duminică, 29 decembrie 2013

AURACorpul eteric este cel ce intretine viata, particulele infraatomice care il formeaza (neutroni, protoni, electroni) formeaza un curent continuu de energie care activeaza reactiile chimice din organism, rezultate din procesele de metabolism. In unele situatii foarte rare, omul poate trai numai cu aceasta energie a corpului eteric pe care o primeste din exterior, fara a fi nevoie de ingestia de alimente sau apa - este asa-numitul fenomen Inedia. In acest scop este citat cazul unei taranci bavareze, Tereze Neuman, care prezenta si stigmatele ranilor rastignirii pe cruce a lui Iisus. Aceasta, din anul 1922, nu a mai mancat nimic pana in anul 1962, cand a murit, iar din anul 1926 nu a mai baut nici apa. Greutatea sa s-a mentinut in jurul a 55 de kilograme. Un al doilea caz este al portughezei Maria Rosallina Veira, care a inceput acest fenomen din anul 1974; este de retinu faptul ca odata aparuta aceasta stare de Inedia, aceste persoane nu isi mai pot relua alimentatia, care le aduce imediat moartea. Existenta fenomenului Inedia este deci cea mai buna dovada ca forta vitala a viului este corpul eteric sau corpul vital. 

Se cunoaste din fizica, ca lumina soarelui, care este alba, trecuta printr-o prisma se descompune in cele 7 culori ale spectrului solar. Inainte de a intelege ce rol au aceste culori asupra vietii, trebuie spus ca lumina solara o vedem numai in preajma pamantului, aceasta pentru ca fluidul solar care este incarcat cu electricitate pozitiva numai cand vine in contact cu pamantul, care are electricitate negativa, apare lumina. Cu alte cuvinte culorile spectrului solar exista si in fluidul solar din cosmos desi acesta nu se vede.
Forta vitala pe care o primim din fluidul solar este absorbita de centrul de absorbtie din dreptul splinei, care se comporta ca o prisma in sensul ca descopumne lumina in care este acest fluid solar, in culorile spectrului solar; acest fapt este deosebit de impotrant pentru ca fiecare culoare ce rezulta din aceasta descompunere are un circuit precis in organism, adresandu-se in mod specific catre diferitele organe ale corpului fizic. Astfel ca fiecare organ are nevoie, pentru a putea functiona, in special, de o anumita culoare a fluidului solar.

 Masarea aurei

Energia trupului poate fi masata, ceea ce duce la calmarea si la echilibrarea campului aurei. Este un mod foarte bun de a incheia un masaj muscular sau un alt tratament bioenergetic, deoarece aduce un sentiment de liniste si de usurare sufleteasca. Timpul de actiun este de aproximativ un minut :

  1. Frecati-va viguros mainile una de alta;
  2. Asezati-va palmele la cativa centimetri deasupra capului pacientului. Masati incet energiile aurei intr-o miscare descendenta, fara a atinge corpul;
  3. Cu palmele deschise, maturati energiile dinspre cap si ajungand pana la degetele de la picioare;
  4. Incercati miscari diferite, mai usoare sau mai bruste, mai lungi sau mai scurte. Acoperiti intreg trupul.
  Adaugarea de volum

Asa cum se infoiaza o perna, masajul similar aplicat aurei face ca aceasta sa isi mareasca volumul, sa se aeriseasca, sa capete spatiu de respiratie. Atunci cand va simtiti fara viata, suparati, demoralizati sau fara vlaga, infoierea aurei face ca energia sa va revina in corp. Nu aveti nevoie de testare energetica pentru a lua o decizie in acest sens. Aveti la dispozitie doua tehnici, pentru aplicarea fiecareia nefiind nevoie decat de cateva clipe :
  1. Incepeti in partea de jos a picioarelor si rostogoliti efectiv energia aurei facand mainile morisca, ca si cum ati rostogoli o mine pe suprafata corpului. Respirati adanc. Prin ridicarea centrului corpului, aceasta tehnica precum si cea de inchidere contribuie si la intarirea meridianului central, care, la randul lui, alimenteaza toate celelalte meridiane si chakre;
  2. Introduceti mana in aura in locul pe care vi-l arata intuitia si efectuati o miscare de fluturare, aducand mana caus si aducand energie la suprafata. Mainile dumneavoastra vor angrena astfel aura intr-un dans revigorant si antrenant.   
 Sursa : Medicina energetica de Donna Eden  


Canalele energetice principaleCanalele energetice, asemanatoare unor tuburi, coboara din crestet pana in varful picioarelor.
Cele care ajung in varful picioarelor, pornesc de la chakra 7 – Sahasrara - , catre 6 pe fata si 6 pe stape, 3 stanga fata, 3 stanga spate, 3 fata dreapta si 3 spate dreapta, deci in total 12.
Canalele de pe corp se continua pe maini sip e picioare – cate 3 pe partea din fata si din spate a acestora.
Pe coloana vertebrala coboara canalul central Shushumna, avand alaturate canalele Ida (care coboara pe partea dreapta), de culoare albastra, si Pingala (care urca pe partea stanga), de culoare rosie.
Ida reprezinta sistemul nervos vegetative parasimpatic (nocturn), iar Pingala, sistemul nervos vegetative simpatico (diurn).
Chakrele au diferite culori. Astfel, prima este rosie si contine energia vitala, iar cea de a saptea este violet si contine energia spirituala. Spiritual locuieste in sacru si, pentru a evolua, el trebuia sa urce pe coloana vertebrala pana la acest ultimo nivel (7 - sahasrara), precum un sarpe; este vorba despre sarpele Kundalini.

Atentie, sarpele Kundalini, nu trebuie sa urce prea repede ! El poate produce arsuri, respective disfunctii ale coloanei vertebrale sau chiar dezechilibre nervoase sau mentale.
Pentru ca un om sa-si pastreze sanatatea, energiile trebuie sa circule liber pe canale. Daca acestea sunt blocate, apar disfunctii ale coloanei vertebrale, manifestate prin somn prost, interrupt, cu vise urate, dureri de coloana, stari de rau, etc.
Curatirea canelelor se poate face – bineinteles, mental – cu ajutorul unei spirale, care, introdusa printr-un capat de canal, va fi impinsa si invartita pana in capatul opus si apoi coasa afara. Spirala poate fi imaginata ca un sarpe metallic de desfundat canale.
In functie de persoana ce o aplica, miscarea se poate face si cu un deget, cu lumina lase, cu foc, cu un glont, cu metal topit, etc.
Canalele trebuie curatate in mod frecvent, deoarece este posibil ca in timpul unei zile sa fie captate energii negative sau sa fie introdusa in organism mancare nesanatoasa, care creeaza blocaje energetice, cu manifestari immediate sau in timp. 

Vindecarea vibratorie prin sunet

Principiile sunetului vindecator
Sunetul sacru – fie el sub o forma de rugaciune, cantec, muzica, incantatie sau psalmodiere – este o forta vitala. Sunetul a fost considerat intotdeauna o legatura directa dintre om si divinitate. In anumite situatii, toate scolile de mistere ale antichitatii isi invatau discipolii sa foloseasca sunetul ca forta creatoare si vindecatoare.
Sunetul este un factor important ce contribuie la starile noastre actuale de sanatate si constiinta. Diferenta dintre sunetele intamplatoare din timpul zilei si utilizarea concentrate a sunetului sacru este aceea ca ultimul produce mai curand armonie decat disonanta.
Cand invatam sa producem si sa directionam sunete vindecatoare specifice, prin intermediul chakrelor, in corpul fizic, apare echilibrul, iar intregul nostrum sistem energetic este intarit. Avem o mai mare stare de sanatate la toate nivelurile, eliminand astfel structurile si aspectele negative ce se manifesta in corpurile noastre fizic si subtil. Totul incepe cu intelegerea a opt principii fundamentale ale sunetului vindecator :
·        Principiul rezonantei
·        Principiul ritmului
·        Principiul melodiei
·        Principiul armoniei
·        Principiul tonalitatii
·        Principiul timbrului
·        Principiul efectelor cumulative si detectabile
·        Principiul sunetului ca energie
In pricatica vindecarii, ritmul (cu ajutorul tobelor, zornaitorilor, clopotelor, etc) poate energiza organismul. Ritmurile, indeosebi cele create prin intermediul instrumentelor de percutie, activeaza chakrele bazinului si ale splinei, care au legatura cu sistemul circulator si forta vitala fundamentala. Aceste chakre sunt centrii sexualitatii – expresia fizica a vitalitatii noastre spirituale. Ritmurile stimuleaza energiile fizice. Batutul tobei poate constitui un mijloc de a spori circulatia sangelui prin organism. Ritmurile pot accelera sau incetini bataile inimii si functionarea tuturor organelor associate cu ea.
Mult timp, tobele au fost folosite in numeroase scopuri fizice si metafizice. Fie toba rituala damaru, fie toba nord-africana tar sau bhoudran celtica, si tobele, si ritmurile au aspecte spirituale si vindecatoare. Exista ritmuri pentru orice imprejurare, interna su externa. O parte a cautarii noastre spirituale  in viata este felul in care fiecare dintre noi poate descoperi si exprima personal propriile lui ritmuri. Aceasta era invatatura samanilor, modul lor de a vindeca si de a calatori si in rai, si in iad.
Redescoperirea tobelor este un lucru extraordinar. Oricine poate invata sa bata un ritm. Nu trebuie sa fii profesionist- insa fiecare poate decoperi acel ritm care alina sau suna bine pentru el. Iar daca ne suna bine, inseamna ca vindeca si lumineaza. Pentru a cunoaste o toba trebuie sa bati la ea. O poti studia indeaproape sau o poati aborda ca o simpla metafora a unei existene sanatoase.
Ritmurile tobei pot declansa o rezonanta a propriilor noastre ritmuri biologice. Si prin practica, ritmurile noastre metabolice normale se modifica pentru a rezone cu ritmul bataii tobei.
Cercetari recente dovedesc ca ritmuri diferite afecteaza diverse sisteme fiziologice. Cunosc oameni care studiaza inima si ritmurile respiratorii ale animalelor in speranta de a le copia prin batai de toba, pentru a declansa rezonanta in propriile lor corpuri. Daca ne gandim ca diverse animale nu au niciodata probleme cu anumite tipuri de boli, am putea gasi in rezonanta declansata prin bataia tobei cheia vindecarii sau alinarii unor boli pe care altadata le consideram incurabile.
Scuturarea energiei negative
Zornaitoare este folosita in diverse feluri, in functie de societate si de tipul bolii. Cu toate acestea, exista cateva metode universale de folosire a ei. Se inconjoara tot corpul, eliberandu-se astfel structurile de energie negative prinse in corpul eteric. Apoi zornaitoarea este agitata in sus si in jos deasupra corpului pentru a putea stimula energia chakrelor. In felul acesta, practicantul va putea curata mai usor – prin alte metode – energiile negative.
Principiile metafizice ale sunetului vindecator
Si – crestetul – spiritual : clarviziune superioara, vizualizare, viziune spirituala, constiinta cosmica
La – sprancenele – spiritual : clarviziune superioara, vizualizare, viziune spirituala, constiinta cosmica
Sol – gatul – mental/spiritual : vindecare, clarauditie, intuitie superioara, creativitate
Fa- inima – mental/spiritual : vindecare, clarauditie, intuitie superioara, creativitate
Mi – plexul solar – mental/emotional : claratingere, abilitata psihica
Re – splina – mental/emotional si emotional/fizic : claratingere, abilitate psihica/creativitate
Do – bazinul – fizic : kundalini
Armonie – Si, La, Sol, Fa : - harpa, instrumente cu coarde, orga, pian, clopotei de vant
Melodie – Fa, Mi, Re : - flaute, suflatori, instrumente cu coarde, pian
Ritm – Re, Do : - bas, percutie, alamuri, pian

Metode generale pentru folosirea principiilor sunetului vindecator
Nu exista o metoda ideala de a folosi sunete si tonuri. Cu toate acestea, este bine sa le folosim cel putin 15 minute la fiecare sedinta. Poti face oricate sedinte pentru a alina zona cu probleme de sanatate, dar nu mai mult de doua pe zi. Nu uita ca efectele sunt cumulative – asa incat, chiar daca s-ar putea sa nu vezi intotdeauna un raspuns imediat palpabil, pe masura ce-ti continui eforturile, efectele nu se vor lasa asteptate.
Experimenteaza diferite tehnici. Muzica si sunetul sunt placute. Acordeaza-ti un ragaz pentru a invata cate ceva despre muzica si despre corpul omenesc. Cu cat stim mai multe, cu atat mai multe vom putea face.
Poti folosi aceste tehnici ca un balsam universal pentru toate afectiunile; sau, daca este o problema anume, le putem folosi intr-un mod mai direct pentru a modifica afectiunea respective. Pentru inceput, depisteaza care dintre chakre au fost afectate si care tonuri ar putea fi benefice in acest caz. Ce culori sau alte remedii vibratorii ar mai putea fi folosite pentru intensificarea efectului benefic ? nu ezita sa combini terapiile vibratorii. In felul acesta, efectele vor creste foarte mult.
De exemplu :
Chakra bazinului – Do central – J. Brahms, Simfonia nr. 1 in Do minor
Chakra splinei – Re – G. Mahler, Simfonia nr. 1 in Re major
Chakra plexului solar – Mi – W.A.Mozart, Simfonia nr.39 in Mi bemol major
Chakra inimii – Fa – J.S. Bach, Concertele Brandenburgice in Fa major.
Chakra gatului – Sol – J.S.Bach, Concertele Brandenburgice in Sol major
Ajna chakra – La – Mendelson, Cvartet de coarde in La major
Chakra crestetului – Si – J.S. Bach, Concertele Brandenburgice in Si bemol major.

Meridianele energetice

Pentru chinezi, energia (Qi) nu este statica, ci reprezinta o curgere continua, imbogatind fluxul vital. Este firesc, ca acest flux vital, care se numeste circulatia energetica, sa aiba reguli de curgere in spaţiu si timp.
Meridianele nu sunt simple entitaţi anatomice. Sunt traiecte preferentiale ale energiei, emanatii ale organelor si viscerelor carora diferitele structuri anatomice (pielea, muschii, oasele, vasele, nervii, tendoanele, etc.) le delimiteaza "albia". Exista si parcursuri profunde ale meridianelor. Intotdeauna o ramura profunda duce la organul sau viscerele a caror emanatie este meridianul respectiv. Meridianele si punctele aflate de-a lungul traiectelor acestora au repere anatomice precise. Reteaua meridianelor cutanate se formeaza prin intalnirea la acest nivel (al pielii) a energiilor care curg dinspre exterior spre interior.
O explicatie mai simpla compara meridianele cu nişte canale de irigatii; punctele sunt un fel de pereti despartitori care regleaza fluxul de apa (respectiv Qi-ul). Cand dintr-un motiv oarecare apa nu reuseste sa curga bine avem inundatie in interior si seceta in exterior; actionand asupra peretilor despartitori (punctele aflate de-a lungul meridianelor), putem sa deblocam si sa readucem la normal curgerea apei (circulatia Qi-ului prin meridiane).
Exista 12 meridiane principale, cate unul pentru fiecare organ si viscere. Datorita lor, se poate stabili starea de sanatate a cuiva, se pot trata bolile. In meridiane circula energia Qi si, impreuna cu sangele, leaga partea superioara de cea inferioara, exteriorul de interior.
Meridianele pot fi intepate, masate, incalzite, stimulate in orice fel. Printre caracteristicele alimentelor si suplimentelor biologice active adeseori se precizeaza capacitatea lor de a favoriza curgerea sangelui sau a energiei Qi in anumite meridiane, care isi iau numele de la organul sau viscerele a caror emanatie sunt.
In fitoterapie, eficienta remediilor depinde in mod direct de meridiane si de colateralele lor. Remediile sunt "indrumate" spre organele sau partile organismului afectate de maladie. Meridianele si colateralele lor formeaza o retea care, "in interior" pune in legatura organele principale (ficat, stomac, rinichi, inima, etc.) si, in "exterior", tendoanele, muschii si pielea. Ele alcatuiesc o retea deasa in care circula Qi-ul si sangele care, punand in legatura profunzimea cu suprafata corpului, "susul cu josul", regleaza astfel echilibrul Yin si Yang si mentin balansul, jocul armonios al tuturor activitatilor corpului.
Medicina traditionala chineza gandeste acitivitatile functionale ale meridianelor in termeni de "Qi ale meridianelor". Prin transportul Qi-ului si sangelului, se asigura hranirea organelor, tesuturilor, coordonarea, stimularea, reglarea tuturor functiilor corpului, realizeaza unitatea dintre suprafata si profunzime.
Cele 12 meridiane principale si colateralele lor se incruciseaza in interiorul sau in "profunzimea" corpului, pentru a aparea apoi la "suprafata" lui. Miscarile purtatoare de substanta si de energie, fie ca sunt din profunzime catre suprafata sau viceversa, permit punerea in activitate optima a organelor.
Cele 12 meridiane ajung deci la tendoane, vase, piele, muschi si se conecteaza la fiecare organ, pentru a compune din nou un tot bine coordonat, care leaga indestructibil suprafata cu profunzimea, un tot organizat precis, dar in mod normal fluctuant dupa cicluri regulate, dupa bioritmul naturii.
Pentru a-si asigura functiile fiziologie proprii si, astfel, a-si indeplini cu succes activitatile normale, toate tesuturile si organele corpului au nevoie de hrana. Aceasta sarcina este asigurata de Qi si de sange, care, circuland prin meridiane si colaterale, adapteaza si regleaza Yin-ul si Yang-ul, aducand articulatiilor substantele nutririve de care au nevoie, intretinand tendoanele, oasele si prevenind orice disfunctie.
Starea de sanatate depinde de buna functionare a organelor si, deci, de o buna circulatie a Qi-ului si a sangelui in meridiane si colaterale. Boala care rezulta din perturbarile acestor functiuni, marcheaza exact lipsa de armonie a Qi-ului si sangelui.
Cele 12 meridiane sunt legate permanent prin trecerea succesiva prin ele a energiei vitale Qi, concept caracteristic medicinei orientale. Qi interior circula in organismul sanatos prin cele 12 meridiane, incheind ciclul in 24 de ore. In fiecare organ sunt perioade de activitate maxima si minima a energiei. Perioada de activitate maxima dureaza doua ore si este cel mai bun interval pentru tratarea meridianelor corespunzatoare organelor respective. In circulatia energiei Qi are loc permanent un proces de autoreglare, care face posibil realizarea echilibrului si in ultima instanta vindecarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu