vineri, 18 ianuarie 2013

DETOXIFIERE



Detoxifiere

Dieta de detoxifiere are rolul de a promova detoxifierea naturala a organismului, atunci cand corpul este suprasolicitat datorita acumularii de substante toxice si reziduuri, acest lucru manifestandu-se prin diverse afectiuni.
De obicei o dieta de detoxifiere dureaza o scurta perioada de timp si pune accent pe alimente bogate in vitamine, antioxidanti si fibre, precum si pe diminuarea sau eliminarea substantelor nocive ingerate.
Se recomanda una sau doua diete pe an.
Terapia de detoxifiere poate cuprinde, pe langa o dieta sanatoasa, tehnici de respirare, terapie prin sauna si tehnici controversate precum postul negru, hidroterapia colonului si diete drastice.
Alimente indicate intr-o dieta de detoxifiere

* Fructe - fructe proaspete sau inghetate.
* Legume - Toate legumele proaspete, in special brocoli, conopida, ceapa, usturoi, anghinare, verdeturi si legume rosii si verzi.
* Orezul este indicat sub orice forma, insa de obicei este preferat cel brun.
* Alte cereale - quinoa, amaranthium, mei.
* Mazare, linte, fasole.
* Nuci si seminte fara sare - seminte de in, seminte de bostan si floarea soarelui, migdale, susan, alune de padure.
* Este preferat uleiul extravirgin.
* Condimente - sare, otet, sos de soia, toate condimentele.
* Ceai verde si din alte plante, apa (cel putin 8 pahare pe zi), apa cu lamaie, suc de fructe proaspat si fara zahar, lapte de orez.
* Se recomanda mestecarea indelungata a hranei, in special a cerealelor.


Alimente de evitat intr-o dieta de detoxifiere:

* Zahar si produse ce contin zahar.
* Produse lactate - lapte, unt, smantana, frisca, etc.
* Grau si produse din faina de grau.
* Gluten.
* Cafea obisnuita sau decafeinizata. De obicei se accepta o ceasca pe zi.
* Nu sunt permise unturile si alunele. Evitati alcoolul, ciocolata, drojdia, aditivii alimentari, conservantii, mancarurile fast food.
Plante benefice pentru detoxifiere
Plante laxative si diuretice

* Seminte de Psyllium / Ispaghula - continut bogat de fibre, promoveaza defecatia.
* Lucerna - sursa bogata de vitamine si minerale.
* Radacina de Yucca - trateaza afectiunile ce produc inflamatie, precum sindromul premenstrual, artrita si durerile de cap. Promoveaza o buna digestie, dar trebuie consumata cu moderatie, deoarece poate provoca diaree.
Plante benefice pentru tractul digestiv

* Alga marina rosie (Chondrus crispus) - bogata in vitamine si minerale. Formeaza un gel care captuseste tractul gastro intestinal si inhiba formarea acidului in stomac.
* Scoarta de ulm - combate inflamatia intestinala si afectiunile colonului. Are o actiune de "captusire" similara cu a algei rosii.
* Seminte de fenicul - pentru tratarea bolilor digestive; calmeaza crampele.
* Enzime de papaya - enzima numita papaina descompune proteinele si ajuta la curatarea tesuturilor moarte.
Plante care sprijina ficatul

* Seminte de armurariu - protejeaza ficatul impotriva alcoolului si acetaminofenelor (folosite in analgezice) .
* Radacina de papadie - ajuta la purificarea sangelui si a ficatului, stimuland totodata productia fierei.
Plante multifunctionale

* Radacina de lemn dulce - trateaza ulcerul. Scade nivelul aciditatii din stomac, amelioreaza arsurile gastrice si indigestia.
* Echinacea - stimuleaza sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor.
* Schinduful (Trigonella foenum-graecum) - reduce nivelul glucozei din sange, scade colesterolul si previne inflamatia stomacului, pierderea apetitului si gastrita.
* Radacina de ghimbir - previne indigestia si crampele abdominale. Imbunatateste circulatia sangelui.
* Radacina de Arctium - unul dintre cele mai bune purificatoare de sange.
Riscuri si efecte secundare ale detoxifierii

Unul dintre cele mai intalnite efecte secundare sunt durerile de cap, asociate cu renuntarea la cofeina.
Din acest motiv se recomanda renuntarea treptata la cafea, inaintea inceperii dietei.
Alte posibile efecte secundare sunt diareea si constipatia. In cel de-al doilea caz se recomanda un aport crescut de lichide.
Mai pot aparea oboseala, stari de irascibilitate, acnee, pierderi in greutate corporala si foame. Daca unul dintre aceste semne se agraveaza consultati medicul.
Daca dieta de detoxifiere este prelungita pe o perioada lunga de timp, pot aparea deficiente nutritionale, in special de proteine si calciu. Daca urmati un tratament medicamentos, nu il intrerupeti pe parcursul dietei de detoxifiere. Daca doriti sa urmati o dieta de detoxifiere, este bine sa consultati un medic inainte, deoarece aceste terapii au anumite
Contraindicatii - femei insarcinate sau care alapteaza si afectiuni precum anemie, boli renale, boli tiroidale, cancer, diabet, tulburari de alimentatie, anumite boli genetice si afectiuni cronice.
Detoxifierea colonului
Digestia este un proces care incepe odata cu introducerea alimentelor in cavitatea bucala si se incheie cu expulzarea reziduurilor.

In momentul in care orice parte a acestui proces este dereglata, apar diverse boli si probleme
- sindromul de colon iritabil, colita, oboseala, obezitate, constipatie, balonare, flatulenta si boli de piele.

Pe termen lung, se crede ca disfunctionalitatea colonului si a intestinelor duce la boli ca artrita reumatoida, astm, scleroza multipla, boala Crohn, lupus, tiroidita. Desi in colon are loc abia ultima parte a procesului digestiv, de sanatatea acestui organ depinde sanatatea intregului organism.

Cel mai important rol al colonului este cel de a echilibra continutul de apa din organism - colonul absoarbe apa din materia fecala, insa daca alimentele ingerate nu au avut un continut suficient de apa, colonul va aduce un aport de apa materiei fecale, pentru preveni constipatia.

Totodata, colonul contine o flora bacteriana formata din lactobacillus acidophilus, care are rolul de a produce vitamine, descompune toxinele, de a preveni colonizarea cu agenti patogeni, de a stimula sistemul imunitar si de a produce acizi grasi din fibre, principala sursa de energie pentru celule. Pentru a avea un colon sanatos cel mai important este sa avem o dieta bogata in fibre si sa crestem aportul de apa.

Daca sistemul gastro intestinal este deja dereglat si au aparul afectiuni care indica acumularea de toxine in organism, avem la dispozitie mai multe metode pentru detoxifiere: curatarea colonului prin dieta si suplimente detoxifiante, hidroterapia colonului si clismele terapeutice.

Beneficiile acestor terapii includ: - un nivel ridicat de energie; - reducerea constipatiei; - o piele mai curata; - indepartarea parazitilor si a toxinelor; - reducerea greutatii corporale; - eliminarea respiratiei urat mirositoare; - ameliorarea durerilor musculare si de spate; - eliminarea stresului si obtinerea unei gandiri mai limpede; - stimularea sistemului imunitar; - normalizarea procesului de alimentatie; Alimente benefice pentru curatarea colonului: * usturoi, ceapa si praz. * fructe: lamai, mere, cirese, smochine, grapefruit, merisor. * legume si verdeturi: castravete, telina, brocoli, patrunjel, coriandru, spanac, varza. * cereale: orez brun si quinoa. * plante medicinale: psylium (Plantago ovata), radacina de papadie.

Detoxifierea pielii
Printre functiile pielii se numara reglarea temperaturii corpului si a absorbtiei de lichide, secretia unor substante acide pentru a inhiba bacteriile si eliminarea toxinelor prin glandele sudoripare.

Sanatatea pielii poate fi afectata de catre substantele chimice cu care aceasta intra in contact, existand pericolul ca aceste substante sa ajunga in sistemul circulator.

Pentru a evita acest lucru, este indicata curatarea cu atentie a pielii, utilizarea hainelor din fibre naturale si o nutritie sanatoasa. Exista mai multe modalitati prin care putem mentine pielea sanatoasa:
* Perierea pielii uscate - se realizeaza cu o perie moale, uscata si ajuta la indepartarea celulelor moarte si a reziduurilor, imbunatateste circulatia si este benefica pentru detoxifiere. Perierea se face dinspre extremitatile bratelor si picioarelor spre centrul corpului - inima. Se maseaza cu miscari circulare, evitand eventualele leziuni cutanate. Cel mai indicat este ca aceasta periere sa fie urmata de un dus.
* Sauna - prin sauna se pot elimina in proportie de aproximativ 21, 3% cel putin 16 substante chimice toxice din organism.
* Baie pentru curatarea pielii - presupune introducerea unor substante speciale - 3 linguri apa oxigenata, 3 cesti de sare, praf de copt, pudra de ghimbir - in apa de baie.

Trebuie sa ramaneti in aceast apa cel putin 30 de minute, timp in care sa consumati multa apa.
Detoxifierea ficatului
Ficatul indeplineste mai multe functii vitale pentru organism, cele mai importante fiind producerea celulelor rosii si transportarea oxigenului in organism.

Deoarece filtreaza sangele, ficatul este raspunzator pentru eliminarea substantelor toxice introduse prin alimentele ingerate si aerul respirat.

Daca ficatul devine coplesit de cantitatea acestor substante, nu reuseste sa-si indeplineasca rolul, iar organismul este incarcat cu toxine. Simptomele afectiunilor de ficat includ stari de greata si varsaturi, oboseala, pierderea apetitului, prurit, colorarea pielii sau a ochilor in galben, dureri in partea superioara a abdomenului si urina inchisa la culoare.

Pentru detoxifierea ficatului, cea mai importanta este alimentatia, care trebuie sa fie bogata in vitamina K (verdeturi, lucerna, conopida),

antioxidanti (armurariu, fructe proaspete, suc de legume),

arginina (fasole, pastai, linte, ovaz, germeni de grau, roscov),

acizi grasi esentiali (fructe de mare, ulei de peste, avocado, verdeturi, etc),

vitamine B, aminoacizi (metionina si cisteina se gasesc in legume, oua, usturoi, ceapa, seminte si carne),

fibre vegetale. Totodata trebuie sa reducem consumul de uleiuri hidrogenate, zahar si mancaruri procesate.
Detoxifierea plamanilor
Plamanii sunt expusi in mod direct la aerul poluat, plin de toxine. Acumularile de toxine si reziduuri duce la "captusirea" plamanilor, narilor si bronhiilor cu mucus, fapt ce reduce capacitatea de detoxifiere a plamanilor.

In acest fel substantele toxice pot ajunge in sange si apar boli ca astmul, bronsita, fibroza chistica, pneumonie, cancer la plaman, emfizem, tuberculoza, etc. In cazul unor simptome precum tuse cronica, expectoratii de mucus sau sange, dificultate la respiratie, dureri in piept, se impun anumite masuri de curatare a plamanilor - in primul rand trebuie sa evitam poluanti precum tutun, pesticide, substante chimice de curatat, si gazele de esapament ale automobilelor.

Urmeaza un program de miscare fizica si dieta echilibrata - consum mare de lichide si evitati alimentele care formeaza mucus, precum produsele lactate.


Consumati alimente care lupta impotriva mucusului - ceapa, usturoi, ardei, ghimbir. Legumele bogate in clorofila (spirulina, orz) si fructe ca piersici, caise si prune stimuleaza curatarea plamanilor. Plante benefice pentru detoxifierea plamanilor:
seminte de fenicul - antiinflamator,

isop - antispasmotic,

cimbrisor - relaxant pentru tuse, expectorant si antimicotic,

lumanarica - tonifiaza membranele mucoase si faciliteaza expectoratia, unguras - relaxant,

podbal - expectorant,

urzica - amelioreaza alergiile,

salvie - antiseptic,

lobelia - relaxeaza plamanii,


radacina de ghimbir - stimuleaza plamanii, Cordyceps (ciuperca) - stimuleaza antioxidantii din corp.
Detoxifierea rinichilor
Toxinele si reziduurile din apa sunt filtrate de catre rinichi, apoi ajung in vezica urinara.

O forma de stimulare a rinichilor este prin batai usoare aplicate cu pumnul pe zona rinichilor.

Alte remedii includ comprese cu ghimbir, consumul ridicat de pepene verde si supa de potasiu, alcatuita din cartofi, morcov, verdeturi, ceapa, usturoi si telina.
Detoxifierea picioarelor
Baile cu apa fierbinte pentru picioare au efecte benefice, cunoscute inca din antichitate.

Apa trebuie sa aiba 40 - 42 de grade, iar baia trebuie sa dureze 10 - 25 de minute.

Pentru o eficacitate crescuta, se pot adauga in apa ace de pin, ceai verde, usturoi, ghimbir, ardei iute, frunze de bambus, frunze de morcov, matase de porumb sau coaja de citrice.
Aceste bai la picioare sunt benefice pentru insomnie, astm, migrene, reumatism, artrita, alergii cutanate si raceli obisnuite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu