Fitoterapia este o ramură a terapiei naturiste care folosește plantele și preparatele din plante ca mijloc de tratare a bolilor.
Dupa remediile provenite din natură, include: terapia cu ceaiuri, terapia cu plante aromate (aromoterapie), terapia cu uleiuri (oleoterapie), terapia cu muguri de plante (gemoterapie), etc.
Pentru a obține efectul maxim al substanțelor care se găsesc în
plantele medicinale se pot utiliza diferite procedee de preparare, cum
ar fi infuzia, decoctul, maceratul. Tehnica se bazează pe extracția
principiului sau grupului de principii active folosindu-se dizolvanți ca
apa, vinul, alcoolul, oțetul sau uleiul. Împreună cu principiul activ
al plantei se extrag și unele substanțe secundare, care au proprietatea
de a mări efectul terapeutic al plantelor.
Infuzia (ceaiul)
este forma cea mai simplă și mai utilizată de a extrage substanțele
active din plantele medicinale. Infuzia se obține din menținerea plantei
medicinale în contact cu apă clocotită timp de 15 minute. Într-un vas
smălțuit sau de porțelan se pun 1 - 2 lingurițe din planta mărunțită,
peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Vasul se acoperă și se
lasă 15 minute. După aceea ceaiul se strecoară și se îndulcește. Unele
plante se prepară numai prin infuzie, deoarece prin fierbere principiul
lor activ poate dispărea. Este cazul florilor de mușețel, de tei, al
frunzelor de mentă sau de roiniță.
Decoctul este procedeul prin care planta se amestecă cu
cantitatea indicată de apă rece, apoi produsul se fierbe un anumit timp.
Decoctul se strecoară fierbinte și se completează cu apă caldă, cât
este necesar. Frunzele, florile și planta întreagă se fierb 10 - 15
minute, iar cojile și rădăcinile se fierb 30 - 40 de minute. După
fierbere decoctul se strecoară. Prin decoct se prepară plantele a căror
consistență este lemnoasă. Maceratul se folosește la prepararea
extractelor apoase, vinurilor, tincturilor și oțeturilor medicinale,
pentru că unele principii active se extrag printr-un contact mai
îndelungat cu dizolvantul. Unele plante, ca rădăcina de nalbă sau
semințele de in, se prepară numai prin macerare cu apă rece, fără a se
fierbe. Plantele mărunțite ce urmează a fi macerate cu apă se spală în
prealabil. Maceratul se prepară cu apă la temperatura camerei (15 - 25
de grade). În timpul extragerii, lichidul se agită de câteva ori. După
trecerea timpului indicat, maceratul se strecoară prin tifon. Preparatul
se consumă în timp de 24 de ore și se păstrează la rece, în sticle de
culoare închisă.
Cataplasma este un preparat de consistență moale, care se
obține din plantă măcinată, amestecată cu apă până se formează o pastă.
Această pastă se pune între două bucăți de pânză și se aplică pe locul
afectat. Cataplasmele se pot realiza cu apă rece (cataplasma de muștar)
sau cu apă fierbinte (cataplasma de in).
Tinctura se obține prin tratarea plantelor mărunțite cu alcool
de diferite concentrații. Tincturile sunt soluții extractive alcoolice,
mai concentrate în principii active decât infuziile. Se administrează
intern, în puțină apă sau ceai sau pe zahăr.
Siropurile sunt soluții extractive apoase la care se adaugă
zahăr (640 g de zahăr la 360 ml de lichid). În general siropurile se
prepară dizolvând zahărul într-o soluție ce conține substanțele active
ale plantei. Apoi preparatul se fierbe în baie de abur sau direct pe
foc, conform timpului indicat în rețetă. Siropurile se prepară în vase
smălțuite. Se strecoară fierbinți prin tifon, direct în sticle uscate,
de capacitate mică. Dopurile se fierb în prealabil și se fixează imediat ce sticlele au fost umplute. Apoi se păstrează la rece.
Vinurile se prepară prin macerarea plantelor mărunțite,
folosindu-se 30 - 40 g de plantă pentru un litru de vin vechi de bună
calitate. Macerarea se face la temperatura camerei. După 7 - 8 zile se
strecoară. Se lasă 24 de ore, apoi se filtrează printr-o pânză deasă sau
printr-un filtru de hârtie. Se adaugă zahăr după gust și se completează
cu vin până la un litru.
Oțeturile aromatice se prepară prin macerarea plantelor
mărunțite cu oțet de vin, la temperatura camerei, timp de 7 - 8 zile.
După trecerea acestui timp întregul conținut se strecoară printr-o pânză
deasă, apoi se completează cu lichid. Pentru prepararea oțeturilor
aromatice se folosesc plante în proporție de 5 - 10 g la 100 ml de oțet.
Se întrebuințează numai extern.
Uleiurile medicinale se obțin prin macerarea plantelor în
ulei, timp de 4 - 6 săptămâni. Peste plantele mărunțite se adaugă ulei
la temperatura camerei (este mai indicat cel de porumb sau de măsline).
Sticla se ține într-un loc răcoros și întunecat, astupată cu un dop de
plută. O dată la 2 - 3 zile se agită preparatul, iar după 3 săptămâni se
strecoară. Se păstrează în sticle de culoare închisă, ferite de căldură
sau lumină.
Inhalațiile se obțin din plante medicinale aromatice sau din
uleiurile extrase din plante. Peste planta mărunțită sau uleiul volatil,
puse într-un vas smălțuit sau de porțelan, se toarnă apă fierbinte.
Vaporii de apă antrenează uleiul volatil care este inhalat odată cu
aceștia, acționând la nivelul căilor respiratorii.
Băile din plante medicinale sunt utilizate în scop terapeutic.
Se obțin fie prin turnarea unei infuzii concentrate în apa de baie, fie
prin introducerea plantelor mărunțite, puse într-un săculeț de tifon,
direct în apă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu