duminică, 29 decembrie 2013

Meridianele energetice


Meridianul triplu cald si fluxurile misterioase (II)

Daca triplul cald va mobilizeaza "brigada interna", fluxurile misterioase va activeaza "mama interioara". Ei sustin, inspira, intaresc si alina toate organele si stemele energetice pentru ca acestea sa functioneze asemenea unei familii strans unite. In vreme ce triplul cald apara individul bazandu-se pe principiul conflictului, fluxurile misterioase il protejeaza folosind principiul armoniei. Din punctul lor de vedere, o buna aparare o reprezinta o comunitate fericita si bine integrata de organe, glande, vase si energii. Strategia fluxurilor misterioase prefera politia comunitara abordarii militare, o politie care are rolul de a ajuta comunitatea locala sa devina puternica si rezistenta la atacuri.

Atunci cand organismul este linistit si multumit, fluxurile misterioase sunt stapane pe situatie si nu este nevoie de nici o interventie. Insa atunci cand apare o perturbare interna sau nevoa de a reechilibra organismul, fluxurile misterioase intra imediat in actiune, miscandu-se in toate directiile, sarind peste orice obstacol pentru a coordona energiile intre ritmuri, meridiane, chakre, aura, matricea energetica, etc. Ele reprezinta un adevarat "motor", tinand sa se asigure ca toate sistemele vor lucra in vederea binelui comun, redistribuind energie acolo unde este nevoie si pregatind calea pentru o reactie coordonata in fata oricarei circumstante cu care se poate confrunta la un moment dat organismul.

Fluxurile misterioase sunt "circuite psihice"

Daca privim prin lupa evolutiei, observam ca fluxurile misterioase au aparut inaintea meridianelor. Imi bazez afirmatia pe simplul fapt ca, in organismele primitive, cum ar fi insectele si cei cativa amfibieni pe care i-am studiat, am identificat fluxurile misterioase, dar nu si meridiane. Energiile care pulseaza prin organismele care nu au meridiane sunt difuze, nu concentrate. Atunci cand inteleptii chinezi au descoperit o alta forma de energie care leaga sistemele energetice ale corpului, dar care nu circula pe traseele meridianelor, probabil ca le-a parut iesita din comun, de unde si atributul de "misterios". Ei le-au mai numit si "conducte ciudate" datorita capacitatii lor de a excita simturile. In mod traditional, s-a facut referire la ele prin termenul de "circuite psihice", deoarece reactioneaza atat de fin la ceea ce o persoana intuieste sau gandeste. Daca va ganditi la o anumita zona a corpului, energia fluxurilor misterioase se va muta instantaneu in acea zona. 

Exista 10 fluxuri misterioase : fluxul centurii, fluxul patrunzator, fluxul podului stang si cel al podului drept, fluxurile regulatoare stang si drept si cele patru meridiane care au rol si de fluxuri misterioase.
Activarea fluxurilor misterioase

Urmatoarele cinci exercitii va aduc un plus de vitalitate prin stimularea fluxurilor misterioase. Ele pot fi executate individual sau combinat pentru a contracara starea de nervozitate extrema. 

Cuplarea yinului cu yangul (un minut sau doua)Cu toate ca, spre deosebire de meridiane, fluxurile misterioase nu prezinta puncte reflexogene proprii, ele pot fi totusi activate prin stimularea unor puncte specifice yin si yang, ceea ce determina un aflux nemaipomenit de energie vindecatoare. Unele puncte yin si yang sunt ombilicul si al treilea ochi :
  • Agatati ombilicul cu degetul mijlociu de la o mana si duceti degetul mijlociu de la cealalta mana intre sprancene (punctul celui de-al treilea ochi).
  • Mentineti aceasta pozitie cateva minute intr-o atingere ferma si usor ascendenta. Aceasta miscare antreneaza circulatia fluxurilor misterioase, intareste campul aurei si va creeaza o stare de implinire.
 Bucurie in intreg trupul (15 secunde)
  Ganditi-va la starea de euforie pe care o simtiti cand cineva de care sunteti atras intra in camera in care va aflati. Aceasta arata viteza cu care actioneaza fluxurile misterioase. Imaginile mentale pot contribui si ele la activarea acestora : 
  • Inchipuiti-va ca sunteti bucurosi. Este suficient sa va imaginati si impactul asupra fluxurilor misterioase va fi instantaneu. Asa cum o spun si Pildele lui Solomon, "o inima vesela este un leac minunat, pe cand un duh fara curaj usuca oasele" (17,22).
  • Imaginati-va ca tocmai v-ati salutat cu cineva care va face sa va simtiti plini de viata ori fericiti.
Colorati-va trupul (15 secunde sau mai mult) 
Vizualizati o culoare pe care o indragiti. Imaginati-va ca aceasta circula in corpul dumneavoastra infuzand fiecare celula. Din nou, se poate vorbi de un efect aproape imediat.

Iertare in intreg trupul (un minut sau mai mult)
Aduceti-va aminte de o scena care va provoaca resentimente sau furie impotriva propriei persoane sau a altcuiva. Energiile resentimentului si ale furiei sunt stocate in celule si, fara sa iertati, nu va veti putea reveni. Imaginati-va cum ar fi sa iertati si fluxurile misterioase vor transporta senzatia in intreg corpul. Repetati acest exercitiu pe cat de des posibil si va veti descoperi o mai mare capacitate de a ierta.

Recunostinta in tot corpul (fara limita de timp) 
Amintiti-va de ceva din viata dumneavoastra care va inspira recunostinta, una dintre fortele vindecatoare spirituale cele mai profunde. Raspanditi acest sentiment in intregul corp si multumiti inimii, plamanilor, rinichilor, tuturor organelor. Multumiti picioarelor ca va poarta. Obisnuiti-va sa va ganditi la recunostinta de cateva ori in fiecare zi. Cu acest sentiment in inima, cu forta vindecatoare a mainilor si cu ajutorul exercitiilor energetice zilnice sunteti pe drumul catre o stare mai buna de sanatate.

Efectele vindecatoare ale optimisului, ale entuziasmului si ale simtului umorului au fost cercetate in studii de laborator. Se stie deja de zeci de ani ca sistemul imunitar slabeste si tumorile se dezvolta mai rapid la acei cobai confruntati cu situatii in care sunt lipsiti de aparare.
Meridianul Triplu Cald si fluxurile misterioase (I)

Sistemul imunitar opereaza la nivelul timusului, splinei, limfei si al maduvei osoase, dar este directionat in acelasi timp de catre doua sisteme energetice, denumite in practica chineza triplul cald si fluxurile misterioase. Aceste energii sunt foarte diferite una de cealalta. Pe cand triplul cald mobilizeaza intr-un mod agresiv la lupta toate sistemele din organism, fluxurile misterioase actioneaza discret pentru organizarea acestor sisteme in vederea mentinerii sanatatii organismului prin armonie si cooperare.

Triplul cald

Meridianul triplu cald transmite informatii catre toate celelalte meridiane si catre organele pe care acestea le deservesc. El este guvernat de hipotalamus, glanda cu functie de termostat a organismului si cea care decide reactia de tip "lupta sau fugi" a acestuia. Triplul cald incalzeste corpul in trei feluri diferite, in functie de reactia de lupta, de fuga sau de calm a organismului. Cand organismul are o oarecare stabilitate, caldura este distribuita in mod uniform. Cand individul se infurie si este gata de lupta, caldura si energia sporesc. Pieptul, gatul, fata si bratele se inrosesc si sunt irigate abundent, pregatindu-se pentru atac. Cand organismul vrea sa fuga din fata pericolului, caldura si energia se muta din partea superioara a corpului in picioare pentru a ajuta individul sa alerge mai repede. Astfel se explica si aspectul palid al fetei in momentele de teroare.
Cu toate ca triplul cald pare a fi atat un meridian, cat si un flux misterior, el este totusi diferit de celelalte fluxuri misterioase prin faptul ca pregateste organismul pentru razboi, pe cand fluxurile misterioase asigura cooperarea, coordonarea si linistea.

Vreme de milioane de ani, reactia triplului cald a fost sa considere tot ceea ce nu recunostea drept inamic. Cu toate ca aceasta strategie a avut uneori ca rezultat decimarea unor forte aliate in "focuri de manvevra", triplul cald nu s-a confruntat pana recent cu elemente pe care nu le cunostea deja. Insa astazi sunt posibile transplanturile, pe care sistemul imunitar le poate accpta ca pe niste prieteni sau, la fel de bine, le poate respinge, considerandu-i invadatori. El nu a evoluat pana intr-acolo incat sa faca deosebiri atat de subtile. Mai mult, omul trimite zilnic in atmosfera o multime de substante care, nu cu mult timp in urma, erau generate de intreaga umanitate pe parcursul unui secol. Organismul nu poate sa lupte si nici macar sa distinga toate elementele cu care se confrunta, situatie care face sarcina triplului cald extrem de dificila. De asemenea, pentru prima oara in evolutie, sistemul imunitar trebuie sa solutioneze problema echilibrului intre mentinerea unei forte puternice de aparare si perpetuarea masacrului sau a autodistrugerii.

Anumite strategii elementare ale triplului cald, prin care acesta incearca sa pastreze un echilibru intre o aparare dura si una mai relaxata sunt demodate. Tulburarile de deficienta autoimunitara si imunitara reprezinta, de fapt, reactiile de tip "lupta sau fugi" manifestate in moduri extreme. In cazul bolilor autoimunitare, triplul cald supraactivat se lupta cu aliatii rai, pe cand in cazul tulburarile de deficienta imunitara, triplul cald bate in retragere. Actiunea constienta devine astfel necesara pentru ca individul sa isi poata reprograma sistemul imunitar suficient de repede. Cu alte cuvinte, pentru prima oara in istoria sa, omul trebuie sa intervina in mod constient in procesul evolutiv, iar acest lucru este, din fericire, posibil.

Triplul cald nu are nici o legatura cu fericirea sau dezvoltarea spirituala a individului - singura lui preocupare este sa-l mentina in viata, dar, din pacate, informatiile sale cu privire la supravietuire nu au mai fost aduse la zi in ultimele milioane de ani. Cu toate acestea, triplul cald isi pastreaza autoritatea de a actiona prin orice mijloace, in organism in vederea declansarii reactiei imunitare. Triplul cald da nastere la febra si la infectii pentru a lupta impotriva bolii si a va mentine sanatos sau declanseaza secretia de adrenalina in cazul unei situatii de urgenta, pentru a va pune in siguranta.

Calmarea triplului cald

Acest exercitiu se recomanda atunci ca va simtiti coplesit de situatie sau extrem de nervos. O metoda rapida consta in curatarea meridianului, ceea ce nu va va lua mai mult de 20 de secunde :
  1. Consultati figura meridianului si trasati energiile meridianului triplu cald in sens opus. Respirati adanc si plasati degetele unei maini pe tampla opusa, stimuland zona din jurul urechilor si coborand apoi catre umeri, dupa care scuturati energiile de pe inelar;
  2. Repetati de mai multe ori pe fiecare parte.
O a doua metoda consta in "datul parului dupa urechi", ceea ce duce la stimularea in sens opus a unei portiuni de meridian si la calmarea triplului cald (timpul necesar - unu-doua minute) :
  1. Tineti-va fata in palme in asa fel incat acestea sa va cuprinda barbia, iar degetele - tamplele. Ramaneti asa timp de doua respiratii;
  2. Inspirati adanc si ridicati-va degetele cinci-sapte centimetri, mangaind pielea din zona tamplelor si de deasupra urechilor;
  3. In timpul expiratiei, executati cu degetele miscari circulare in jurul urechilor, coborati-le de-a lungul gatului si lasati-va mainile pe umeri, apasand cu degetele in acestia;
  4. Mentineti aceasta pozitie timp de cel putin doua respiratii profunde, apoi treceti degetele lent si ferm peste umeri. Incetati presiunea si relaxati bratele cand ati ajuns la clavicula.
     O a treia metoda consta in relaxarea totala in timp ce o alta persoana stimuleaza punctele cu actiune calmanta ale meridianului triplu cald. Pe masura ce va lasati in mainile partenerului de exercitiu, nelinistea, mania sau spaima se vor topi. Nu trebuie sa va preocupe gasirea cu exactitate a punctului, fiind daca folositi trei degete concomitent nu il veti rata. Timpul de executie este de aproximativ 6 minute :
  1. Puneti degetele pe "primul" punct de calmare de pe fiecare parte a corpului (figura 26). Unul dintre puncte se afla chiar deasupra cotului, pe aceeasi linie cu inelarul. Celalalt punct este localizat la o palma sub genunchi, exact la extremitatea fluierului piciorului. Stimulati punctele timp de doua minute;
  2. Faceti acelasi lucru pe cealalta parte a corpului;
  3. Pentru a gasi "al doilea" punct de calmare, asezati degetul mijlociu la incheietura degetului mic de la picior si degetele celeilalte maini cam la 2 centimetri sub incheietura degetelor mic si inelar de la mana pacientului. Stimulati timp de un minut;
  4. Presati aceste puncte in mod similar, pe cealalta parte a corpului.
Cand tonifierea triplului cald este mai indicata decat calmarea lui

In vreme ce calmarea unui triplu cald hiperactiv ajuta la tinerea cub control a majoritatii bolilor, exista si situatii in care viata unei persoane poate depinde de intarirea triplului cald, precum socul anafilactiv (o reactie alergica care pune in pericol viata). De fapt, in orice situatie in care tratamentul medical presupune o injectie cu adrenalina, ca in situatia unei crize de astm sau a unei intepaturi de albina, tonifierea triplului cald determina un surplus de adrenalina. Un alt caz in care se recomanda tonifierea, si nu calmarea triplului cald, este atunci cand persoana e pe punctul de a-si pierde cunostinta.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu