CLASIFICAREA INTERNATIONALA A TERAPIILOR ALTERNATIVE
CORPUL SPIRITUAL
Terapii spirituale
Arta
Credinta
Isihasmul
Iubirea
Rugaciunea
CORPUL SUFLETESC
Terapii mentale
Terapii emotionale
Terapii volitive
Terapii emotional-mentale
Bioenergie
Cristaloterapia
Cromoterapia
Hipnoterapie
Managementul Stresului si Schimbarii
Meditatie si Vizualizare
Meloterapia si Sonoterapie
Mindcontrol
Psihanaliza
Psihoterapie si Consiliere
Relaxare si Respiratie
Tehnica Radianta
Training-ul Autogen
CORPUL FIZIC
Terapii medicale
Terapii biologice
Terapii fizice
Acupunctura
Aromoterapie
Chiropractica
Dansul
Dieta si Nutritia
Fitoterapia
Hidroterapia
Homeopatia
Iridiologia
Masajul
Naturopatia
Osteopatia
Presopunctura
Reflexologie
Rolfing
Tehnica metamorfica
Terapia craniana
Terapia cu magneti
Terapii Integratoare
Ayurveda
Terapia cognitiva
Terapia holistica
Yoga
LISTA TERAPIILOR ALTERNATIVE
" stiintele vietii impreuna pentru sanatatea omului "
1. Acupunctura - Definitie
Practica acupuncturii consta in stimularea cu ajutorul acelor a punctelor cutanate dureroase, care mai tarziu au fost ordonate de-a lungul unor traiecte sau meridiane. Acupunctura se bazeaza pe cele cinci elemente (pamant, lemn, foc, apa, metal) care exprima relatia dintre sistemele organice si functionale ale corpului uman. Fiecare dintre cele cinci miscari energetice corespunde unui organ de tip Yang si unuia de tip Yin.
2. Aromaterapia - Definitie
Aromoterapia face parte din fitoterapie si foloseste uleiurile extrase din plante care reprezinta un amestec de diverse substante organice (hidrocarburi, alcooli, fenoli, cetone, aldehide, esteri, acizi, etc). Calitatile si structura lor difera in functie de tipul plantei. Uleiurile se administreaza sub forma de aerosoli, inhalatii, unguente, bai generale si prin masaj.
3. Arta - Definitie
Terapia prin arta grupeaza pictura, muzica, coregrafia si teatrul. Terapia prin pictura comunica cu pacientii folosind drept expresie culoarea. Muzicoterapia ajuta interpretul sa-si exprime melodic dificultatile afective si sociale. Coregrafia exploateaza miscarile corporale si figurile de dans pentru a analiza tulburarile afective si atitudinea corporala. Teatrul terapeutic exploateaza posibilitatile scenice care pot exprima ganduri, stari de boala.
4. Ayurveda - Definitie
Ayurveda este terapia care urmareste starea energetica personala si echilibrarea energetica pentru a putea face fata agresiunilor patologice endogene si exogene. Constitutia umana unica este definita de echilibrul a trei sisteme vitale ale corpului, numite: vata, pitta, kapha. "Vata" este legata de functia sistemului nervos central, "pitta" de functia metabolica si "kapha" de lichidele din organism. In corectarea dezechilibrelor ayurveda foloseste doua tipuri de tratament: shodana si samona
5. Bioenergie - Definitie
Bioenergia este o terapie bazata pe forţa campului energetic. Cei care o practica cred cu tarie ca, în funcţie de energia pe care o avem, putem fi sanatoşi şi fericiţi si ca afectiunile fizice sau psihice se vindeca de la sine daca ajungi la un echilibru pe campul tau energetic.
6. Chiropractica - Definitie
Chiropractica este terapia care se adreseaza coloanei vertebrale si sistemului nervos, este o tehnica de manipulare a coloanei vertebrale.
7. Credinta - Definitie
Momentan nu exista informatii in baza de date.
8. Cristaloterapia - Definitie
Cristaloterapia, prin proprietatile extraordinare ale cristalelor folosite in aceasta practica, are rolul de a echilibra corpul din punct de vedere energetic, ceea ce duce la eliminarea multiplelor blocaje care provoaca boli.
9. Cromoterapia - Definitie
Datorita faptului ca boala reprezinta o dizarmonie a sistemului, ideea ce sta la baza vindecarii prin culoare, sau a cromoterapiei, este de a restabili echilibrul corpului prin aplicarea de raze de lumina pe corp. Culoarea reprezinta octave mai inalte ale vibratiei sonore.
10. Dansul - Definitie
Dansul este o metoda de expresie a gandurilor si sentimentelor prin miscare.
11. Dieta si Nutritia - Definitie
Nu exista informatii in baza de date.
12. Fitoterapia - Definitie
Fitoterapia este una din cele mai vechi modalitati terapeutice si utilizeaza in terapie plantele, extractele sau principiile active extrase din ele.
13. Hidroterapia - Definitie
Hidroterapia este forma de terapie care foloseste apa pe care o considera esenta vietii si secretul sanatatii. Apa este folosita intern si extern sub toate formele de la firbere la ghiata.
14. Hipnoterapie - Definitie
Hipnoterapia este o forma de psihoterapie indusa pacientului intr-o stare de transa care favorizeaza modificarea comportamentului. Starea de hipnoza este o stare de somn, aparent de transa favorabila actiunii terapeutice cu rol preventiv sau curativ.
15. Homeopatia - Definitie
Homeopatia este o disciplina medicala caracterizata prin aceea ca este noninvaziva si foloseste remedii netoxice. Legile care o definesc sunt: principiul similitudini, al dilutiei infinitezimale, al dinamizarii si al individualizarii. Homeopatia impune abordarea holistica a persoanei bolnave tratand tulburarile pacientului la nivel emotional, mental si fizic.
16. Iridiologia - Definitie
Irisul reprezinta un microsistem cu autoreglare care reflecta holografic partile corpului intr-o anumita ordine somatotopica. Metoda consta in stimularea unor zone specifice cu ajutorul unui fascicul luminos sau laser.
17. Isihasmul - Definitie
Medicina Isihasta este o “Medicina de Orientare direct Crestina” care utilizeaza o Terapie a Sufletului si a Trupului private ca o Integralitate si isi pune bazele pe rugaciune.
18. Iubirea - Definitie
Momentan nu exista informatii in baza de date.
19. Managementul Stresului si Schimbarii - Definitie
Momentan nu exista informatii in baza de date.
20. Masaj - Definitie
Momentan nu exista informatii in baza de date.
21. Meditatie si Vizualizare - Definitie
Meditatia si vizualizarea sunt tehnici anti-stres. Reprezinta o practica rationala si foloseste controlat si constient mintea. Meditatia isi propune sa puna la indemana omului un instrument care sa-l ajute sa-si descopere propria sa natura si sa ajunga la acel centru dinlauntrul sau care este una cu tot ceea ce este. Stiinta occidentala vede corpul, sufletul si spiritul intr-un ansamblu functinal solidar.
22. Meloterapia si Sonoterapia - Definitie
Fiecare sunet are o culoare si ia o forma definita. Fiecare forma emite un sunet. Imbinarea tuturor acestor sunete compune muzica corpurilor, muzica stelelor. Toate organele corpului uman emit propriul lor sunet si creaza "nota - cheie" a individului. Exista sapte centrii de lumina muzicala care corespund celor sapte chakre si gamei muzicale divizate in sapte. Muzica contribuie la armonizarea si dezvoltarea progresiva a acestor centrii si ii face capabili sa-si dezvaluie puterile lor latente.
23. Mindcontrol - Definitie
Momentan nu exista informatii in baza de date.
24. Naturopatia - Definitie
Naturopatia, pentru a ajuta organismul, se bazeaza pe Resursele Naturale. Ea se bazeaza pe cinci concepte: forta vitala care mentine homeostazia organismului, boala este un fenomen natural, simptomele
sunt semnale de alarma (mesaje ale fortei vitale), natura este in slujba corpului, trilogia starii de sanatate este data de structura corpului, functia organelor si psihicul omului.
25. Osteopatia - Definitie
Osteopatia este o terapie manuala care are la baza manipularea structurilor anatomice: schelet, muschi, ligamente, tesuturi moi. Facand studii anatomice, s-a constatat o contractura musculara ori deplasarea structurilor osoase datorita unui traumatism, a unei posturi vicioase, a unei emotii negative care are efect asupra intregului organism. Restabilirea mobilitatii se face manipuland aparatul musculo-scheletic.
26. Presopunctura - Definitie
Presopunctura este bazata pe stimularea energiei Qi (energia vietii) care curge prin canalele corpului (meridiane). Presiunea asupra acelor puncte amelioreaza durerea asigurand refacerea circuitelor energetice si implicit, refacerea sanatatii. Punctele presopuncturii sunt aceleasi ca si cele din acupunctura dar in loc de ace se folosesc degetele.
27. Psihanaliza - Definitie
Momentan nu exista informatii in baza de date.
28. Psihoterapie si Consiliere - Definitie
Momentan nu exista informatii in baza de date.
29. Reflexologie - Definitie
Reflexologia este o tehnica de masaj a zonelor reflexe de la nivelul tegumentelor si actioneaza prin deblocarea canalelor energetice. Punctele se gasesc la nivelul plantarelor picioarelor, a palmelor mainilor si urechilor si sunt proiectia fidela a diferitelor organe ale corpului. Punctele sunt numite "zone reflexogene" iar presiunea exercitata asupra lor produce o emisie de energie care echilibreaza disfunctia energetica din organele corespondente afectate.
30. Relaxare si Respiratie - Definitie
Prin relaxare si respiratie constientizata datorita fluxului de aer dirijat constient, se obtine un element mult mai valoros decat oxigenul, si anume PRANA. Prana reprezinta particole de energie Universala cu un nivel elevat de vibratie, culoare si informatie.
31. Rolfing - Definitie
Aceasta metoda consta in presiuni asupra intregului corp realizate cu ajutorul cotului, a degetelor, a pumnului, pentru a remodela fascia (retea de tesuturi elastice si subtiri) si pentru a ajunge la o cat mai buna aranjare a scheletului osos.
32. Rugaciunea - Definitie
Momentan nu exista informatii in baza de date.
33. Tehnica metamorfica - Definitie
Aceasta tehnica reprezinta o forma de masaj care se face pe marginea interna a palmei, pe maini si pe cap. Ea este fondata pe ideea ca picioarele sunt o reprezentare a intregului ansamblu uman si ne ofera contactul cu pamantul, ca sistem de decompresie a energiilor statice.
34. Tehnica Radianta - Definitie
Tehnica Radianta consta in asezarea palmelor radiante, pe anumite pozitii ale capului si bustului, la nivelul centrilor energetici (chakre), pentru o anumita perioada de timp, suficienta pentru a energiza si optimiza intreaga fiinta. Scopul Tehnicii Radiante nu este acela de a trata bolile si de a pune diagnostice. Folosind regulat sedintele de energizare si optimizare holistica, se obtine o stare de bine pe toate planurile, vindecarea reprezentand o consecinta a acestei activitati.
35. Terapia Cognitiva - Definitie
Terapia cognitiva este metoda de tratament care ajuta omul prin exercitii cognitive, sa-si rezolve conflictele interioare si exterioare, ofera o modalitate de a infrunta si rezolva cele mai diverse situatii care ne perturba confortul psihic.
36. Terapia craniana - Definitie
Terapia craniana se desprinde din practica osteopata si este o metoda bazata pe actiunea asupra membranelor care imbraca creierul si maduva spinarii. Aceasta terapie consta in atingerea subtila cu mana a craniului si a osului sacral, cu mentalizarea actiunii dorite.
37. Terapia cu magneti - Definitie
Magnetoterapia este metoda de tratament ce foloseste undele electromagnetice generate de polii N-S ai magnetilor care, actionand asupra celulelor corpului uman, repolarizeaza curentii electrici din corp asigurand un optim de sanatate.
38. Training-ul Autogen - Definitie
Tehnica de training autogen este un mod de relaxare profunda care se face cu ajutorul exercitiilor mentale, memorate intr-o anumita secventa, blocand raspunsul organismului la stres. Se efectueaza in grup sau individual.
39. Yoga - Definitie
Yoga este de fapt o gimnastica blanda, pentru corp si spirit, care restabileste armonia si echilibrul cu toate partile sale componente. Yoga contine trei principii esentiale: respiratia (Pranayama), posturile psihice (Asanele) si meditatia (Dhyana).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu