Acum
1.000 de ani, o calugarita de origine germana a descris in detalii
incredibile leacurile folosite in terapia naturista de azi. Hildegard
von Bingen nu este cunoscuta in România, dar retetele ei sunt folosite
de unii tamaduitori de la noi. Specialistii chinezi au ajuns si ei la
concluzia ca exista o asemanare incredibila intre tratatul acestei
calugarite din Evul Mediu si medicina orientala. stia ca in vremea ei nu
existau inca unele boli, dar prevedea ca traiul modern va aduce cu el
si alte maladii, mult mai complexe. Retetele ei nu sunt de urmat
intocmai, ci numai dupa ce le confruntam cu cele actualizate de catre
specialisti. Totusi, merita sa aflam ce leacuri recomanda calugarita din
secolul XI, o pioniera printre teoreticienii medicinii alternative, cea
care a enuntat principiul vietii sanatoase, asa cum il promovam si azi:
un mod de viata sanatos si o alimentatie corecta.
- Retete primite prin credinta
Hildegard
von Bingen (1098-1179) a fost o calugarita benedictina la
Disibodenberg, devenita ulterior stareta, care s-a ocupat de discipline
diferite ca: religie, medicina, biologie si muzica. I-a fost greu in
acele vremuri sa se remarce in cercetare, dar a reusit, cistigand
aprecierea credinciosilor care credeau in viziunile ei. Calugarita a
scris si retete si sfaturi de sanatate. Hildegard spune ca omul este in
mod natural sanatos, dar, prin modul de hranire si de trai se poate
imbolnavi. Pentru a ne pastra sanatatea, ea ne-a transmis 6 reguli de
aur: o alimentatie corecta, intoarcerea in natura, o proportie
echilibrata intre somn, munca si miscare, detoxifierea organismului.
Peste toate acestea se adauga curatirea sufleteasca prin credinta.
„Sufletul este, pentru corp, ceea ce sucul vietii din maduva copacului
este pentru un copac si puterea sufletului isi creaza forma precum
copacul isi creaza forma lui“, spunea aceasta femeie acum 1.000 de ani.
Un principiu modern, aplicat in medicina actuala. Desi nu a fost
niciodata canonizata, ci doar beatificata, stareta a fost numita de
credinciosi „Sfanta Hildegard din Bingen“, sau Sibila Rinului.
- Leac pentru urechi si plamani
Iata
cateva din plantele recomandate de Hildegard pntru tratarea anumitor
afectiuni, asa cum le descrie ea. Ungurasul „este cald si are destul suc
impotriva la multe boli. Cine are urechile surde sa fiarba unguras in
apa, sa-l scoata din apa si sa puna apa de pe el in ureche si sa-l puna
si cald la urechi si pe cap si in felul asta el va auzi mai bine. si
cine este bolnav in gat sa-l fiarba in apa, sa strecoare apa printr-o
panza, sa puna de doua ori mai mult vin pe care sa-l fiarba intr-o oala
si sa adauge ceva grasime si sa bea asta pana ii trece gatul. Cine are
maruntaiele bolnave sau rupte sa fiarba unguras cu vin si ceva miere. si
bautura asta sa o puna intr-o oala si sa o bea dupa ce s-a racit si va
fi vindecat“. Iarba mare macerata in vin tamaduieste durerile de
plamini. „Sa bea moderat inainte si dupa masa si asta ii scoate otrava
din plamani, elimina migrena si curata ochii. Sa nu se bea insa prea
des, caci atunci dauneaza. in lipsa de vin, se poate folosi si miere cu
apa“.
- Cimbru, bun pentru Parkinson
Bobornicul
e recomandat de calugarita pentru constipatie si reumatism, sub forma
de mancare ca de urzici. Menta de balta consumata cruda e buna pentru
cei care vor sa slabeasca. Menta creata ajuta la digestie. Pentru
inflamatia pleurei si guta, Hildegard spune ca e buna valeriana. Se
amesteca praf de planta cu faina, se fac din amestec biscuiti. Pacientul
„sa manance asta des si ii va merge mai bine“. Busuiocul e bun pentru
cei cu dificultati de vorbire. „Un om caruia i s-a impietrit limba asa
ca nu mai poate vorbi sa-si puna cate o frunza sub limba si el isi va
recapata vorbitul. insa si cine are febra puternica, sa fiarba busuioc
in vin si sa puna ceva miere si asta sa strecoare si sa bea des pe
stomacul gol inainte de masa de seara si febra va dispare“. Bolile de
stomac trec cu pelin negru, gatit in mancare. Cimbrul de gradina este
leac pentru Parkinson. Bolnavul trebuie sa amestece pulberea acestei
plante cu praf de chimen, praf de salvie si apa fiarta cu miere si sa
bea acest amestec dupa ce mananca.
- Urzica „elimina secretiile rele“
Urzica
este indicata in cancer. „Urzica nu este in nici un caz cruda buna de
mancat, cand insa ea iese primavara din pamant este buna de mancat
fiarta, caci curata stomacul si intestinele si le elimina secretiile
rele. Orice tip de urzica face asta. Bolnavul sa ia sucul de la urzica
cu cel de la lumanarica in aceeasi cantitate si frunze de nuc sau
scoarta de nuc de doua ori mai mult decat cele doua si ceva otet si
miere si sa le fiarba intr-o oala. Sa arunce spuma care se ridica si
dupa ce a dat in clocot sa o ia de pe foc si sa bea bautura asta cu
masura pe stomacul gol (inainte de mese) timp de 15 zile, iar dupa mese
un pic mai mult“. Si amnezia are leac, in viziunea calugaritei. „Cine
uita impotriva vointei lui (adica inca stie ca uita), sa ia urzica si
ceva ulei de masline si sa-si unga pieptul si timplele. Sa faca des asta
si uitarea ii va fi micsorata“.
- Frunze de feriga pentru ochi buni
Mararul
este si bun, dar si daunator. „Oricum se mananca, el va face omul
trist. Crud nu este deloc bun de mancat caci are mai multa umezeala in
el din pamant si cateodata primeste din pamant o umezeala care dauneaza
la om. Cand este insa fiert reduce reumatismul. Cui ii curge sange din
nas sa ia marar si de doua ori mai multa coada soricelului, verzi, nu
uscate, si sa le puna pe frunte, la timple si la piept. Trebuie sa fie
verzi caci forta lor provin din verde“. Frasinelul este bun pentru
pietre la rinichi si la fiere, precum si pentru dureri cardiace, daca e
mancat sub forma de pulbere, pe paine. Hildegard recomanda feriga, drept
planta de leac in mai multe afectiuni. Pentru guta, e buna o baie cu
infuzie de feriga. „Vara, pune frunzele de feriga pe ochi si culca-te,
si ele iti vor curati ochii si iti vor lua ceata de pe ei. si cine este
surd sa lege semintele de feriga intr-un saculet si pune-le des in
ureche si sa aiba grija sa nu se duca din ureche in cap si el va
recapata auzul“.
- Pentru febra, dureri de inima si paduchi
Pentru
hepatita, leacul este degetelul. Se amesteca planta cu faina si cu apa
limpede. Din praf, se fac biscuiti care se mananca pe stomacul gol timp
de 9 zile. Nalba mare ajuta in caz de febra si dureri de cap. „Cand un
om are febra sa zdrobeasca nalba mare in otet si sa-l bea pe stomacul
gol dimineata si seara“. Gentiana galbena, sub forma de praf pulverizat
peste supe, va intari inima celui care „are dureri de inima de parca
viata lui ar atirna de un fir de par“. Raguseala, bronsita, raceala trec
cu luminarica fiarta cu fenicul in vin sau apa cu miere. „Lavanda nu ii
foloseste omului daca o mananca, insa ea are un miros puternic. Cine
are paduchi sa miroasa des din lavenda si ei vor muri“. Semintele de in
sunt de leac in caz de junghiuri la inima si la coaste, dar si pentru
arsuri. Semintele se fierb in apa, iar cu aceasta apa se fac comprese
care se aplica pe locul dureros sau ars.
„Leusteanul
crud dezbina natura omului si o distruge. Cand se fierbe fara alte
ierburi in mancare, el face mintea si trupul lenes“, sfatuieste
Hildegard. Ca leac, ajuta in caz de tuse, macerat in vin. Bulbul
radacinii de crin zdrobita, sub forma de macerat, vindeca lepra si
eczemele, daca se bea mult lapte de capra. Mirosul crinului aduce
optimism. Armurariul ajuta in reumatism. „Roinita este calda si cine o
mananca ride cu multa placere caci caldura ei atinge caldura splinei si
de aceea inima este bucuroasa. Cui ii creste albul din ochi sa scoata
radacina, sa o puna peste noapte in apa de la un izvor curgator. Dupa
aceea sa scoata radacina din apa si sa o incalzeasca. si asa calda, sa o
puna peste ochi. Asta sa faca timp de trei nopti si albul din ochi se
va vindeca si va disparea“. Patrunjelul elimina pietrele la rinichi,
amestecat cu coada soricelului si fierte in vin. Pentru pareza, „se iau
patrunjel si fenicul in aceeasi cantitate si ceva mai putina salvie“. Se
zdrobesc aceste ierburi un pic intr-un mojar si se adauga ulei de
masline cu trandafir. „Se pune la locul unde sufera si sa-l lege cu o
carpa de in“.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu