Coenzima Q10 este indispensabilă producerii energiei celulelor organismului, astfel contribuie la menţinerea condiţiei bune şi la îmbunătăţirea rezistenţei fizice.
În cazuri de necesitate intensivă de energie a organismului, eforturi fizice intensive, ajută energizarea muşchilor muşchi inimii, scheletici.
În activităţile sportive creşte puterea, performanţa persoanelor, care dispun de potenţial redus, dar
nu au probleme de sănătate.
Aprovizionarea adecvată cu coenzima Q 10 are rol în menţine rea funcţionării sănătoase a inimii, ajută
la menţinerea tensiunii normale.
Este un antioxidant eficient, care, împreună cu vitamina E (având efecte asemănătoare), ajută împiedicarea proceselor oxidative. Prin caracteristicile lor antioxidante,
protejează celulele împotriva stresului oxidativ, care este responsabil pentru îmbătrânirea celulelor. Deci,
utilizarea coenzimei Q10 şi vitaminei E contribuie la încetinirea îmbătrânării. Şi organismul produce coenzima Q10, dar capacitatea aceasta scade împreună cu vârsta, de aceea completarea coenzimei Q10 este recomandată pentru toţi după 30 de ani.
Vitamina E are rol important în protecţia acizilor polinesăturaţi, împotriva radicalilor liberi, astfel menţinând funcţionarea normală a celulelor. Efectul ei favorabil asupra radicalilor liberi contribuie la împiedicare a declinului cognitiv cauzat de înaintarea în vârstă. Are rol în funcţionarea sistemului imunitar.
L-carnitina este un derivat de aminoacid, o substanţă naturală produsă şi de organismul uman. Organismul o produce din lizină şi metionină într-un mod biosintetic cu ajutorul enzimelor. Este indispensabil funcţionării
netulburate a muşchilor scheletici şi muşchilor inimii. Ajută funcţionarea sănătoasă a inimii prin intensifica rea condiţiei fizice a muschiului inimii.
L-carnitina transportă în mitocondrii acizii graşi necesari pentru producerea energiei(centrele de energie ale celulelor), unde ei se transformă în energie. Ca rezultat al energiei produse, performanţa se îmbunătăţeste iar oboseala se diminueaza.
Organismul produce coenzima Q10, dar necesităţile organismului de coenzimă Q10 este foarte mare. Dacă nu este la dispoziţie o cantitate suficientă de coenzimă Q10, ne simţim obosiţi, suprasolicitaţi, de aceea nici sistemul imunitar nu funcţionează adecvat. Cu înaintarea în vârstă , producerea coenzimei Q10 se scade, după vârsta de 20 de ani, nivelul coenzimei Q10 în organism scade cu 40–70%
Coenzima Q10 a fost izolata pentru prima oară de profesorul Peter Mitchell în 1957, carea primit şi premiul Nobel pentru clarificarea funcţiei coenzimei. Această substanţă se dizolvă în grăsime şi poate fi găsită în toate fiinţele vii. În cea mai mare cantitate, se găseşte în muşchiul inimii, în plămâni şi în rinichi.
Asemănător hormonilor sau anumitor vitamine, coenzima Q10 funcţionează ca un catalizator, la reacţiile importante desfăşurate în organism. Deci, această substanţă face
posibile reacţiile biochimice sau le conduce pe acestea. Toate activităţile celulare folosesc energie, fiind vorba de metabolism, sau chiar de diviziunea celulelor.
Dacă coenzima Q10 lipseşte din organism, procesul producerii energiei se întrerupe, cauzând oprirea proceselor biochimice în celule.
Coenzima Q10 este indispensabilă procesului de respiraţie celulară.
Prin transportarea electronilor şi atomilor de hidrogen, care s-au format prin arderea substanţelor nutriţionale,
se formează energie la pereţii interiori ale mitocondriului pentru procesele celulare vii, care este înmagazinată în molecula ATP.
Coenzima Q10 funcţionează ca un transportator mobil de
electroni între membranele celulare si are rol important mai ales în celulele fibrelor musculare, pentru că aceştia folosesc foarte multe energie.
Este indispensabil muşchiului inimii, care obţine 60–80% energie din ATP, deci dacă în muşchiul inimii nivelul coenzimei Q10 scade numai cu 10%, funcţionarea inimii
poate fi afectată.
În caz de lipsă de 25%, scade însemnat potenţialul şi rezistenţa.
Lipsa de 75% a coenzimei Q10 este incompatibil cu viaţa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu