatia (declanseaza creativitatea), sau sa rezolvi probleme (o minte relaxata se concentreaza mai usor pe o singura problema).
De azi inainte programeaza-ti reprize scurte de relaxare in timpul zilei. Este foarte important.
Cert este ca totul se invata, pana si succesul. Pas cu pas, dobandind o calitate dupa alta si cerandu-le apoi sa lucreze impreuna in folosul tau.
Ai grija sa nu cazi in capcana de a spune: ”stiam lucrurile astea”. Este foarte bine daca le sti, insa nu e suficient. Daca in acest moment viata ta nu e cea pe care ti-o doresti, inseamna ca orice sti este degeaba. Incepe sa pui in practica si ne auzim cu rezultate.
Estee Lauder rezuma mai bine decat mine tot ce am incercat sa spun: ”Nu am visat niciodata la succes. Am muncit pentru el.”
Ce alte chei crezi ca mai exista care pot rezolva aproape orice problema?

by Alina Harnisfeger, inimafericita.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu