duminică, 8 septembrie 2013

Experiment cu oglinda

EXPERIMENTUL TERIFIANT din faţa oglinzii! CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ 10 MINUTE



Psihologul italian Giovanni Caputo a realizat un experiment interesant pentru a demonstra că o persoană sănătoasă psihic, care are vederea perfectă, nu se mai recunoaşte în oglindă după ce se priveşte încontinuu, mai mult timp.
Astfel, el a rugat 50 de oameni să se aşeze, fiecare, în faţa unei oglinzi, la o distanţă de 40 de centimetri şi să se privească încontinuu. Nu aveau voie să se uite în altă parte, iar camera era foarte slab luminată. Doar o lampă cu un bec de 25w, situată undeva în spatele fiecărui participant.
După 10 minute, fiecare dintre cei 50 de oameni a fost întrebat ce vede în oglindă. 66% dintre ei au spus că îşi văd propriile feţe, dar diforme. Alţii 18% au spus că îşi văd părinţii, fie morţi sau vii, dar aproape de nerecunoscut. După o perioadă mai îndelungată de timp, şi mai ciudat, 28% dintre participanţii la studiu au declarat că văd pe cineva necunoscut, iar 18% erau chiar speriaţi, deoarece în oglindă nu mai erau ei ci nişte animale sau monştri.
Caputo a concluzionat că din cauza luminii slabe şi a privitului într-un singur loc, fix, ochii încep să ne joace feste, ajungând să nu ne mai recunoaştem sau să vedem oameni sau obiecte care nu sunt de fapt acolo.
Aşa se explică, printre altele, jocul făcut de tinerele fete care se privesc în oglindă, fără să clipească şi la un moment dat au impresia că văd pe altcineva şi sunt convinse că le-a apărut ursitul.


Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/oglinda-experiment-ce-vezi-462492.html#ixzz2eMojP4U4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu