10 REACTII ale corpului tau si explicatiile lor!
Organismul si mintea noastra sunt pline de mistere. Reactiile ascunse, pe care nu le stiam despre noi, devin cu adevarat uluitoare atunci cand le aflam semnificatia. Va prezentam mai jos cateva reactii ale corpului si explicatiile lor, potrivit listverse.com:
Acest aspect, denumit stiintific piloerectie, apare cand iti este frig sau treci prin anumite stari emotionale, cum ar fi incantare coplesitoare sau frica. Pielea de gaina este provocata de contractia muschilor minusculi care stau la baza fiecarui fir de par.
Cele mai multe articulatii din organismul uman sunt de tip diartroidal, ceea ce inseamna ca oasele sunt unite printr-o capsula. Inauntrul acesteia se afla un lubrifiant numit lichid sinovial, care contine gaze dizolvate. Cand fortezi incheietura, gazul este nevoit sa iasa. Aceasta eliberare face acel zgomot. Daca obisnuiesti sa iti trosnesti degetele des ar fi bine sa incerci sa renunti la acest obicei deoarece, in timp, iti poate slabi puterea cu care poti apuca si tine obiecte.
Atunci cand tai o ceapa, ii rupi celulele, care elibereaza enzime, iar acestea produc gazul numit oxid de propanetial. Atunci cand aceasta substanta atinge suprafata sensibila a ochilor, cauzeaza intepaturile care duc la lacrimi. Apoi creierul comanda glandelor sa produca si mai multe lichid pentru a inlatura substantele care irita ochii. Si cu cat tai mai multa ceapa, cu atat mai mult gaz iritant se produce si cu atat mai multe lacrimi vei varsa.
Nu ne putem gadila singuri pentru ca stim exact ceea ce avem de gand sa facem, asa ca nu mai apare acea senzatie specifica gadilatului.
Aceasta parte a corpului nostru are mai multi neuroni decat creierul animalelor, avand capacitatea de “a gandi” singur. Daca te-ai simtit vreodata afectat in vreun fel dupa o masa copioasa sau dupa ce ai mancat nervos sau distras fiind de altceva, afla ca stomacul este cel care iti transmitea semnale ca ceva nu era in regula.
Rasul si plansul sunt reactii psihologice similare. „Ambele apar in stari emotionale intense care implica efecte prelungite si care nu pot fi oprite la comanda”, sustine Robert R. Provine, psiholog la Universitatea din Maryland, Baltimore County. Oamenii asociaza plansul cu tristetea, insa curgerea lacrimilor este o reactie umana mult mai complexa. Plansul este declansat de o varietate de emotii: „Prin durere, tristete sau chiar si de o fericire extrema. Este modul in care am evoluat”, spune Lee Duffner, profesor la catedra de oftalmologie de la Universitatea din Miami.
Daca pana acum, specialistii credeau ca senzatia de mancarime este perceputa de creier ca o forma de intensitate redusa a durerii, un studiu recent contrazice aceasta teorie si elucideaza misterul scarpinaturlui: de vina este o molecula. Corpul uman este acoperit de aproximativ 2 metri patrati de piele care sunt prima bariera dintre organismul uman si mediul inconjurator. Pielea este, deci, expusa milioanelor de potentiali factori iritanti. Din acest motiv, senzatia de mancarime face parte din viata noastra, uneori mai mult decat este normal. Chiar daca senzatia de mancarime apare la nivelul pielii, pruritul, cum este denumita aceasta stiintific, este declansat in alta parte a corpului.
A cunoaste de ce ne indragostim poate ajuta vindecarea sentimentelor de respingere si inima franta. Daca cineva nu se indragosteste de tine motivul nu este uratenia ta, stupiditatea sau faptul ca esti sarac. Uneori chimia nu este buna. Motivele pentru care ne indragostim au fost cercetate indelung. Se pare ca sunt necesare o varietate de procese neurochimice si de stimuli externi pentru a determina secventa corecta pentru ca cineva sa se indragosteasca. Chimia romantismului necesita cateva elemente ale iubirii.
Creierul uman genereaza intr-o zi mai multe impulsuri electrice decat toate telefoanele din lume in acelasi interval de timp. Celulele care alcatuiesc creierul uman pot stoca de pana la 5 ori mai multa informatie decat cuprinde toata Enciclopedia Britanica. Asadar nu va feriti sa invatati tot mai mult.
Dupa masa ne este somn – un procent mare din sangele circulant iriga organele digestive pentru a absorbi nutrientii. Asadar circulatia cerebrala scade usor, motiv pentru care suntem somnorosi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu