duminică, 29 decembrie 2013

AUTOTRATAMENT Presopunctura

Presopunctura


Medicina chinezeasca a descoperit de multe secole faptul ca trupul omului contine o retea de linii si puncte energetice. Pentru a ne inviora, pentru a scapa de stres, de oboseala, de proasta dispozitie, trebuie sa apasam cu degetele unul dintre aceste principale 9 puncte „magice”. Prin presopunctura se inlatura blocajul energiei din organism, se imbunatateste starea generala si foarte repede ajungem sa ne simtim excelent.
Presopunctura este un procedeu tipic de autoterapie, deoarece nu necesita instrumente ajutatoare, poate fi invatata usor si practicata oriunde, simplu, repede, fara efecte secundare. De aceea, in China si in Japonia, ea ocupa un loc important in asistenta medicala acordata populatiei, renuntandu-se la intoxicarea, adeseori inutila, cu medicamente.
Asezam degetul mare sau degetul aratator pe punctele indicate, apasam locul timp de 20 de secunde, iar in acelasi timp trebuie sa respiram adanc si calm. Aceasta metoda poate fi folosita sistematic in scop preventiv. De pilda, in fiecare dimineata, dupa trezire, sa facem presopunctura in cateva puncte esentiale. Important este ca acolo unde exista puncte simetrice, acestora sa le acordam atentie egala (exceptie facand punctul 1 si punctul 2). In cazul in care nu simtim o durere in punctul apasat sau nu simtim nici o senzatie inseamna ca a aparut un blocaj al energiei, in asemenea caz trebuie sa apasam punctul respectiv pana la aparitia durerii.
Ce suferinte se pot vindeca prin presopunctura:
Principala indicatie se refera la tratarea durerilor usoare si de intensitate medie, cum sunt durerile de cap, cele faciale si de dinti, durerile din zona cefei si a umerilor, ca si nevralgiile.
Si insomnia, nervozitatea, agitatia, greturile, varsaturile, raul de mare, constipatia si dereglarile ciclului menstrual pot beneficia din plin de ajutorul presopuncturii. In aceste cazuri, presopunctura se poate folosi concomitent cu acupunctura.
Retineti neaparat faptul ca, inainte de a recurge la presopunctura, ca de altfel la orice forma de autoterapie, va trebui sa va asigurati ca neplacerile dvs. nu sunt produse de o afectiune grava sau maligna. Printr-un tratament propriu, prelungit, fara interventia medicului, n-ati face decat sa amanati inutil masurile medicale ce se impun in asemenea boli.
1. Cum sa ne destindem muschii de la ceafa?
Punctul pentru destinderea cefei se afla chiar la mijlocul barbiei. Apasarea acestui punct destinde muschii de la ceafa.
2. Inlaturarea starii de stres
Punctul care trebuie apasat in asemenea caz se afla in mijlocul portiunii dintre partea inferioara a nasului si buza superioara. Daca avem nervii incordati, suntem stresati, nu reusim sa infranam gandurile sumbre, in acest punct trebuie facuta presopunctura.
3. Destinderea generala
Ne asezam pe un scaun si ne punem palmele cu degetele rasfirate pe ambii genunchi. Punctele cautate se afla sub degetele inelare. Apasand in acele puncte se reface si se amelioreaza circulatia energiei. Metoda este foarte eficienta cand ne enervam, ne suparam sau ne emotionam brusc.
4. Odihnirea ochilor
Cele doua puncte care rezolva aceasta problema se afla la capetele interioare ale sprancenelor. Se apasa concomitent cele doua puncte, de preferat cu degetele mari. Acest exercitiu calmeaza pleoapele obosite, care se zbat, odihneste ochii, mai ales la persoanele care lucreaza mult cu calculatorul.
5. Reglarea circulatiei sangelui
Punctul corespunzator se afla chiar in mijlocul palmelor. Trasam o linie imaginara de la radacina degetului mijlociu pana in mijlocul palmei. Presopunctura acestor locuri inlatura senzatia de apasare de la piept, nervozitatea si proasta dispozitie si regleaza circulatia sangelui in tot corpul.
6. Limpezirea gandurilor
Punctul corespunzator se gaseste la un deget deasupra osului incheieturii mainii, in partea interioara a bratului. Apasarea acestui punct duce la limpezirea gandurilor, la restabilirea echilibrului sufletesc, la revenirea bunei dispozitii.
7. Destinderea umerilor
Punctul pentru asa ceva se afla in partea exterioara a degetului mic. Apasarea respectivului punct destinde muschii umerilor, inlatura durerile din umeri si din brate, destinde ceafa, echilibreaza spiritul.
8. Imbunatatirea concentrarii
Punctul corespunzator se afla in talpa, in mijlocul degetului mare de la picior. Apasarea acestui punct determina concentrarea atentiei asupra treburilor pe care le avem de facut.
9. Sa ne invioram!
Si acest punct se afla pe talpa, imediat sub varful piciorului. Apasarea punctului respectiv reduce sau chiar inlatura senzatia de oboseala, de sfarseala, alunga supararea. Ne invioram si ne inveselim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu