Masajul reflex
Un receptor la nivel cutanat urmeaza un neuron aferent, la nivel superior -> reflex unic sau reflex -> neuron eferent -> efector.
Reflexul polisinaptic este un timp de producere mai lung. Sunt mai multi neuroni intercalari.
Metamerul corespunde regiunii sau organului interesat. Este organizat, pornind de la un segment al maduvei spinarii. Detinut de emergenta radacinilor spinale dorsale vertebrale drepte si stangi. Toate structurile anatomice care depind de acest segment spinal fac parte de metamer.
Dermatomul corespunde pielii si tesutului celular cutanat.
Alti metameri avem :
- Locala - la locul leziunii
- Iradiata - Aceasta are origine radiculara sau tronculara nervoasa. Porneste de la radacina pe trunchiul nervului.
Leziuna cauzata irita leziunile neuronilor aferenti si de impresia de durere localizata in teritoriul cutanat (dermatom) care poate fi uneori foarte indepartat de locul cauzat. Ex : lombalgie.
Durerea referenta
Este de cauza viscerala. Durere somatica. Ex : colita biliara.
Puncte maximale - corespund cel mai adesea reflexelor osoase sau musculare in zonele de traversare a unor nervi. Mai corespund zonei locale sau diferite.
Semiologie
Anamneza
- Durerea, caracterele durerii, sediul, locul, local, iradiere. De ce anume este calmata : caldura, frig, repaus, administrare de medicamente : antalgice.
De cauza actiunile dureroase, spontane si provocate, acestea sunt punctuale, superficiale, profunde, liniare
Inspectia :
Efecte generale : reechilibrare neurovegetativa.
Indicatii : se adreseaza afectiunilor care se manifesta cu dureri, unde durerile reprezinta indicatia majora sau dureri supraactute de cauza infectioasa sau inflamatorie.
Tulburari functionale :
- Metode locale, homolaterale, homosegmentare, homotropice, heterotropice
Metodele superficiale de masaj reflex au in comun faptul ca actioneaza in acelasi teritoriu (pielea). Masajul se executa dupa limite, care indica directia tensiunii elastice a pielii si ar fi datorate distributiei fasciculelor conjunctive.
Masajele reflexe mixte - se folosesc mai multe structuri in scopul obtinerii unor efecte reflexe.
Metode profunde mioarticulare - Scopul este de a stimula mecanoreceptorii si de a inhiba mesajele nociceptive. Densitatea receptorilor este importanta la nivelul articulatiilor. Au efect local evident dar pot avea si efecte pe diverse struncturi somatice sau viscerale, ale metamerului asupra caruia se actioneaza.
Din metode superifciale de masaj fac parte :
Masajul tesutului conjuctiv :
Pentru a obtine un efect calmant sedativ se utilizeaza pulpa degetului, paralel cu pielea, presiunea fiind blanda, deplasarea lenta. Pentru un efect sitmulant, excitant, tonifiant, degetul este perpendicular pe piele. Se utilizeaza mai alea marginea ulnara a mainii sau unghia, punctul este precis. Manevrele vor fi scurte, rapide, cu presiune mare. Masajul se face tinand cont de bolnav, de boala si de terapeut. Se mai tine cont de varsta pacientului, de sensibilitatea lui, de preferintele sale.
Nu exista o metoda tipica pentru un anume tip de boala sau bolnav. Terapeutul trebuie sa aleaga metoda cea mai buna si adoptata pacientului.
Intensitatea manevrei
In unele metode nu trebuie sa declanseze durere, iar in altele sa produca durere intensa.
Succesiunea manevrelor : In unele metode se trateaza segmentul retractiv altele se exclud.
Tratarea punctelor maximale, este abordata diferit, de exemplu masajul Dicke - sunt excluse masajul in metoda Cornelius si Vogler nefiind de baza.
Masajul tesutului conjunctiv
Se caracterizeaza prin actiunea reflexa la distanta, plecand de la intinderi progresive in timp si spatiu ale tesutului conjunctiv lax. Actioneaza la nivelul dermatomului si prin intermediul acestuia producand un efect homotropic, care poate deveni si heterotopic.
Anamneza si examenul clinic obiectiv ne permit definirea zonelor atinse, palparea profunda si superficiala, depistarea tensiunilor inpastarilor (consistenta pastoasa) si punctelor dureroase indispensabile pentru alegerea zonelor de tratat si a tehnicii de lucru.
Se utilizeaza 2 degete (medius si inelar) iar manevra se caracterizeaza prin precizia miscarilor tensoare, repetitia si adaptarea ei la reactiile tisulare ale pacientului pentru a actiona asupra dermului se executa cu palma intinsa, presiuni usoare in tesutul subcutanat. Se aplica degetele perpendicular apasand planul de tratat cu marginea radiala cu presiune mai mare si trasaturi mai scurte.
Tesutul profund - degetele perpendiculare. Se actioneaza cu marginea cubitala a degetelor cu trasaturi scurte si intinse. Metoda intereseaza tesutul lax superficial si in special pe cel al dermatoamelor, metamerelor interne, sau al acelora desensibilizate printr-o actiune la distanta care face sa dispara punctele maximale. Trebuie evitate tesuturile edematiate, tumefiate, dermatografismul, senzatia de taietura.
Subiectii pot fi tratati in pozitie sezanda, decubit lateral. Durata sedintei creste progresiv de 15-30 minute. Trebuie urmata obligatoriu de un repaus de 30 de minute. Sa nu se depaseasca 20 de sedinte de tratament.
Efecte implicate si contraindicatii :
Efecte locale regionale de tip parasimpatic aminetic.
In masajul sacral si de tip simpatic
Aminetic in cel ventral. Efect general de relaxare.
Contraindicatii - afectiunile acute
Indicatii - pregatirea pentru programul de recuperare, afectiuni insotite de durere, pentru efectul sedativ, antialgic local si general, exceptand durerile de cauza infectioasa sau inflamatorie acuta.
Tulburarile functionale de diferite aparate si sisteme.
Masajul conjuctiv
Are o actiune mai profunda si mai intensa, intereseaza tesutul conjunctiv si antreneaza o senzatie de taietura. Inregistreaza efecte locale, comotropice si generale.
Tehnica superficiala (cutanata)
Cu marginea cubitala a inelarului si mediusului se intinde pielea, in lungul liniilor cutanate. Aceasta tehnica se executa la inceputul tratamentului pentru pregatirea tehnicii.
Tehnica de masare, rulare
Mobilizare a maselor musculare contracturate pentru a obtine o relaxare completa inainte de a aborda tehnica profunda. Se utilizeaza 3-4 sedinte.
Tehnica profunda
Cea care caracterizeaza metoda trebuie abordata dupa manevrele pregatitoare, ne permite senzatia de taietura si putem utiliza doua tipuri de manevre.
1. Intinderi lungi ale regiunii de tratat ce antreneaza intotdeauna senzatia de taietura.
2. Intinderi scurte, care realizeaza o tractiune a marginii muschiului sau a senzatiilor sale.
Manevrele se executa cat mai aproape de regiunea lezata. Sedinta debuteaza in regiunea lombosacrata, dar unilateral, si continua cu intindere si tractiuni pe matemerele si zonele afectate. Bolnavul poate fi culcat sau in pozitie sezand. Reactiile apar dupa 2-3 ore.
Contraindicatii - afectiuni acute, copii si subiectii sensibili.
Efectele locale - dermografism intens pana la reactie urticariana.
Indicatiile afectiuniunilor cronice - tulburari functionale, masajul zonal Vonput T Kamer
-Combina metoda Dise, metoda traditionala si cu spondiloterapia Aclaus.
Manevra elementara : frictiunea foarte usoara, realizata cu policele, mai multe degete, palma, pumn.
Se executa pe fata dorsala a trunchiului, localizarea - zona lombosacrata -> tratata portiunea afectata -> portiunea contralaterala
Indicatii : tulburari functionale ale diverselor aparate si sisteme.
Nu sunt semnalate contraindicatii
Masajul zonelor reflexe
- Combinatie intre un reflex al tesutului conjunctiv cu cel muscular si cel periostal. Utilizeaza dermatomul, miotomul si screlotomul pentru a obtine efecte locale homotropice, heterotropice, cu ajutorul unei stimulari. Tehnica variata in functie de tesutul interesat. Se executa cu mediusul si inelarul. Trasaturi fine cu intensitate constanta fata intrerupere . Daca apare o rezistenta se insista pe acea zona pana cand se detensioneaza, se continua miscarea liniara.
Pentru tesutul conjunctiv - se utilizeaza miscari lente dea lungul liniilor de clivaj cutanate, pielea trebuie sa se deplaseze, cu suplete. Inaintea degetelor dea lungul miscarilor.
Pentru muschi - compresiuni ritmice.
Pentru puncte trigger : (puncte dureroase) se utilizeaza masajul circular (este dureros). Trebuie sa fie de scurta durata circa 1 minut. Pacient relaxat.
In hipertonii : vibratii - presiune cu 2-3 degete timp de 5-10 minute.
Tehnica degetelor trebuie sa ramana in contact permanent cu zona tratata. La nivelul periostului, este metoda Vogler care se utilizeaza in caz de dureri neurovegetative reziduale.
Se incepe prin a trata zona apropiata regiunii lezate dinspre caudal catre cranial, din suprafata catre profunzime. Din zona lombosacrata din timpul primul sedinte se trateaza metamerul lezat, punctele marginale sunt tratate abia dupa 2-3 sedinte.
Evitate reactiile nocive, senzatiile de taietura.
Trebuie sa simta o senzatie de durere agreabila. Daca apare vreo reactie nociva, trebuie tratat cu medicamente calmante. Manevra cuprinzand chiar reconstructia zonei lombosacrate.
Durata - 30 de minute.
Dupa sedinta - repaus
Tulburari functionale : 4-5 sedinte
Afectiuni cronice : 25 de sedinte.
Efecte - actioneaza local si la distanta asupra unor viscere, avand efect pe reflexul neurovegetativ perturbator
Ex : spasme de cai biliare, tusea de iritatie
Dupa sedinta - 2-7 ore pot aparea reactii de durere, febra, vasoconstrictie periferica, frisoane, astenie fizica si psihica.
Contraindicatii - inflamatii, infectii
Indicatii - Afectiuni somatice, tulburari functionale.
Masajul reflex este o metoda de tratament ce consta in excitarea, stimularea unei regiuni, altor decat cea afectata, in scopul obtinerii unor actiuni reflexe favorabile la distanta.
Mecanisme reflexe pot fi :
- Electroterapia
- Reflexe mioarticulare
- Spondiloterapia
- Acupunctura
Un receptor la nivel cutanat urmeaza un neuron aferent, la nivel superior -> reflex unic sau reflex -> neuron eferent -> efector.
Reflexul polisinaptic este un timp de producere mai lung. Sunt mai multi neuroni intercalari.
Metamerul corespunde regiunii sau organului interesat. Este organizat, pornind de la un segment al maduvei spinarii. Detinut de emergenta radacinilor spinale dorsale vertebrale drepte si stangi. Toate structurile anatomice care depind de acest segment spinal fac parte de metamer.
Dermatomul corespunde pielii si tesutului celular cutanat.
Alti metameri avem :
- Miotom - corespunde muschiului
- Screlotom - corespunde osului si articulatiei
- Angiotom - corespunde vaselor sanguine si limfatice
- Viscerotom - corespunde viscerelor
- Neurotom - ansamblul structurii nervoase cerebrospinale si autonome.
- Locala - la locul leziunii
- Iradiata - Aceasta are origine radiculara sau tronculara nervoasa. Porneste de la radacina pe trunchiul nervului.
Leziuna cauzata irita leziunile neuronilor aferenti si de impresia de durere localizata in teritoriul cutanat (dermatom) care poate fi uneori foarte indepartat de locul cauzat. Ex : lombalgie.
Durerea referenta
Este de cauza viscerala. Durere somatica. Ex : colita biliara.
Puncte maximale - corespund cel mai adesea reflexelor osoase sau musculare in zonele de traversare a unor nervi. Mai corespund zonei locale sau diferite.
Semiologie
Anamneza
- Durerea, caracterele durerii, sediul, locul, local, iradiere. De ce anume este calmata : caldura, frig, repaus, administrare de medicamente : antalgice.
De cauza actiunile dureroase, spontane si provocate, acestea sunt punctuale, superficiale, profunde, liniare
Inspectia :
- culoarea pielii
- vascularizatia
- tumefactii
- retractii
- pliuri, cicatrici
- textura superficiala a pielii
- elasticitatea, temperatura, tensiuni locale
- hipertonii, hipotonii
- reflexele pilomotorii, sudorale
- dermografismul
Efecte generale : reechilibrare neurovegetativa.
Indicatii : se adreseaza afectiunilor care se manifesta cu dureri, unde durerile reprezinta indicatia majora sau dureri supraactute de cauza infectioasa sau inflamatorie.
Tulburari functionale :
- superficiale (cutanate)
- profunde
- mioarticulare
- mixte
- Metode locale, homolaterale, homosegmentare, homotropice, heterotropice
Metodele superficiale de masaj reflex au in comun faptul ca actioneaza in acelasi teritoriu (pielea). Masajul se executa dupa limite, care indica directia tensiunii elastice a pielii si ar fi datorate distributiei fasciculelor conjunctive.
Masajele reflexe mixte - se folosesc mai multe structuri in scopul obtinerii unor efecte reflexe.
Metode profunde mioarticulare - Scopul este de a stimula mecanoreceptorii si de a inhiba mesajele nociceptive. Densitatea receptorilor este importanta la nivelul articulatiilor. Au efect local evident dar pot avea si efecte pe diverse struncturi somatice sau viscerale, ale metamerului asupra caruia se actioneaza.
Din metode superifciale de masaj fac parte :
Masajul tesutului conjuctiv :
- Masajul zonelor reflexe
- Masajul plexurilor
- Masajul chinezesc
- Reflexele articulare
- Reflexologia articulara cu efect antialgic
- Spondiloterapia
Dermatomeri |
- Masajul periostal
- Masajul Vogler
- Masajul punctelor nervoase - Cornelius
- Masajul reflex plantar
Pentru a obtine un efect calmant sedativ se utilizeaza pulpa degetului, paralel cu pielea, presiunea fiind blanda, deplasarea lenta. Pentru un efect sitmulant, excitant, tonifiant, degetul este perpendicular pe piele. Se utilizeaza mai alea marginea ulnara a mainii sau unghia, punctul este precis. Manevrele vor fi scurte, rapide, cu presiune mare. Masajul se face tinand cont de bolnav, de boala si de terapeut. Se mai tine cont de varsta pacientului, de sensibilitatea lui, de preferintele sale.
Nu exista o metoda tipica pentru un anume tip de boala sau bolnav. Terapeutul trebuie sa aleaga metoda cea mai buna si adoptata pacientului.
Intensitatea manevrei
In unele metode nu trebuie sa declanseze durere, iar in altele sa produca durere intensa.
Succesiunea manevrelor : In unele metode se trateaza segmentul retractiv altele se exclud.
Tratarea punctelor maximale, este abordata diferit, de exemplu masajul Dicke - sunt excluse masajul in metoda Cornelius si Vogler nefiind de baza.
Masajul tesutului conjunctiv
Se caracterizeaza prin actiunea reflexa la distanta, plecand de la intinderi progresive in timp si spatiu ale tesutului conjunctiv lax. Actioneaza la nivelul dermatomului si prin intermediul acestuia producand un efect homotropic, care poate deveni si heterotopic.
Anamneza si examenul clinic obiectiv ne permit definirea zonelor atinse, palparea profunda si superficiala, depistarea tensiunilor inpastarilor (consistenta pastoasa) si punctelor dureroase indispensabile pentru alegerea zonelor de tratat si a tehnicii de lucru.
Se utilizeaza 2 degete (medius si inelar) iar manevra se caracterizeaza prin precizia miscarilor tensoare, repetitia si adaptarea ei la reactiile tisulare ale pacientului pentru a actiona asupra dermului se executa cu palma intinsa, presiuni usoare in tesutul subcutanat. Se aplica degetele perpendicular apasand planul de tratat cu marginea radiala cu presiune mai mare si trasaturi mai scurte.
Tesutul profund - degetele perpendiculare. Se actioneaza cu marginea cubitala a degetelor cu trasaturi scurte si intinse. Metoda intereseaza tesutul lax superficial si in special pe cel al dermatoamelor, metamerelor interne, sau al acelora desensibilizate printr-o actiune la distanta care face sa dispara punctele maximale. Trebuie evitate tesuturile edematiate, tumefiate, dermatografismul, senzatia de taietura.
Subiectii pot fi tratati in pozitie sezanda, decubit lateral. Durata sedintei creste progresiv de 15-30 minute. Trebuie urmata obligatoriu de un repaus de 30 de minute. Sa nu se depaseasca 20 de sedinte de tratament.
Efecte implicate si contraindicatii :
Efecte locale regionale de tip parasimpatic aminetic.
In masajul sacral si de tip simpatic
Aminetic in cel ventral. Efect general de relaxare.
Contraindicatii - afectiunile acute
Indicatii - pregatirea pentru programul de recuperare, afectiuni insotite de durere, pentru efectul sedativ, antialgic local si general, exceptand durerile de cauza infectioasa sau inflamatorie acuta.
Tulburarile functionale de diferite aparate si sisteme.
Neuromeri |
Masajul conjuctiv
Are o actiune mai profunda si mai intensa, intereseaza tesutul conjunctiv si antreneaza o senzatie de taietura. Inregistreaza efecte locale, comotropice si generale.
Tehnica superficiala (cutanata)
Cu marginea cubitala a inelarului si mediusului se intinde pielea, in lungul liniilor cutanate. Aceasta tehnica se executa la inceputul tratamentului pentru pregatirea tehnicii.
Tehnica de masare, rulare
Mobilizare a maselor musculare contracturate pentru a obtine o relaxare completa inainte de a aborda tehnica profunda. Se utilizeaza 3-4 sedinte.
Tehnica profunda
Cea care caracterizeaza metoda trebuie abordata dupa manevrele pregatitoare, ne permite senzatia de taietura si putem utiliza doua tipuri de manevre.
1. Intinderi lungi ale regiunii de tratat ce antreneaza intotdeauna senzatia de taietura.
2. Intinderi scurte, care realizeaza o tractiune a marginii muschiului sau a senzatiilor sale.
Manevrele se executa cat mai aproape de regiunea lezata. Sedinta debuteaza in regiunea lombosacrata, dar unilateral, si continua cu intindere si tractiuni pe matemerele si zonele afectate. Bolnavul poate fi culcat sau in pozitie sezand. Reactiile apar dupa 2-3 ore.
Contraindicatii - afectiuni acute, copii si subiectii sensibili.
Efectele locale - dermografism intens pana la reactie urticariana.
Indicatiile afectiuniunilor cronice - tulburari functionale, masajul zonal Vonput T Kamer
-Combina metoda Dise, metoda traditionala si cu spondiloterapia Aclaus.
Manevra elementara : frictiunea foarte usoara, realizata cu policele, mai multe degete, palma, pumn.
Se executa pe fata dorsala a trunchiului, localizarea - zona lombosacrata -> tratata portiunea afectata -> portiunea contralaterala
Indicatii : tulburari functionale ale diverselor aparate si sisteme.
Nu sunt semnalate contraindicatii
Masajul zonelor reflexe
- Combinatie intre un reflex al tesutului conjunctiv cu cel muscular si cel periostal. Utilizeaza dermatomul, miotomul si screlotomul pentru a obtine efecte locale homotropice, heterotropice, cu ajutorul unei stimulari. Tehnica variata in functie de tesutul interesat. Se executa cu mediusul si inelarul. Trasaturi fine cu intensitate constanta fata intrerupere . Daca apare o rezistenta se insista pe acea zona pana cand se detensioneaza, se continua miscarea liniara.
Pentru tesutul conjunctiv - se utilizeaza miscari lente dea lungul liniilor de clivaj cutanate, pielea trebuie sa se deplaseze, cu suplete. Inaintea degetelor dea lungul miscarilor.
Pentru muschi - compresiuni ritmice.
Pentru puncte trigger : (puncte dureroase) se utilizeaza masajul circular (este dureros). Trebuie sa fie de scurta durata circa 1 minut. Pacient relaxat.
In hipertonii : vibratii - presiune cu 2-3 degete timp de 5-10 minute.
Tehnica degetelor trebuie sa ramana in contact permanent cu zona tratata. La nivelul periostului, este metoda Vogler care se utilizeaza in caz de dureri neurovegetative reziduale.
Se incepe prin a trata zona apropiata regiunii lezate dinspre caudal catre cranial, din suprafata catre profunzime. Din zona lombosacrata din timpul primul sedinte se trateaza metamerul lezat, punctele marginale sunt tratate abia dupa 2-3 sedinte.
Evitate reactiile nocive, senzatiile de taietura.
Trebuie sa simta o senzatie de durere agreabila. Daca apare vreo reactie nociva, trebuie tratat cu medicamente calmante. Manevra cuprinzand chiar reconstructia zonei lombosacrate.
Durata - 30 de minute.
Dupa sedinta - repaus
Tulburari functionale : 4-5 sedinte
Afectiuni cronice : 25 de sedinte.
Efecte - actioneaza local si la distanta asupra unor viscere, avand efect pe reflexul neurovegetativ perturbator
Ex : spasme de cai biliare, tusea de iritatie
Dupa sedinta - 2-7 ore pot aparea reactii de durere, febra, vasoconstrictie periferica, frisoane, astenie fizica si psihica.
Contraindicatii - inflamatii, infectii
Indicatii - Afectiuni somatice, tulburari functionale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu