Fitoterapia se bazează pe plante cu efecte antiseptice, diuretice, antiinflamatoare, calmante şi antispastice. În majoritatea cazurilor, atât fitoterapia, cât şi aromaterapia cu uleiuri eterice s-au dovedit superioare tratamentelor cu antibiotice şi substanţe de sinteză chimică.
Dacă bacteriile nu sunt distruse complet sunt posibile reveniri ale infecţiei şi de aceea tratamentele sunt de lungă durată şi solicită răbdare din partea pacientului.
Contra infecţiilor urinare se recomandă:
- frunze de merişor, afin, strugurii ursului, mesteacăn, busuioc, urzică şi dumbravnic;
- flori de soc, sulfină, muşeţel, lavandă şi lumânărică;
- herba de vinariţă, coada- calului, cimbrişor, sunătoare, sovârf, rostopască, coada-şoricelului şi traista-ciobanului;
- rădăcini de pir, osul-iepurelui, scai vânăt (Eryngium) şi valeriană;
- muguri de pin, plop negru şi ienupăr;
- fructe de afin, ienupăr, fenicul şi anason;
- scoarţă de salcie;
- seminţe de pătrunjel şi in;
- teci de fasole;
- mătase de porumb.
Se prepară infuzii cu plante luate separat sau în amestecuri pentru a mări efectele terapeutice (două linguriţe la 200 ml apă clocotită).
Efecte deosebite contra infecţiilor urinare se realizează cu:
- sirop de afine;
- vin de măceşe;
- ulei de cătină albă;
- suc de morcov, ţelină, afine, coacăze, mere.
Remedii pentru stimularea diurezei:
- frunze de mesteacăn, anghinare, fag, merişor şi afin;
- flori de soc, muşeţel şi coada-şoricelului;
- herba de coada-calului, albăstrele, osul-iepurelui, ciuboţica-cucului, păpădie, urzică, sânziene, trei-fraţi-pătaţi;
- mătase de porumb;
- cozi de cireşe;
- rădăcini de pir;
- fructe de ienupăr şi măceş;
- teci de fasole;
- muguri de plop negru.
Pentru evitarea şi combaterea infecţiilor urinare se impun următoarele măsuri:
- eliminarea alimentelor iritante (alcooluri tari, cafea, cola, ceai negru, zahăr rafinat, produse chimice acide) şi a cantităţii de sare;
- evitarea consumului de grăsimi saturate, carne de porc şi zahăr rafinat;
- mărirea cantităţii de legume consumate în stare proaspătă sau în diferite preparate culinare (mărar, pătrunjel, ştevie, lobodă, ceapă, praz, morcov, napi, urzici, dovleac crud sau fiert în aburi) care sunt bogate în flavonoide, microelemente (Se, Zn, Mg, Fe) şi în vitamine (A, C, E), având proprietăţi diuretice, de eliminare a toxinelor şi de creştere a rezistenţei organismului la infecţii;
- asigurarea unei diureze mărite printr-un aport adecvat de lichide (circa 2 litri pe zi, chiar consumul unui pahar de apă la fiecare oră);
- asigurarea unui tranzit digestiv normal (minimum un scaun pe zi), prin consumul de dimineaţă a trei linguri de tărâţe de grâu care au fost lăsate de seară la muiat în puţină apă;
- reducerea acidităţii urinii, consumând dimineaţa câte două căni mari cu apă de orz, adăugând şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu;
- consumul de sucuri naturale de merişor (minimum 250 ml pe zi) cu rol de a inhiba aderarea bacteriei Escherichia coli pe pereţii vezicii urinare, precum şi sucuri de afine, zmeură şi coacăze, cu proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare;
- consumul de usturoi (2-3 căţei de 3 ori pe zi după mese) cu efect de antibiotic natural, având proprietăţi antibacteriene şi antifungice;
- consumul de vitamine (C, B, A), administrate sub formă de sucuri naturale, legume şi fructe proaspete;
- consumul de iaurt şi lapte acru eficiente în stimularea sistemului imunitar, inhibarea dezvoltării microorganismelor dăunătoare şi refacerea florei microbiene saprofite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu