duminică, 29 decembrie 2013

Terapia prin intermediul culorilor - Bioenergoterapie

Conform  fizicii cuantice  toate lucrurile din Univers emit energie ce poate fi detectata foarte usor cu ajutorul tehnologiilor bioelectrice avansate. Una dintre aceste tehnologii este denumita fotografia Kirlian.
Fotografia Kirlian este o tehnica de intregistrare electrografica care consta in inregistrarea unui obiect expus intr-un camp electric de inalta frecventa. In imaginile obtinute prin aceasta tehnica, obiectul fotografiat este inconjurat de un halou luminos, policrom, cu alte cuvinte, este inconjurat de aura acelui obiect.  Fotografia Kirlian se poate realiza atat asupra fiintelor , cat si asupra obiectelor. De asemenea, fotografia Kirlian este folosita pentru a detecta energiile emise de corpul uman.

Aura si culorile
In cazul in care veti studia mecanica energiei indeajuns de profund, veti intelege ca totul este de fapt energie si ca materia este doar o proiectie a acelei energii. Din moment ce totul este energie, atunci, totul emite o energie intr-o forma sau alta, inclusiv obiectele neinsufletite.
Corpul uman emite mai multe forme diferite de energie. Una dintre aceste forme este denumita “aura umana”, aceasta fiind un camp energetic format din mai multe straturi si culori diferite. Forma sa este asemanatoare cu un ou care inconjoara intregul corp. Foarte multi vindecatori care lucreaza cu aceasta energie sunt de parere ca aceasta contine diferite informatii referitoare la corpul fizic, emotional, mental si spiritual. De asemnea, acestia sunt de parere ca aura umana ascunde informatii pretioase despre starea de sanatate a organismului uman.
Culorile Aurei si semnificatiile acestora
Din cate se pare, aura umana este formata din 15 straturi diferite de energie, fiecare dintre acestea fiind interconectate si avand o culoare distincta. Cele mai multe dintre invataturile cu privire la aura umana sunt axate asupra primelor 7 straturi ale acesteia.  In urmatoarele randuri vom merge un pic mai departe si vom explora primele 12 straturi ale aurei, culorile si semnificatiile lor. Primul strat al aurei este cel mai apropiat de corpul fizic.
Stratul 1 reprezinta corpul eteric si este de culoare rosie .
Stratul 2 reprezinta corpul emotional si elementar. Este de culoare portocalie.
Stratul 3 este conectat la corpul mental si are culoarea galbena.
Stratul 4 reprezinta corpul astral si emite o nuanta verde.
Stratul 5 reprezinta corpul arhetipal si are culoarea albastra.
Stratul 6 reprezinta corpul angelic si are culoarea indigo.
Stratul 7 reprezinta corpul ketheric sau corpul cauzal si emite o nuanta violet.
Stratul 8 reprezinta corpul monadic si are o culoare aurie.
Stratul 9 reprezinta corpul keriatric si este de culoare argintie.
Stratul 10 reprezinta corpul hristic. Acesta are culoarea albastru inchis.
Stratul 11 reprezinta corpul buddhaic si este de culoare negru argintiu
Stratul 12 reprezinta corpul nirvanic si emite o culoare alba.
Foarte mult dintre vindecatorii energetici sunt de parere ca atunci cand aura umana se afla in dezechilibru, aceasta poate provoca dezechilibre la nivelul corpului fizic. Iata care este semnificatia culorilor:
Rosu aprins: impamantenit, vointa puternica, orientare spre supravietuire;
Rosu inchis: furie;
Rosu deschis: energetic, competitiv, sexual, pasional;
Portocaliu: vitalitate, vigoare, creativitate, rezistenta, curaj;
Portocaliu deschis: stiintific, orientare catre detalii, perfectionist;
Galben: creativ, jucaus, identitate, constientizare, putere, cunoastere, curiozitate;
Galben verzui: pasionat, comunicativ;
Verde: natural, dezvoltare, echilibru, iubire;
Verde inchis: gelozie, stima de sine scazuta, resentiment;
Albastru: calm, sensibil, expresiv;
Albastru inchis: teama de auto-exprimare;
Indigo: intuitiv, viziune, gandire clara;
Violet: intelepciune, iluminare, viziune;
Argintiu: abundenta;
Roz: sensibil, artistic, afectiune, compasiune, puritate;
Roz inchis: imatur, necinstit;
Auriu: iluminare; intelepciune; intuitie;
Alb: puritate, unitate, transcendenta;

Terapia prin intermediul culorilor - Bioenergoterapie


Identificarea culorii necesare poate fi uneori cea mai usoara parte a terapiei prin culori. Invatarea metodelor de aplicare, determinarea duratei tratamentului si a combinatiilor potrivite sunt aspecte care ar putea crea confuzii mai ales daca aceste elemente difera de la un individ la altul. Durata aplicarii va varia in functie de tipul problemei sau afectiunii. Ai incredere in propria-ti intuitie si judecata si tine cont de feedbackul oferit de persoana supusa tratamentului. Incepe cu aplicarea unei culori timp de 5-10 minute – in majoritatea cazurilor, este suficient. In unele situatii s-ar putea sa trebuiasca sa aplici terapia culorii timp de mai multe sedinte, chiar si pe parcursul unei zile, unei saptamani sau chiar mai mult. Fii flexibil in aceasta privinta.
Cat despre metoda de aplicare, si ea va varia. Exista numeroase metode in acest sens. Unii terapeuti folosesc bucati de panza colorata. Altii isi imbraca pacientii in prosoape colorate sau ii invata ce culori sa-si aleaga pentru haine in vederea sustinerii procesului de vindecare. Unii folosesc lumini colorate sau chiar proiectoare cu filter de diferite culori. Pe parcursul acestui capitol vom prezenta patru tehnici de aplicare a culorii pe care oricine dintre terapeuti (incepatori sau mai avansati) le pot folosi in mod eficient :
·        Vizualizarea curcubeului.
·        Aplicarea culorii prin atingere eterica
·        Efectuarea respiratiei colorate
·        Terapia chakrelor cu ajutorul culorii
Insa nu te limita doar la acestea. Adapteaza-le. Descopera care metode se potrivesc cel mai bine in cazul tau.
Tehnica 1 de aplicare a culorii – vizualizarea curcubeului
Exista multe versiuni ale acestui exercitiu, asa incat nu va fie teama sa-l adaptati. Este bine sa-l efectuati periodic, chiar in fiecare zi. Intareste si vindeca toate sistemele si energiile organismului, din punct de vedere fizic si spiritual.
1.      Alege o pozitie confortabila, asezat sau in picioare, dupa cum iti convine. Inchide ochii si respira adanc, incet, de trei ori. Cand expiri, simte si vizualizeaza cum orice tensiune a fiintei tale paraseste corpul
2.      Dupa care, cu ochiul mintii, vizualizeaza un curcubeu ce se arcuieste pe cer, deasupra capului tau. Apoi vizualizeaza o sfera de lumina rosie ce se formeaza din acel curcubeu si coboara spre crestetul tau, patrunzandu-ti in corp – coboara si emana energie rosie vibratorie, care atinge si vindeca orice portiune a trupului tau.
3.      Concentreaza-te asupra acestei energii cristaline incandescente. Las-o sa coboare pana la picioarele tale, umplandu-ti corpul cu radatiatiile ei. Dupa care iti poti vedea propria fiinta invaluita in acea culoare. Cand ajunge la partea inferioara a picioarelor, sfera de lumina rosie se risipeste, iar energia rosie pe care o lasa in interiorul finite tale este absorbita in corp. Dupa ce corpul absoarbe intreaga energie de culoare rosie, vizualizeaza cum o sfera cristalina de culoare portocalie se desprinde din curcubeul arcuit deasupra capului tau, coboara in corpul tau si-ti umple intreaga fiinta, din crestet pana la degetele picioarelor, cu energie portocalie vibratorie. Iar cand ajunge la partea inferioara a picioarelor se risipeste, energia portocalie fiind absorbita de corp.
4.      continua procesul cu fiecare dintre celelalte culori ale curcubeului : galben, verde, albastru, indigo si violet. Pe rand, umpleti corpul cu fiecare culoare in parte si las-o sa fie absorbita. Dupa ce ultima culoare (violet) este absorbita de catre corp, vizualizeaza cum intreaga fiinta straluceste, plina de energie si vitalitate vibratorie, fiind echilibrata si vindecata. Apoi vizualizeaza cum curcubeul de deasupra ta incepe sa se deplaseze, arcuindu-se in jos pana formeaza un cerc in jurul tau, devenind astfel un permanent curcubeu de protectie si sanatate ce-ti inconjoara corpul. Sa stii ca de fiecare data cand faci acest exercitiu curcubeul va deveni tot mai puternic in fiinta ta si in jurul tau. Vei deveni mai vibrant, mai sanatos si mai energizant.
Tehnica 2 de aplicare a culorii – aplicarea culorii prin atingerea eterica
Am invatat ceva mai devreme ca putem trimite energie prin palmele noastre – insa o putem directiona mai eficient daca ne concentram si vizualizam energia de o anumita culoare. Dupa ce ai stabilit culoarea necesara afectiunii, procesul de proiectie este simplu  :
1.      relaxeaza-te si concentreaza-te asupra fiintei tale.
2.      Incepe sa respire ritmic, timp in care vizualizeaza cum energia iti umple corpul si se acumuleaza in palmele tale. Mai intai vizualizeaza aceasta energie ca fiind pura, alb-cristalina.
3.      Asa cum ai invatat, proiecteaza aceasta energie in tot corpul individului, pentru a-i fortifica sistemele.
4.      Acum fa o pauza scurta si muta-ti concentrarea asupra culorii vindecatore necesare afectiunii individului respectiv. In timp ce continui respiratia, vizualizeaza si simte cum intreaga ta fiinta se umple cu aceasta energie.
5.      In timp ce inspiri, absoarbe energia, iar cand expiri, vizualizeaza cum aceasta energie se revarsa colorata in nuanta asupra careia te concentrezi. Nu uita ca orice forma energetica urmeaza gandul. Atunci cand ne concentram asupra unei culori anume, energia pe care o proiectam prin atingere eterica adopta frecventa culorii respective.
6.      continua pan ace simti ca problema de sanatate avuta in vedere este echilibrata si vindecata. Apoi fa iarasi pauza si proiecteaza prin palmele tale aceeasi energie pura, alb-cristalina pe care ai folosit-o la inceput. Acest process va intari culoarea videcatoare proiectata, aducand un plus de stabilitate sanatatii organismului.
Una dintre cele mai intalnite afectiuni este durerea de cap – dar este si una dintre indispozitiile cel mai usor de eliminat cu ajutorul culorii. Majoritatea durerilor de cap se declanseaza in urma unei stimulari excesive a Ajna chakra sau a chakrei crestetului, ceea ce determina aparitia unei afectiuni de tipul “inflamatiei”. De cele mai multe ori, racorirea celor 2 centri energetici ajuta la alinarea suferintei.
Orice forma energetica urmeaza gandul. In timp ce ne concentram asupra unei culori anume, semnalul este trimis catre energia proiectat de palme. Culoarea asupra careia ne concentram determina nivelul de vibratie al energiei pe care o proiectam. In felul acesta ne folosim palmele pentru a vindeca sau alina diverse afectiuni printr-o simpla atingere. Pentru acest exercitiu vom folosi atingerea eterica si o nuanta de albastru palid, rece sau o combinatie albstru-verde. Pentru dureri mai intense, cum ar fi migrenele, deosebit de eficienta ar putea fi proiectarea de indigo. Fa un scurt exercitiu de relaxare. Efectueaza o respirate ritmica, incet si linistit. In timp ce inspiri, simte cum energia albastra universala iti patrunde in corp si se acumuleaza in palmele tale.
Persoana careia vrei sa-i alini durerile de cap sa se aseze in fata ta. Spune-i sa inchida ochii si sa se relaxeze. Pune-ti palmele la o distanta de 5-8 cm de fruntrea, respectiv ceafa ei.
Continua sa respire ritmic. In timp ce expiri, vizualizeaza si simte cum energia de un albastru rece emana din palmele tale. Vezi cum aceasta energie invaluie si patrunde capul individului, calmandu-i si echilibrandu-i durerea. Cateodata, procedeul devine mai eficient daca vizualizezi albastrul sub forma unei aspirine colorate.
La fel de bine ai putea aseza palmele pe partile laterale ale capului, caci adeseori in zona tamplelor pot aparea blocaje energetice care agraveaza durerile de cap. Continua timp de 3-5 minute (rareori vei avea nevoie de mai mult timp pentru o obtine rezultate vizibile).
Tehnica 3 de aplicare a culorii – efectuarea respiratiei colorate
O respiratie corecta ar trebui sa implice intotdeauna diafragma. Pune-ti palmele usor pe buric. Inspira adanc. Palmele ti se deplaseaza in afara ? expira lent. Palmele ti se deplaseaza spre interior ? daca este asa, atunci inseamna ca respiri corect. Multi oameni respire folosind doar partea superioara a plamanilor. In astfel de cazuri, aerul nu patrunde adanc in plamani, ceea ce inseamna un aport mai redus de energie si vitalitate.
In varianta mai simpla a exercitiului, efectuarea respiratiei colorate – mai ales in aer liber sau in fata unei ferestre deschise – este o forma de vindecare foarte eficienta. Nu uita ca, in interiorul corpului, aerul este transformat in energie, ale carei frecventa si putere sunt in mare masura determinate de gandurile noastre. Respiratia pe diferite culori ne ajuta cu diversi factori de sanatate.
1.      alege-ti o pozitie confortabila – de pila sezand, insa in acest caz ai grija ca sira spinarii sa fie dreapta. Lipeste varful limbii de cerul gurii, chiar in spatele incisivilor, pentru a uni Meridianul Conceptie si Meridianul Guvernor.
2.      Inspirati incet pe nari, cat ai numara pana la 5-6. tine-ti respiratia cat ai numara pana la 10-12. apoi expira lent pe gura, cam cat ai numara pana la 5-6. stabileste un ritm de respiratie-lent, confortabil.
3.      Apoi, in timp ce inspiri, simte si vizualizeaza aerul avand o anumita culoare. Vezi si simte cum aerul iti umple tot corpul, iar culoarea se intensifica in trupul tau cu fiecare respiratie, echilibrand si vindecand orice afectiune doresti sa corectezi. Respira pe aceasta culoare timp de 5-10 minute si vei constata ca efectele sunt extraordinare.
4.      Daca nu esti sigur in privinta culorii, respire pe o lumina alb- cristalina. De asemenea, poti folosi pur si simplu cele sapte culori ale curcubeului, echilibrand in felul acesta chakrele si energizand intregul organism. Nu uita ca nuantele diferite, chiar si atunci cand sunt respirate, determina efecte diferite.
·        Respiratia rosie : energizeaza si incalzeste. Este eficienta pentru raceli si sinusuri. Usuca membranele mucoase. Intareste energia la toate nivelurile. Poate fi un remediu rapid pentru raceala si alinarea simptomelor de gripa.
·        Respiratia roz : este benefica pentru toate afectiunile pielii. Buna pentru respiratie greoaie. Calmeaza furia si alina sentimentele de singuratate. Poate fi folosita pentru ameliorarea celor mai multe dintre afectiunile emotionale si mentale.
·        Respiratia portocalie : echilibreaza emotiile. Vindeca afectiunile musculare. Poate ajunge la alinarea unor probleme respiratorii. Stimuleaza creativitatea si reda bucuria de a trai. Combinatia portocaliu – roz (culoarea piersicii) este deosebit de eficienta pentru muschi. In plus, respiratia pe culoarea piersicii ne poate intari in asa fel incat sa fim mai putin predispusi la afectiunile determinate de mediile neplacute.

Respiratia ritmica adecvata
Inspira pe nas un timp determinat. Tine-ti respiratia un timp anume si apoi expira, tot pe o anumita durata. La fiecare respiratie trebuie sa simti deplasarea diafragmei.
·            Respiratia galbena : ne ajuta sa invatam si sa asimilam informatiile mai usor si mai rapid. Alina indigestia si gazele. Nuanta aurie este o culoare cu actiune vindecatoare generala si este benefica in folosirea acestei tehnici respiratorii pentru diferite probleme ale capului
·            Respiratia verde : calmeaza afectiunile nervoase. Stimuleaza sentimentul de prosperitate. Respiratia pe culoarea verde pal este benefica pentru imbunatatirea si invingerea deprinderilor negative. Are efect linistitor si calmant asupra majoritatii sistemelor, insa trebuie evitata in cazul afectiunilor canceroase sau tumorale.
·            Respiratia albastra : calmeaza si linisteste. Usureaza dificultatile respiratorii. Stimuleaza talentele artistice. In general, are actiune vindecatoare asupra tuturor copiiilor. Copiii cu probleme de respiratie pot fi ajutati foarte mult daca sunt invatati cum sa efectueze respiratia albastra.
·            Respiratia albstru inchis : accelereaza procesul de vindecare si de refacere dupa o operatie chirurgicala. Combinata (mai ales o tenta negru-albastrui, culoarea lisitei) cu o nuanta de verde, ajuta la vindecarea sistemului osos. Favorizeaza dezvoltarea intuitiei. Poate avea un efect de intarire asupra sistemului endocrine.
·            Respiratia ritmica adecvata : inspira pe nas un timp bine determinat. Tine-ti respiratia un timp anume si apoi expira, tot pe o anumita durata. La fiecare respiratia trebuie sa simti deplasarea diafragmei.
·            Respiratia turcoaz : alina afectiunile respiratorii. Este benefica pentru artrita. In combinatie cu roz, poate ajuta la invingerea deprinderilor alimentare negative. Ca si in cazul respiratiei albastre, copiii cu probleme respiratorii sau astmatici pot fi ajutati foarte mult daca sunt invatati cum sa efectueze respiratia turcoaz.
·            Respiratia violet : este benefica pentru sistemul osos si sistemul nervos. Are actiune purificatoare asupra organismului, ajutand la detoxificarea lui. Stimuleaza armonizarea spirituala. Respiratia pe culoarea violet poate ajuta la punerea in concordanta a aspectelor fizice si mentale ale sistemului energetic al corpului omenesc.
·            Respiratia purpurie : este benefica pentru detoxificarea organismului. Ajuta la invingerea obsesiilor puternice si a sentimentelor negative. Este deosebit de eficienta in combinatie cu albul. Poate fi folosita pentru alinarea infectiilor si gripei usoare.
In timp ce exersezi controlarea respiratiei si activarea energiilor colorate prin intermediul ei, poti transfera usor procesul de vindecare asupra altei persoane :
1.      Determina culoarea cea mai potrivita pentru afectiunea respectiva.
2.      Spune-i individului sa se aseze in pozitia culcat.
3.      Localizeaza zona afectata a corpului
4.      Pune pe acea zona, usor, o bucata de panza de culoare adecvata.
5.      Fixeaz-o incetisor, in timp ce respiratia ritmica iti sporeste fluxul energetic.
6.      Vizualizeaza si simte cum intreaga ta fiinta se umple cu vibratia culorii respective.
7.      Apleaca-te in fata si apropie-ti gura de bucata de panza. In timp ce expiri, sufla puternic asupra ei. Vizualizeaza si simte cum energia respiratiei tale colorate patrunde in corp si restabileste echilibrul. Caldura respiratiei joaca rolul de catalizator in stimularea vibratiilor culorii.
8.      Continua aceasta respiratie timp de cateva minute sau pana cand iti dai seama ca s-a restabilit echilibrul. Aceasta metoda de a respire colorat in alta persoana este deosebit de eficienta pentru alinarea si usurarea durerii. Este benefica pentru dureri de cap, crampe si probleme nervoase. Acest process de vindecare se poate realize si prin respiratia culorii in chakra adecvata.
Tehnica 4 de aplicare a culorii – terapia chakrelor cu ajutorul culorii
Maestrii din vechime isi sfatuiau discipolii sa fie intotdeauna foarte atenti la diversele stari emotionale si atitudini la care erau expusi sau pe care le traiau de-a lungul zilei. Facand acest lucru, isi puteau da seama care dintre chakre s-ar fi putut afla in dezechilibru – asa incat, la sfarsitul zilei, stiau ce trebuie sa faca pentru a restabili echilibrul respectivilor centri energetici, evitandu-se astfel acumularea si accentuarea tulburarilor energetice care, in cele din urma, ar fi determinat aparitia sau agravarea unor probleme fizice reale.
Putem face si noi acelasi lucru folosind liniile orientative pe care le-am dat in aceasta carte cu privire la chakre. Pentru fiecare chakra in parte, dadusem o lista cu emotiile si atitudinile mentale care pot provoca sau reflecta un dezechilibru in respectivul centru energetic. Dupa ce determinam, prin autoevaluare, care dintre chakre au fost afectate in mod negativ, putem lua masurile necesare pentru corectarea lor. Iar in cadrul acestui proces, terapia cu ajutorul culorii este simpla si eficienta. Putem folosi culorile si asupra propriei noastre fiinte, in fiecare zi, pentru echilibarea si intarirea chakrelor. O modalitate de a realiza acest lucru este prin respiratia culorii. Un alt mod, ceva mai complicat, este cu ajutorul unui proiector de culori, in fata caruia ne asezam in asa fel incat tot corpul nostrum sa fie scaldat de lumina proiectata. Desi unele magazine de specialitate vand folii colorate pentru proiector, probabil ca vei fi nevoit sa ti le faci singur, din cadre de film fotografic si filtru de diferite culori.
Una dintre cele mai simple metode este prin folosirea unor bucati de panza colorata ce pot fi cumparte, foarte ieftin, de la orice magazine. Poti gasi bucati de panza de  toate culorile, astfel incat le poti folosi pentru echilibrarea celor 7 chakre. De indata ce le-ai procurat, ai la dispozitie un instrument ieftin pentru o scurta terapie zilnica a chakrelor si vindecarea cu ajutorul culorii.
1.      asigura-te ca nu vei fi deranjat timp de 15-20 de minute (rareori se va intampla sa dureze mai mult) – decupleaza telefonul, etc.
2.      Intinde-te pe spate, pe jos sau in spate. Sa ai la indemana sapte bucati de panza colorata (rosie, portocalie, galbena, verde, albastra, indigo si violeta), cate una pentru fiecare dintre cele sapte chakre majore.
3.      Inchide ochii si relaxeaza-te. Fa, incet, cateva respiratii, adanci. Pe masura ce incepi sa te relaxezi, revezi in memorie evenimentele de peste zi, in ordine inverse : incepe cu momentul in care te-ai intins pe spate, pana ajungi la clipa cand te-ai trezit dimineata. In felul acesta ne concentram mai mult si este mai putin probabil sa scapam din vedere unele evenimente sau situatii.
4.      retine emotiile si atitudinile mai importante pe care le-ai trait sau cu care te-ai confruntat din partea altor persoane. Care dintre chakre s-ar putea sa fi fost afectata ? foloseste informatiile despre chakre pe care le-am prezentat mai devreme in acest volum.
5.      dupa terminarea evaluarii, ia acele bucati de panza ce au culoarea specifica chakrelor pe care le-ai identificat si asaza-le pe portiunile de corp corespunzatoare.
6.      apoi, asezat in aceasta pozitie, vizualizaeaza cum culoarea este absorbita in organism prin intermediul chekrei. Nu uita ca in acest timp chakra este echilibrata, impreuna cu toate acele organe si sisteme ale corpului care ii sunt associate. Respire adanc de mai multe ori, concentrandu-te asupra procesului de absorbire a culorilor in chakra si de restabilire a echilibrului. Continua timp de 3-5 minute sau pana simti ca respectivul centru energetic si-a recapatat starea de echilibru.
7.      acum repeat procedeul cu oricare dintre chakrele despre care stii ca se afla in dezechilibru.
8.      apoi asaza toate cele 7 bucati de panza colorata pe fiecare dintre chakrele majore ale corpului. Respire adanc si pur si simplu lasa-ti corpul sa absoarba energiile curcubeului. Nu uita ca in acest timp fiecare chakra este intarita, echilibrata si armonizata impreuna cu celelalte centre, consolidandu-se astfel intregul sistem energetic al organismului. Simte cum intreaga ta fiinta revine intr-o stare de echilibru total. Sa fii convins de faptul ca toate aspectele fiziologice ale corpului tau sunt echilibrate si vindecare pe masura ce absorbi aceste culori prin intermediul chekrelor. Lasa bucatile de panza timp de 5-10 minute sau pan ate simti tu insuti total echilibrat, incarcat si in deplina armonie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu