sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Dieta vietii

Dieta vietii

Problema cea mai acuta a omului modern este criza interioara de energie. Daca nu ati avea energie in corp, ati fi mort. Fiecare doreste sa aiba mai multa energie. Ghiciti care dintre functiile organismului solicita mai multa energie decat oricare alta ? Digestia ! Nu va simtiti somnoros dupa masa ? Acest fenomen se intampla deoarece toate energiile sunt concentrate asupra digerarii alimentelor din sistem. Digestia cheltuie mai multa energie decat alergarea, inotul sau mersul cu bicicleta. Nu exista nimic care sa consume mai multa energie ca digestia !!!!!
Ciclurile naturale ale corpului :
Ratiunea pentru care va recomand consumul fructelor dimineata este legata de cele trei cicluri ale organismului nostru :

I. Eliminarea (intre orele 4 – 12). Mancand fructe si capatand energie se favorizeaza eliminarea toxinelor. Consumarea altor alimente franeaza eliminarea. (Daca veti continua sa beti cafea, beti-o dupa ora 12).
II. Consumul alimentelor (intre orele 12 – 20). Mancati, dar atentie : digestia consuma energie. Incepeti cu salate si, pe masura ce va apropiati de ora 20, puteti consuma proteine, dar corect combinate.
III. Asimilarea (intre orele 20 – 4). Acum corpul dumneavoastra isi extrage substantele nutritive si le utilizeaza. Daca ati combinat corect mancarurile, in 3 – 4 ore ele ajung in intestin, unde incepe absorbtia lor de catre corp.

Este foarte periculos sa bei apa la masa, deoarece apa dilueaza sucurile digestive care “sparg” mancarurile din stomac, impiedicand digestia corecta a alimentelor si deregland puternic cele trei cicluri ale corpului nostru. Se cheltuie totodata o mare cantitate de energie.

Principiul consumului corect de fructe


· Important de retinut si respectat este regula de a nu combina fructele cu nimic altceva, nici cu lipide, nici cu proteine.
· Obiceiul de a manca fructe la sfarsitul mesei este nesanatos; cand sunt combinate cu alte alimente, fructele perturba digestia si isi pierd astfel majoritatea vitaminelor.
· Fructele se mananca doar pe stomacul gol; puteti sa le mancati dimineata sau seara la 2-3 ore dupa cina.
· Se recomanda consumarea fructului impreuna cu coaja lui, in care se afla cea mai mare cantitate de celuloza, care ajuta tranzitul intestinal.
· Mancarurile lasa urme pe dintii nostri. Din studierea dintilor fosilizati, rezulta ca primii oameni nu mancau nici carne, nici seminte, nici tulpini, nici radacini sau frunze, ci fructe. Ei erau fructivori si, fara exceptie, timp de milioane de ani au mancat numai fructe.
Fructele constituie mancarea cu continutul cel mai mare de apa : 80-90%.
Fructele cer mai putina energie pentru a fi digerate decat orice alt aliment… In practica, nici o energie nu este cheltuita la digestia lor; mai mult, fructele dau energie corpului.
Creierul functioneaza numai cu glucoza. Fructul inseamna mai ales glucoza in organismul dumneavoastra. Digestia, absorbtia si asimilarea lui necesita o infima energie din cea cheltuita pentru descompunerea altor alimente.
Ele trec prin stomac timp de 20-30 min. (bananele, curmalele si fructele uscate la soare stau cam o ora).
Un corp toxic acid se poate recunoaste dupa : balonare, greutate excesiva, par incaruntit, chelire, izbucnire nervoasa, cercuri negre sub ochi, riduri premature pe fata, ulcerari.
Fructele sau sucul lor se pot consuma numai proaspete.

Atat timp cat stomacul este gol, puteti consuma cand si cate fructe doriti, lasand sa se scurga 20-30 de minute inainte de a manca alte feluri de mancare.

Combinarea mancarurilor :


1. Stomacul omului nu este “proiectat” de natura sa digere mai mult de o mancare concentrata o data.
2. Orice mancare care nu este fruct sau vegetala cruda este mancare concentrata.
Combinatiile de mancare, cum ar fi : carne cu cartofi, peste cu orez, pui cu macaroane, oua cu paine, branza cu paine, cereale cu lapte nu sunt in interesul sanatatii dumneavoastra
Vegetalele se digera in orice fel de sucuri, acide sau alcaline.
Puteti manca alimente gatite bogate in amidon (cartofi, orez, fasole verde, paste, vinete, usturoi), dar trebuie sa mancati si o salata de cruditati.
Daca doriti sa mancati branza cu salata, nu folositi paine !
Se pot combina doua proteine de acelasi fel : carne de orice fel, produse lactate diferite, dar nu doua proteine diferite, ca de exemplu : oua cu lactate, carne cu oua.

Teoria detoxificarii

La inceput, pot aparea efecte secundare, cum ar fi balonarea.
Amintiti-va ca, ori de cate ori va schimbati obiceiurile alimentare, organismul este tulburat, incercand sa se adapteze.
Corpul, avand la dispozitie o cantitate atat de mare de energie noua, incearca sa-si elimine toxinele nedorite. Cand organismul isi da seama ca aceasta energie este permanenta, el va elimina regulat toate toxinele, iar disconfortul dispare.
Disconfortul aparut arata cat de mare nevoie are corpul de detoxificare.
Cafeaua
Cafeaua decofeinizata este si mai nerecomandata, deoarece contine un solvent chimic foarte caustic.
Marii bautori de cafea (cu sau fara cofeina) se expun unui risc suplimentar : cresterea procentului de colesterol in sange. In plus, si nu in ultimul rand, consumul permanent de cafea instaleaza, in timp, asa-numita vascozitate mentala, ajungandu-se la diminuarea puterii mentale si aparitia unor crize dese de confuzie a ideilor. Se instaleaza incoerenta musculara, tulburari ale simtirilor si stari de agitatie (betie cafeica).
In locul ceaiului chinezesc si al cafelei, va recomand ceaiurile de plante.

Zaharul

· Trecerea zaharului in intestinul subtire si de aici in sange se produce foarte rapid.
· De aici se produce o modificare a structurii sangelui, creandu-se o stare de hiperglicemie.
· Se instaleaza foarte rapid o stare de excitare pshica si fizica.
· Pancreasul, in stare de alarma (in urma socului), produce insulina cu mult peste limitele normale. Efect : hipoglicemia insotita de oboseala accentuata.
· Socul continua, rasfrangandu-se asupra ficatului care, si el, in aceeasi stare de buimaceala, isi transfera cea mai mare parte din rezerva de glucide in sange.
· Acestea sunt sinusurile care innebunesc metabolismul si deregleaza sistemul nervos.

In procesul rafinarii zaharului, fiecare ramasita a vietii, toti nutrientii, vitaminele, mineralele sunt inlaturate, ramanand un reziduu mort : ZAHARUL. Mai mult, adaugat in ceasca cu cafea, in combinatie cu cofeina, formeaza o substanta de 10 ori mai toxica decat nicotina pura ! !

Cand consumam zahar, prin metabolizarea lui, diminuarea resurselor organismului genereaza o si mai mare oboseala decat cea initiala, pentru care s-a luat zaharul.
De fapt, in loc sa ne energizam organismul n-am facut decat sa ne biciuim organismul, iar natura nu lasa nici o greseala nesanctionata. La un examen glicemic, imediat dupa un consum mare de zahar, se poate observa ca glandele pancreatice, intens stimulate, secreta o cantitate prea mare de insulina, ceea ce duce la o reducere a zaharului din sange, sub nivelul mediu admis, de unde rezulta starea accentuata de oboseala.
In acelasi timp, datorita continutului mare de calorii ale zaharului, consumul excesiv de zahar produce o senzatie de satietate. Dar in zaharul rafinat nu mai exista nici enzime, nici fermenti si nici minerale si, drept urmare, corpul este obligat sa le sustraga din hrana necesara glandelor, nervilor si sangelui.
Totodata, consumul de zahar rafinat poate provoca afectiuni deosebit de grave, precum : scaderea memoriei, impotenta, scaderea vointei, afectiuni dentare, nevroze, artroza etc. Practic, consumul excesiv de zahar rafinat poate favoriza aparitia oricarei maladii.
· La fel de nefast in alimentatie, ca si drogul sau alcoolul, zaharul este considerat chiar ca unul dintre cele mai puternice droguri.
· In plus, fructele furnizeaza fibra pe care zaharul alb rafinat nu o are. Zaharul fermenteaza, formand acid acetic si alcool.


Alcoolul


Vinul este un produs obtinut prin fermentare, astfel contribuind la stricarea la stricarea mancarii cu care intra in contact. Alcoolul ingreuneaza mult activitatea rinichilor si a ficatului. Daca va place vinul, beti-l pe stomacul gol (in nici un caz dimineata). Astfel, va fi necesar mult mai putin pentru a fi eliminat.
· Alcoolul ingrasa ! ! !, dar mult mai putin decat painea alba, zaharul, cartofii si orezul.

Otetul

Dupa carne si zahar, otetul ocupa urmatorul loc din punctul de vedere al nocivitatii, producand : arsuri, iritatii, predispozitii la ulcer, carii dentare, astm, osteoporoza si boli renale.
Ajuns in corpul uman irita mucoasa bucala, socand mucoasa stomacala si pe cea intestinala. In final – printre altele – provoaca acidoza sangelui.

Painea alba


Painea alba pe care o consumam nu are o valoare alimentara reala. Este lipsita de germeni si de tarate, adica de partea cu adevarat nutritiva a boabelor de grau, si, tocmai datorita acestor carente, favorizeaza infarctul miocardic si aparitia calculilor biliari, acestia din urma formandu-se din si cu ajutorul colesterolului. In plus, carbohidratii excedentari se transforma in grasimi si apoi in colesterol, care se depune pe peretii arterelor.


Painea neagra

Este indicat ca persoanele bolnave de reumatism si artrita, precum si cele cu surplus ponderal sa evite painea. In antichitate, evreii isi faceau azima (painea) intinzand aluatul la soare si astfel se cocea si ramanea hranitoare. Din pacate, aceasta paine neagra este tot mai rar intalnita in comert, cea alba consumandu-se in proportie de peste 80%.
· Cu cat este mai alba cu atat este mai “rea”, albeata indicand un grad inalt de cernere a fainei.
· Faina cea mai indicata pentru alimentatie este cea cu tarate (sau painea integrala) preparata dupa metoda veche, cu faina necernuta; ea contine fibre (celuloza).

Laptele

· Laptele natural este un aliment glucido-lipidic si de aceea trebuie evitat.
· De ce nici vacile nu-si beau propriul lapte ? Pentru ca laptele a fost creat cu un singur scop : sa hraneasca tinerii speciei respective. Nici un animal intarcat nu-si bea propriul lapte. De fapt, singurul mamifer de pe pamant, care mai consuma lapte si dupa ce este intarcat, este omul.
· Pasteurizarea laptelui se obtine in urma incalzirii pana la 80 grade C, in vederea distrugerii bacteriilor, dar aceasta incalzire provoaca, pe langa distrugerea bacteriilor, si o scadere considerabila a valorii nutritive a laptelui.
· Cel mai elocvent experiment a avut loc in Scotia, la o scoala agricola, unde opt vitei au primit drept hrana, inca din prima zi de viata, lapte pasteurizat, iar alti opt lapte crud. Doi vitei din prima grupa au murit in prima luna. Unul dintre vitei a fost scutit de continuarea probei pentru a i se salva viata. Al patrulea vitel a murit la doua zile dupa incheierea perioadei experimentale, iar ceilalti au putut fi salvati, dandu-li-se ulterior lapte crud. Viteii din cea de-a doua grupa, care au fost hraniti cu lapte de la mamele lor, au ramas in perfecta stare de sanatate.
· Consumul laptelui este considerat ca fiind in relatie directa cu bolile de inima, artrita, alergiile, migrenele, obezitatea.
· Iaurtul produce fermentatie si putrefactie. Mancati-l gol, cu salata – de fructe sau de legume (crude) – sau in combinatie cu fainoasele.
· Smantana dulce contine vitaminele A, C, D, fiind recomandata doar ca adaos.
· Urda contine Ca, P si proteine.
· Zerul proaspat, pe langa lacto-albumina si lactoza, contine saruri minerale si vitamine. Este foarte indicat in toate tulburarile de nutritie, stimuland activitatea intestinelor. Este recomandat ca tranzitoriu dupa dietele hidrice la copii.
· Branza se combina bine cu salata (fara paine) sau topita in legume fierbinti. Branzeturile galbene sunt chimizate si va recomand evitarea lor.


Sarea

Sarea marina are in compozitie aproximativ 100 de elemente, pe cand sarea de bucatarie contine numai doua, iar unul dintre aceste elemente, clorul este o adevarata otrava.
Sarea distruge vitaminele si enzimele, motiv pentru care este considerata cancerigena.
Ganditi-va la cate trebuie sa suporte sarmanii dumneavoastra rinichi : cafea, ceai, sucuri din comert, alcool, tablete, sare. Nici nu este de mirare ca atatia oameni mor anual de blocaj renal. Sarea rafinata, ca adaos, nici nu ar trebui sa existe in alimentatia dumneavoastra. Totusi, este de preferat sarea de mare, care, dintre toate formele de sare, este cea mai indicata in alimentatie, deoarece contine si mici cantitati de bromuri, ioduri si saruri de magneziu.

Este bine sa bem fierbinte ?

Trebuie stiut insa ca atat mancarurile, cat si sau mai ales bauturile fierbinti slabesc si distrug mucoasele. In plus, asemenea consumului de alcool sau de tigari, diminueaza sensibilitatea naturala gustativa.
De ce a aparut obiceiul de a bea fierbinte ? Pentru ca bauturile fierbinti excita sistemul nervos si biciuie inima, dandu-le pentru cateva clipe senzatia de caldura si energie, cu toate ca aportul de caldura si energie este total nesemnificativ.
Trebuie sa stiti insa ca regimul naturist de hrana nu admite bauturile fierbinti – iarna si “racoritoare” vara.

De ce e considerata hipoglicemia boala secolului ?


· Hipoglicemia nu este cauzata de o lipsa de zahar in alimentatie, ci de o secretie prea mare de insulina (hiperinsulinism), ca urmare a unui abuz anterior de zahar.
· Simptomele hipoglicemiei sunt : oboseala brusca, iritabilitate, nervozitate, agresivitate, nerabdare, neliniste, cascat, lipsa de concentrare, dureri de cap, transpiratie excesiva, palme umede, randament intelectual scazut, tulburari digestive, greturi, dificultati de exprimare etc.
· Oboseala este o caracteristica a epocii actuale; in majoritatea cazurilor, ea reflecta o problema de glicemie si de dezechilibru alimentar.

Pentru a fi mereu in forma, trebuie sa mancati fructe, legume, cereale neprelucrate, paine integrala si sa consumati uleiuri vegetale in cantitate mica.

Copiilor le plac cruditatile, dar parintii comit o eroare foarte grava straduindu-se sa le prepare hrana, cat mai sofisticat uneori, socotind ca dandu-le hrana cruda nu au grija de ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu