miercuri, 7 august 2013

Giardioza

natura62

Giardioza este o infectie parazitara, foarte larg raspandita in intreaga lume, aproximativ 20% din populatia globului prezentand aceasta afectiune sau fiind un purtator asimptomatic al acestui parazit. Giardioza este asociata cu conditii de igiena deficitare, cu o calitate foarte slaba a apei de baut (insuficient filtrata si dezinfectata, infectata cu urme de materii fecale umane sau animale), incidenta ei fiind foarte crescuta in orasele supraaglomerate
Infectia este produsa de parazit flagelat numit Giardia Lamblia care prezinta doua stadii de dezvoltare:
- stadiul de chist - forma de subzistenta a parazitului in afara corpului uman;
- stadiul de trofozoit - forma ce devine activa in corpul uman, a parazitului.

Giardia Lamblia, a fost descoperita in 1681, de catre  Antoine van Leeuwenhoek, inventatorul microscopului, fiind primul care a descris forma si dimensiunile acestui flagelat.

Ciclul de viata si reproducere

Rezervorul de paraziti din natura este omul, dar infectia poate fi dobandita si de la animale (caini, pisici). Formele de raspandire a bolii sunt chistii de giardia, care pot supravietui in mediu si saptamani sau luni.
Dupa ingestia chistilor de catre om (prin diferitele cai: apa, alimente contaminate) acestia se transforma in forma activa in corpul uman - forma denumita trofozoit - si se cantoneaza in duoden si jejun (prima parte a intestinului subtire) unde se reproduc si determina apoi deteriorarea epiteliului intestinal, atrofierea vilozitatilor, hipertrofierea criptelor intestinale si infiltrat inflamator in mucoasa.

Care sunt modalitatile de infectare?

Infectia apare prin contaminarea apei de baut si alimentelor cu chisti, prin contact intim intre doua persoane, calea de transmitere fiind fecal - orala.
Infectia cu giardia este favorizata de  scaderea imunitatii locale (nivel scazut de IgA secretorie), aclorhidrie gastrica si malnutritie. Timpul scurs de la infectarea persoanei pana la aparitia simptomelor este de aproximativ 2 saptamani.

Deoarece uneori boala este asimptomatica, persoana poate transmite infectia prin chistii de giardia, pe care aceasta ii elimina prin fecale. Rezistenta la clorinarea apei si insuficienta filtrare a apei de baut, stau la baza aparitiei epidemiilor de giardia in special in orasele supraaglomerate.

Cum este diagnosticata?

Diagnosticul bolii se pune prin examinarea probelor de scaun la microscop, unde se pot detecta chistii ori chiar trofozoitii, uneori.
Eliminarea parazitului prin scaun este intermitenta, de aceea pentru ca examinarea sa fie concluenta este nevoie de examinari repetate (cel putin trei). Examenul lichidului duodenal, extras prin tubaj duodenal este o metoda folosita in special in trecut pentru depistarea parazitului. In prezent se folosesc metode moderne de depistare a antigenului in scaun.

Care sunt simptomele bolii?

Boala poate fi asimptomatica sau se poate manifesta prin diferite simptome digestive, de la balonari abdominale pana la malabsorbtie cronica.
Simptomatologia generala a bolii este dominata de diaree, crampe abdominale, eliminarea de materii fecale si gaze urat mirositoare, eructatii, voma intermitenta, discomfort epigastric, obosela excesiva, anorexie.

Semnele acute se pot manifesta 1-3 saptamani, fiind asociate si cu malabsorbtia grasimilor si zaharurilor, ce duc in final la pierderea severa  in greutate,  in cazurile grave. Scaunele persoanelor bolnave pot contine urme de sange.

Simptome extraintestinale asociate frecvent cu giardioza

In cazul in care infectia nu e tratata, boala poate evolua spre diaree cronica si eliminare excesiva de gaze urat mirositoare, tulburari de crestere si dezvoltare, datorate malabsorbtiei, in cazul copiilor netratati. In cazul adultilor boala este este asociata cu sindromul colonului iritabil, disfunctii biliare, manifestari dermatologice (prurit, urticarie), manifestari alergice sau chiar artrita reactiva ori afectiuni oculare.

Unele din aceste manifestari sunt rezultatul raspunsului sistemului imun la actiunea antigenului de giardia, alte manifestari sunt rezultatul toxinelor eliminate de parazit in corpul uman, si care genereaza un raspuns inflamator.

Care este tratamentul bolii?

Medicina alopata recomanda folosirea medicametelor antiparazitare: metronidaol, timidazol, cu variate efecte secundare.

Exista insa si remedii naturale care pot fi folosite in tratarea si vindecarea infectiei cu giardia:

-  Propolis - utilizat pentru calitatile sale antiparazitare dovedite stiintific;
-  Usturoiul proaspat -  este utilizat frecvent in infectiile cu giardia, cu rezultate foarte bune;
-  Uleiurile esentiale: ulei de usturoi, ulei de neem, ulei de cimbru;
-  Terapia cu Pippali Rasayana (amestec din seminte de  Pippali si  planta Palash). Intr-un studiu publicat in India, asupra a 50 de pacienti simptomatici si depistati paraclinic cu giardia (chisturi si trofozoiti in scaun), dintre care 25 tratati cu 1 gram de Pippali rasayana de trei ori pe zi, 15 zile si 24 tratati placebo, s-a dovedit eficacitatea folosirii acestui preparat. (Management of giardiasis by a herbal drug "Pippali Rasayana": a clinical study. J Ethnopharmacol. 1997 May; 56(3):233-6. Central  Drug Research Institute, Division of Microbiology, Lucknow, India).
- Germenii de grau - prin continutul lor in lectina, inhiba dezvoltarea trofozoitilor si iesirea lor din chistii de giardia, astfel reducandu-se concentratia formelor active de giardia, favorizand vindecarea.

Dietoterapia giardiozei

- Evitarea dulciurilor cu zahar alb sau inlocuitori;
- Evitarea produselor lactate (scade producerea de lactoza, ducand la o insufienta digestie a laptelui);
- Reducerea grasimilor din alimentatie;
- Dieta bogata in fibre naturale - ajuta la debarasarea corpului de acest parazit;
- Folosirea germenilor de grau in alimentatie.

Profilaxie

Nu exista o profilaxie prin medicatie, pentru giardioza. Totusi anumite reguli generale de preventie pot fi folosite:

- filtrarea si fierberea apei de baut timp 30 de minute, poate fi o metoda de precautie, intrucat clorurarea apei nu distruge chistii de giardia;
- spalarea cat mai atenta a fructelor si legumelor, inainte de consum;
- evitarea consumului apei de la robinet;
- spalara pe maini de mai multe ori pe zi, in special inainte de a manca.

De asemenea un tratament preventiv utilizand remedii naturale de crestere a imunitatii, realizat la indicatia medicului fitoterapeut, poate evita aparitia bolii, in special la persoanele supuse riscului crescut de infectare.
Sursa: terapieholistica.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu