duminică, 19 iunie 2016

Leacurile calugaritei Hildegard

Utilizarea plantelor in vindecarea maladiilor
    
    Acum 1.000 de ani, o calugarita de origine germana a descris in detalii incredibile leacurile folosite in terapia naturista de azi. Hildegard von Bingen nu este cunoscuta in România, dar retetele ei sunt folosite de unii tamaduitori de la noi. Specialistii chinezi au ajuns si ei la concluzia ca exista o asemanare incredibila intre tratatul acestei calugarite din Evul Mediu si medicina orientala. stia ca in vremea ei nu existau inca unele boli, dar prevedea ca traiul modern va aduce cu el si alte maladii, mult mai complexe. Retetele ei nu sunt de urmat intocmai, ci numai dupa ce le confruntam cu cele actualizate de catre specialisti. Totusi, merita sa aflam ce leacuri recomanda calugarita din secolul XI, o pioniera printre teoreticienii medicinii alternative, cea care a enuntat principiul vietii sanatoase, asa cum il promovam si azi: un mod de viata sanatos si o alimentatie corecta.
  • Retete primite prin credinta
    Hildegard von Bingen (1098-1179) a fost o calugarita benedictina la Disibodenberg, devenita ulterior stareta, care s-a ocupat de discipline diferite ca: religie, medicina, biologie si muzica. I-a fost greu in acele vremuri sa se remarce in cercetare, dar a reusit, cistigand aprecierea credinciosilor care credeau in viziunile ei. Calugarita a scris si retete si sfaturi de sanatate. Hildegard spune ca omul este in mod natural sanatos, dar, prin modul de hranire si de trai se poate imbolnavi. Pentru a ne pastra sanatatea, ea ne-a transmis 6 reguli de aur: o alimentatie corecta, intoarcerea in natura, o proportie echilibrata intre somn, munca si miscare, detoxifierea organismului. Peste toate acestea se adauga curatirea sufleteasca prin credinta. „Sufletul este, pentru corp, ceea ce sucul vietii din maduva copacului este pentru un copac si puterea sufletului isi creaza forma precum copacul isi creaza forma lui“, spunea aceasta femeie acum 1.000 de ani. Un principiu modern, aplicat in medicina actuala. Desi nu a fost niciodata canonizata, ci doar beatificata, stareta a fost numita de credinciosi „Sfanta Hildegard din Bingen“, sau Sibila Rinului.
  • Leac pentru urechi si plamani
    Iata cateva din plantele recomandate de Hildegard pntru tratarea anumitor afectiuni, asa cum le descrie ea. Ungurasul „este cald si are destul suc impotriva la multe boli. Cine are urechile surde sa fiarba unguras in apa, sa-l scoata din apa si sa puna apa de pe el in ureche si sa-l puna si cald la urechi si pe cap si in felul asta el va auzi mai bine. si cine este bolnav in gat sa-l fiarba in apa, sa strecoare apa printr-o panza, sa puna de doua ori mai mult vin pe care sa-l fiarba intr-o oala si sa adauge ceva grasime si sa bea asta pana ii trece gatul. Cine are maruntaiele bolnave sau rupte sa fiarba unguras cu vin si ceva miere. si bautura asta sa o puna intr-o oala si sa o bea dupa ce s-a racit si va fi vindecat“. Iarba mare macerata in vin tamaduieste durerile de plamini. „Sa bea moderat inainte si dupa masa si asta ii scoate otrava din plamani, elimina migrena si curata ochii. Sa nu se bea insa prea des, caci atunci dauneaza. in lipsa de vin, se poate folosi si miere cu apa“.
  • Cimbru, bun pentru Parkinson
    Bobornicul e recomandat de calugarita pentru constipatie si reumatism, sub forma de mancare ca de urzici. Menta de balta consumata cruda e buna pentru cei care vor sa slabeasca. Menta creata ajuta la digestie. Pentru inflamatia pleurei si guta, Hildegard spune ca e buna valeriana. Se amesteca praf de planta cu faina, se fac din amestec biscuiti. Pacientul „sa manance asta des si ii va merge mai bine“. Busuiocul e bun pentru cei cu dificultati de vorbire. „Un om caruia i s-a impietrit limba asa ca nu mai poate vorbi sa-si puna cate o frunza sub limba si el isi va recapata vorbitul. insa si cine are febra puternica, sa fiarba busuioc in vin si sa puna ceva miere si asta sa strecoare si sa bea des pe stomacul gol inainte de masa de seara si febra va dispare“. Bolile de stomac trec cu pelin negru, gatit in mancare. Cimbrul de gradina este leac pentru Parkinson. Bolnavul trebuie sa amestece pulberea acestei plante cu praf de chimen, praf de salvie si apa fiarta cu miere si sa bea acest amestec dupa ce mananca.
  • Urzica „elimina secretiile rele“
    Urzica este indicata in cancer. „Urzica nu este in nici un caz cruda buna de mancat, cand insa ea iese primavara din pamant este buna de mancat fiarta, caci curata stomacul si intestinele si le elimina secretiile rele. Orice tip de urzica face asta. Bolnavul sa ia sucul de la urzica cu cel de la lumanarica in aceeasi cantitate si frunze de nuc sau scoarta de nuc de doua ori mai mult decat cele doua si ceva otet si miere si sa le fiarba intr-o oala. Sa arunce spuma care se ridica si dupa ce a dat in clocot sa o ia de pe foc si sa bea bautura asta cu masura pe stomacul gol (inainte de mese) timp de 15 zile, iar dupa mese un pic mai mult“. Si amnezia are leac, in viziunea calugaritei. „Cine uita impotriva vointei lui (adica inca stie ca uita), sa ia urzica si ceva ulei de masline si sa-si unga pieptul si timplele. Sa faca des asta si uitarea ii va fi micsorata“.
  • Frunze de feriga pentru ochi buni
    Mararul este si bun, dar si daunator. „Oricum se mananca, el va face omul trist. Crud nu este deloc bun de mancat caci are mai multa umezeala in el din pamant si cateodata primeste din pamant o umezeala care dauneaza la om. Cand este insa fiert reduce reumatismul. Cui ii curge sange din nas sa ia marar si de doua ori mai multa coada soricelului, verzi, nu uscate, si sa le puna pe frunte, la timple si la piept. Trebuie sa fie verzi caci forta lor provin din verde“. Frasinelul este bun pentru pietre la rinichi si la fiere, precum si pentru dureri cardiace, daca e mancat sub forma de pulbere, pe paine. Hildegard recomanda feriga, drept planta de leac in mai multe afectiuni. Pentru guta, e buna o baie cu infuzie de feriga. „Vara, pune frunzele de feriga pe ochi si culca-te, si ele iti vor curati ochii si iti vor lua ceata de pe ei. si cine este surd sa lege semintele de feriga intr-un saculet si pune-le des in ureche si sa aiba grija sa nu se duca din ureche in cap si el va recapata auzul“.
  • Pentru febra, dureri de inima si paduchi
    Pentru hepatita, leacul este degetelul. Se amesteca planta cu faina si cu apa limpede. Din praf, se fac biscuiti care se mananca pe stomacul gol timp de 9 zile. Nalba mare ajuta in caz de febra si dureri de cap. „Cand un om are febra sa zdrobeasca nalba mare in otet si sa-l bea pe stomacul gol dimineata si seara“. Gentiana galbena, sub forma de praf pulverizat peste supe, va intari inima celui care „are dureri de inima de parca viata lui ar atirna de un fir de par“. Raguseala, bronsita, raceala trec cu luminarica fiarta cu fenicul in vin sau apa cu miere. „Lavanda nu ii foloseste omului daca o mananca, insa ea are un miros puternic. Cine are paduchi sa miroasa des din lavenda si ei vor muri“. Semintele de in sunt de leac in caz de junghiuri la inima si la coaste, dar si pentru arsuri. Semintele se fierb in apa, iar cu aceasta apa se fac comprese care se aplica pe locul dureros sau ars.
  • La ce sunt bune leusteanul si patrunjelul?
    „Leusteanul crud dezbina natura omului si o distruge. Cand se fierbe fara alte ierburi in mancare, el face mintea si trupul lenes“, sfatuieste Hildegard. Ca leac, ajuta in caz de tuse, macerat in vin. Bulbul radacinii de crin zdrobita, sub forma de macerat, vindeca lepra si eczemele, daca se bea mult lapte de capra. Mirosul crinului aduce optimism. Armurariul ajuta in reumatism. „Roinita este calda si cine o mananca ride cu multa placere caci caldura ei atinge caldura splinei si de aceea inima este bucuroasa. Cui ii creste albul din ochi sa scoata radacina, sa o puna peste noapte in apa de la un izvor curgator. Dupa aceea sa scoata radacina din apa si sa o incalzeasca. si asa calda, sa o puna peste ochi. Asta sa faca timp de trei nopti si albul din ochi se va vindeca si va disparea“. Patrunjelul elimina pietrele la rinichi, amestecat cu coada soricelului si fierte in vin. Pentru pareza, „se iau patrunjel si fenicul in aceeasi cantitate si ceva mai putina salvie“. Se zdrobesc aceste ierburi un pic intr-un mojar si se adauga ulei de masline cu trandafir. „Se pune la locul unde sufera si sa-l lege cu o carpa de in“.
 
Sursa: https://sites.google.com/site/elixirultineretii/farmacia-verde/terapeuti/hildegard

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu