duminică, 6 martie 2016

Ce se întâmplă în corpul tău când dormi în frig

o camera calduroasa este de preferat când este foarte frig afară, însă în timpul somnului ar trebui să lași temperatura mai scăzută în încăpere. Un dormitor răcoros îți poate transforma țesutul adipos maro în energie și îți ajuta metabolismul chiar și în timpul zilei, potrivit cuisineandhealth.com. Până recent, cercetătorii au crezut că adulții nu au grăsime maro, însă în ultimii ani au găsit cantități foarte mici, de dimensiunea unei lingurițe, în spate și la gât. Spre deosebire de grăsimea albă, cea maro este activă, iar experimentele făcute pe șoareci au arătat că este necesară pentru a arde caloriile, a elimina zahărul din sânge și a regla temperatura corpului.
Procesul este similar și la oameni. Reprezentanții Asociației Americane de Diabet au urmărit modul în care temperatura camerei în care dorm oamenii înfluențează sănătatea lor. La studiu au participat cinci tineri care au fost analizați timp de câteva luni. Cele cinci persoane și-au trăit viața urmând ritmul lor obișnuit, dar au dormit la Institutul de Sănătate Națională.
Toate mesele le-au fost asigurate de specialiști, pentru a fi siguri că primesc necesarul zilnic de calorii, iar noaptea au dormit în temperaturi scăzute. În prima lună, dormitorul era încălzit la 24 de grade Celsius, pentru a vedea dacă o temperatură scăzută atrage o reacție în organism. În luna următoare, temperatura a fost scăzută la 19 grade Celsius, pentru a vedea dacă țesutul de grăsime maro este stimulat.
În următoarea lună, temperatura a fost din nou crescută la 24 de grade Celsius, iar în ultima lună a ajuns la 27 de grade Celsius.

Cum te afectează temperatura rece

În timpul experimentului, nivelul de zahăr din sânge, de insulină și consumul zilnic de calorii au fost monitorizate constant, iar cantitatea de grăsime maro a fost măsurată în fiecare lună. Țesutul adipos maro apare când sistemul endocrin funcționează corect, iar individul primește o nutriție adecvată. Temperatura scăzută a schimbat semnificativ corpul participanților la studiu. După câteva săptămâni în care aceștia au dormit în camere încălzite la 19 grade Celsius, nivelul de țesut gras maro s-a dublat, iar sensibilitatea la insulină a fost îmbunătățită. Grăsimea maro sau grăsimea bună este foarte importantă pentru un metabolism sănătos.
Specialiștii mai spun că oamenii care dorm într-o cameră rece au un risc mai scăzut de a suferi dediabet sau de alte probleme metabolice. Și ține cont că toate aceste beneficii sunt anulate după doar câteva nopți petrecute la 27 de grade Celsius. Somnul într-o cameră rece și dușurile cu apă călduță îți cresc temperatura internă a corpului, îți întăresc sistemul imunitar și accelerează metabolismul mai ales în perioadele de relaxare.

Sursa foto: 123rf.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu